22 Οκτ 2015

Οταν η κυβέρνηση μπλέκει «δίχως δισταγμό» το λαό

Οταν η κυβέρνηση μπλέκει «δίχως δισταγμό» το λαό
Η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να επιτύχει - πάντα ως μέλος των λυκοσυμμαχιών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ - τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων μονοπωλίων στη διεθνή σκακιέρα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων, αποτυπώθηκε (και) στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που πραγματοποιήθηκε, με ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών, τη Δευτέρα και την Τρίτη, στην Αθήνα.
Είναι αλήθεια ότι παρά τα όσα προπαγάνδισε η κυβέρνηση - ακριβώς για να αποδείξει τη χρησιμότητά της στα ντόπια κεφάλαια - οι αντιπροσωπείες που κατέφτασαν στην Αθήνα δεν ήταν όλες του αναμενόμενου υψηλού επιπέδου. Π.χ. μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, επέλεξαν να εκπροσωπηθούν σε επίπεδο απεσταλμένου πρέσβη. Ταυτόχρονα, πληροφορίες αναφέρουν ότι αντίστοιχη πρωτοβουλία - διάσκεψη προετοιμάζει και η «φίλη και σύμμαχος» γαλλική κυβέρνηση. Αλλο ένα δείγμα ότι εκτός από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και το συντονισμό τους υπάρχει ένα κουβάρι ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ενδοαστικών ανταγωνισμών στο οποίο παγιδεύει η κυβέρνηση το λαό.
***
Δείγμα των τέτοιων αντιθέσεων είναι και το γεγονός ότι παρότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να υπάρξει και μια «Δήλωση της Διάσκεψης των Αθηνών», τελικά στο φόντο των εντεινόμενων αντιθέσεων ανάμεσα στις αστικές τάξεις της περιοχής, δεν συναίνεσαν όλοι στις διατυπώσεις της, καθώς, κατά πληροφορίες, υπήρξαν διαφωνίες από πλευρές όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Εξ ου και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, επιχείρησε να σώσει τα προσχήματα, προτείνοντας η τέτοια Δήλωση να υιοθετηθεί τελικά «ως ψήφισμα του Προεδρείου, ώστε να μην εισέλθουμε σε μια συζήτηση για τις λέξεις, λόγω της μεγάλης γκάμας κρατών και απόψεων που είχαμε»! Σημειωτέον, Αίγυπτος και Ισραήλ είναι χώρες με τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να στήσει άξονες και τρίγωνα «συνεργασίας» (βάζοντας στο πλάνο και Κύπρο, Λίβανο, Ιορδανία), ώστε με τέτοια κομπρεμί η εγχώρια αστική τάξη να διεκδικήσει μεγαλύτερη λεία από την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων της Ανατολικής Μεσογείου. Το γεγονός ότι δεν μπορούν να τα βρουν ούτε στις διατυπώσεις μιας διακήρυξης λέει από μόνο του πολλά για το ασυμβίβαστο στις ενδοαστικές αντιθέσεις.
***
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση δεν το βάζει κάτω, έχοντας άλλωστε αναλάβει δεσμεύσεις έναντι των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων ότι μπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα τα συμφέροντά τους στο διεθνή περίγυρο, σε όλο το «τόξο αστάθειας» από Μαύρη Θάλασσα, έως Βαλκάνια και Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Εξ ου και ο Ελληνας ΥΠΕΞ μόνο που δεν διακήρυξε ανοιχτά στη διάρκεια της Διάσκεψης την ετοιμότητα της κυβέρνησης να αναζητήσει, να στοιχειοθετήσει και να παράσχει άλλοθι για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή. Π.χ. παρουσιάζοντας τα τελικά συμπεράσματα των εργασιών, είπε μεταξύ άλλων: «Συμφωνήσαμε και σε ορισμένους στόχους που μπορεί να ακούγονται πολιτικοί, αλλά είναι βαθιά ανθρώπινοι και αφορούν και τη θρησκεία. Η ανάγκη να υπάρξει πολιτική λύση στη σύγκρουση της Συρίας, να στηριχθεί το κράτος του Ιράκ και να μην υπάρχει κανένας δισταγμός στην πάλη ενάντια στην τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό. Επίσης, συμφωνήσαμε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξουν άμεσες πρωτοβουλίες ώστε να υποστηριχτούν οι θρησκευτικές και πολιτιστικές μειονότητες, να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση και να προστατευθούν τα μνημεία στην περιοχή». Αναπαρήγαγε αυτούσια, δηλαδή, ως εκπρόσωπος της συγκυβέρνησης, όλα τα προσχήματα περί «πάλης ενάντια στην τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό», τα οποία αξιοποιούνται για την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ίδρυση «Διεθνούς Παρατηρητηρίου», με στόχο - όπως είχε πει ήδη από τη Δευτέρα - την «καταγραφή και παρατήρηση των εγκλημάτων σε βάρος της ανθρωπότητας και της μνήμης της, προκειμένου να αποτρέψουμε καινούρια εγκλήματα σε βάρος θρησκειών και πολιτισμών». Οπου με τους όρους «παρατήρηση», «καταγραφή» και «αποτροπή», επίσης παραπέμπει στην εξεύρεση άλλοθι για νέες ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Διόλου τυχαία, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στη Διάσκεψη, πρέσβης Φ. Στέινς, εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής της δημιουργίας του «παρατηρητηρίου», σε άλλο ένα δείγμα της σύμπλευσης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την Ουάσιγκτον.
Μ' αυτά και μ' άλλα δε μένει στο λαό κανένα περιθώριο εφησυχασμού και επανάπαυσης. Πάνε να τον μπλέξουν ακόμα βαθύτερα σε σκοτεινά σχέδια με άσχημη κατάληξη για τον ίδιο και τα παιδιά του. Με την οργανωμένη πάλη του, αγωνιστική αισιοδοξία και πείσμα, να τα αντικρούσει, για να τα ανατρέψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ