31 Οκτ 2015

Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο


Την αντίθεσή τους στην κατάργηση της Κυριακής αργίας εκφράζουν, με κοινή τους ανακοίνωση, και Οργανώσεις των ΕΒΕ στην Αττική

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Σε απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο αύριο, Κυριακή 1 Νοέμβρη, ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων και στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Πρόκειται για μια από τις Κυριακές του χρόνου που τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοιχτά βάσει νόμου που ψηφίστηκε το 2013 και διατηρείται σε ισχύ και από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Τα ταξικά σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της απεργίας, να την αξιοποιήσουν για να οργανώσουν τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη.
Ανάμεσα σε άλλα διεκδικούν: Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλο το χρόνο, για όλα τα καταστήματα, με νόμο από την κυβέρνηση. 8ωρο, 5ήμερο, 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία. Κατάργηση των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου. Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο βασικό μισθό 920 ευρώ.
Στο πλαίσιο της απεργίας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργανώνει συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β) και στη συνέχεια παρεμβάσεις - εξορμήσεις σε πολυκαταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. Αντίστοιχα, στον Πειραιά, το κλαδικό σωματείο καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του (Ομηρίδου Σκυλίτση 19, Εργατικό Κέντρο Πειραιά) και στη συνέχεια σε περιοδείες και εξορμήσεις στο εμπορικό τρίγωνο επί της οδού Πειραιώς.
Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία καλεί και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Στην Πάτρα, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και τις Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας καλεί σε κινητοποίηση, στις 10 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου. Στη Λαμία, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Φθιώτιδας καλεί σε διαμαρτυρία, στις 10.30 π.μ., έξω από το σούπερ μάρκετ «LIDL», καταγγέλλοντας την πρόσφατη απόλυση στην οποία προχώρησε η επιχείρηση.
Στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η οποία προστίθεται στα μέτρα που τους εξοντώνουν, αντιδρούν και οι αυτοαπασχολούμενοι. «Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία! Δεν την παραδίδουμε στα πολυκαταστήματα!», υπογραμμίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση οι εξής οργανώσεις των ΕΒΕ στην Αττική:
Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών - Βιβλιοπωλών, Εμπορικός Σύλλογος Ιλίου, Εμπορικός Σύλλογος Πετρούπολης, Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Ν. Ερυθραίας, Σωματείο Βιβλιοπωλών (ΣΒΑΠ), Σωματείο Κουρέων Κομμωτών Αθηνών και πέριξ, «Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ», Ενωση Καθαριστηρίων Αθηνών Περιχώρων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας, Σύνδεσμος Εμποροραπτών - Ραπτών και Επιδιορθωτών Αθήνας, Ενώσεις Αγ. Δημητρίου, Ηλιούπολης, Αχαρνών, Ν. Ηρακλείου, Καισαριανής, Περιστερίου, Καλλιθέας, Λιοσίων, Αγ. Αναργύρων - Καματερού και Γαλατσίου.
Παράλληλα, καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη, 5 Νοέμβρη, στις 3 μ.μ., στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (αίθουσα συνεδρίων υπουργείου Μεταφορών, Τσιγάντε 2 και Αναστάσεως, Χολαργός).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ