30 Νοε 2015

«Ψυχοπάθεια», «εξαθλίωση» και τζιχαντιστές...

«Ψυχοπάθεια», «εξαθλίωση» και τζιχαντιστές...
«Είναι ψυχοπαθείς».
«Οι καλλονές που γίνονται τζιχαντίστριες. Είναι φανατισμένες και διψούν για αίμα».
«Ψυχανώμαλα τέρατα σκορπούν τον τρόμο».
«Ατάραχοι σαν ζόμπι οι εκτελεστές τζιχαντιστές».
«Χρησιμοποιούν ψυχοτρόπες ουσίες πριν τις επιθέσεις αυτοκτονίας».

Κάτω από τίτλους σαν τους παραπάνω μπορεί να βρει κάποιος δεκάδες αναλύσεις που ακολούθησαν τα γεγονότα της Γαλλίας και δημοσιεύονται στον αστικό Τύπο. Πάνω σε τέτοιες αναλύσεις «χτίζονται» ιστορίες, με σκοπό να προκαλέσουν ανατριχίλα, ρίγος, φόβο και να εξηγήσουν τις αιτίες για τη δράση των τζιχαντιστών, αφού ...η «κοινή λογική δεν μπορεί να απαντήσει στο πώς και το γιατί άνθρωποι μπορούν να τινάξουν στον αέρα τόσο κόσμο». Το ενδιαφέρον, βέβαια, είναι πως αυτές οι αναλύσεις - διαπιστώσεις έχουν ακουστεί από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας...


«Μπορεί κανείς να σκοτώνει δεκάδες συνανθρώπους του, διατηρώντας την παγερή γαλήνη την οποία διέθεταν, κατά τις μαρτυρίες, οι δράστες των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι; Ναι, αν βρίσκεται στην κατάλληλη εγκεφαλική κατάσταση, αυτήν που εξασφαλίζει όχι ο υποτιθέμενος θρησκευτικός ζήλος των τζιχαντιστών, αλλά η σύγχρονη ψυχοφαρμακολογία. Οι αυτόπτες μάρτυρες επιμένουν ότι οι αυτουργοί του μακελειού ήταν ατάραχοι "σαν ζόμπι" και η ανακάλυψη συρίγγων στο δωμάτιο ξενοδοχείου της Alfortville όπου είχε καταλύσει ο εκ των δραστών των επιθέσεων, Salah Abdeslam, ενδεχομένως δίνει την εξήγηση. Εναπόκειται στη χημική ανάλυση να καθορίσει αν τα "σύνεργα" του Abdeslam χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή εκρηκτικών υλών ή την κατανάλωση ψυχοτρόπων ουσιών, όμως ο γαλλικός Τύπος ήδη στρέφει το ενδιαφέρον του στο μυστικό μεγάλο πρωταγωνιστή του συριακού εμφυλίου πολέμου και της οικοδόμησης του "Ισλαμικού Κράτους": το Captagon. Πρόκειται για μία συνθετική αμφεταμίνη, η οποία πρωτοχρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του '60 για τη θεραπεία της ναρκοληψίας και του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας».

Παραθέσαμε αυτό το μικρό απόσπασμα από μια μεγάλη ανάλυση που δημοσιεύτηκε πριν μερικές μέρες σε διεθνές περιοδικό. Και δεν είναι θέμα του παρόντος άρθρου να εξετάσει το κατά πόσο ισχύουν ή όχι αυτές οι αναφορές. Αυτό που έχει σημασία είναι το με ποιους όρους ο αστικός Τύπος, ελληνικός και διεθνής, εξηγεί τη δράση και τη συμπεριφορά των τζιχαντιστών. Προφανής στόχος ο αποπροσανατολισμός από την ουσία...
* * *

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά των αναλύσεων που έχουν στόχο να αποπροσανατολίσουν. Διαβάστε κείμενο που δημοσιεύτηκε σε ξένη εφημερίδα και αναπαράχθηκε από ελληνικά ΜΜΕ:

«Οι άνθρωποι που θεωρούνται υπεύθυνοι για τη σφαγή στη γαλλική πρωτεύουσα είχαν όλοι ευρωπαϊκά διαβατήρια, συγκεκριμένα γαλλικά και βελγικά. Και ενώ κάποιοι από αυτούς φέρεται να ήταν γεννημένοι στο Μαρόκο, η συντριπτική πλειονότητά τους γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γαλλία και στο Βέλγιο. Αποκαλούνται "homegrown terrorists" (εγχώριοι τρομοκράτες). Περιθωριοποιημένοι, κάποιοι φτωχοί ή άνεργοι, νέοι τους οποίους δεν άγγιξε το "ευρωπαϊκό όνειρο". Εγιναν οι απόκληροι της κοινωνίας και αναζήτησαν την ταυτότητά τους στον τζιχαντισμό και σε μια διαστρεβλωμένη, απάνθρωπη ερμηνεία του Κορανίου (...).
Οι συμμετέχοντες στο μιλιταριστικό τζιχάντ είναι κυρίως νέοι σε μεταβατικές φάσεις της ζωής τους: φοιτητές, μετανάστες, άτομα που βρίσκονται μεταξύ εργασιών ή και συντρόφων και έχουν αφήσει την οικογένειά τους αναζητώντας μια νέα ταυτότητα. Πολλοί από αυτούς έλκονται από τον κόσμο του εγκλήματος, τον οποίο μπορεί να εγκαταλείψουν επιθυμώντας να γίνουν ήρωες του τζιχάντ προς αναζήτηση μεγαλύτερης δόξας (...) Νέοι άνθρωποι που θέλουν να γίνουν επαναστάτες, υπερασπιζόμενοι - όπως πιστεύουν - τους καταπιεσμένους».
Σε αυτού του τύπου τα ρεπορτάζ συναντάμε μια πιο - ας πούμε - «κοινωνική» εξήγηση του φαινομένου «τζιχαντιστές». Που ξεκινά από κοινωνικά αίτια, υπαρκτά και μέσα από μια φαινομενικά λογική για τον αναγνώστη αλληλουχία, εμπλουτισμένη βέβαια από δηλώσεις αστών επιστημόνων και δημοσιολόγων, καταλήγει στη λογική: «Να τι οδηγεί τα παιδιά των σύγχρονων ευρωπαϊκών κοινωνιών να γίνονται τζιχαντιστές».
* * *

Πολλές από τις παραπάνω πλευρές που αναδεικνύονται, έχουν βάση. Πώς μπορεί, όμως, κάποιος να ισχυριστεί πως η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση, σε συνδυασμό με την ψυχοπάθεια, είναι οι πραγματικές αιτίες; Εχουμε να κάνουμε με συγκροτημένες ομάδες, οργανώσεις στημένες και εξοπλισμένες από ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Ομάδες που ελέγχουν δρόμους πετρελαίου, περάσματα, κινήσεις που κατέχουν και εφοδιάζονται με όπλα. Ερώτημα: Δημιούργημα τίνος είναι τέτοια μορφώματα και για ποιον σκοπό αξιοποιούνται;

Αυτή την ουσία επιχειρούν να κρύψουν και όλες οι προαναφερόμενες αναλύσεις και οι διάφορες θεωρίες περί «πολέμου θρησκειών», «πολέμου πολιτισμών». Η πραγματικότητα είναι ότι τέτοιες οργανώσεις και «κινήματα», όσο ιδεολογική και κοινωνική βάση και αν έχουν, δημιουργούνται, φουντώνουν, χρηματοδοτούνται και εξοπλίζονται από αστικά επιτελεία, από τμήματα των αστικών τάξεων αλλά και με την αρωγή ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για λογαριασμό των σχεδιασμών τους. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική. Ηδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η «Μουσουλμανική Αδελφότητα» στηνόταν στην Αίγυπτο με τη συμβολή του γαλλικού ιμπεριαλισμού, στον ανταγωνισμό του με το βρετανικό, για τον έλεγχο μιας πλούσιας σε πόρους περιοχής και σημαντικού γεωστρατηγικού περάσματος.
Τα λένε μόνοι τους. Ας δούμε.
Δημοσιεύματα των «Financial Times» και «Asia Times» πριν λίγες μέρες: «Ο λόγος που μετά από 10.500 αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους οι πετρελαϊκές πωλήσεις του "Ισλαμικού Κράτους" παραμένουν αμείωτες, είναι διότι έτσι εξυπηρετείται η στρατηγική καθήλωσης των τιμών που πλήττει τη Ρωσία και το Ιράν. Ηδη, πέρσι το CNN εκτιμούσε ότι οι πωλήσεις πετρελαίου των τζιχαντιστών έφταναν τα 1 με 2 εκατ. δολάρια ημερησίως. Εκτιμάται ότι πλέον η "Υπηρεσία Πετρελαίου" του Χαλιφάτου εξασφαλίζει έως και 3,5 εκατ. ημερησίως. Οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από τις διεθνείς (10-20 δολάρια ανά βαρέλι), με αποτέλεσμα να συγκαταλέγονται στους "πελάτες" ακόμη και ένοπλοι αντίπαλοι των τζιχαντιστών...
(...) Η βρετανική εφημερίδα "Independent" έκανε λόγο σε ρεπορτάζ της για έναν περίπλοκο μηχανισμό χρηματοδότησης του "Ισλαμικού Κράτους" μέσω συναλλαγών στη Νότια Αγγλία, που περιελάμβανε τηλεφωνικές τραπεζικές υπηρεσίες και εισαγωγή αυτοκινήτων από τη Βρετανία στην Αφρική. Το προηγούμενο του στόλου των εκατοντάδων "Toyota" με τα οποία εκστράτευσαν στην έρημο οι τζιχαντιστές, είναι ήδη γνωστό.
(...) Στους αντίποδες, η αυστραλιανή κυβέρνηση εντόπισε, μεταξύ Ιουλίου 2014 και Ιουνίου 2015, 536 ύποπτες συναλλαγές, συνολικού ύψους 53 εκατομμυρίων, με τελική κατάληξη ένοπλες ομάδες στη Συρία και το Ιράκ».
Ενδιαφέρον, όμως, έχει και ένα ρεπορτάζ του «Bloomberg» που δημοσιεύτηκε την περασμένη βδομάδα.
«Τα γεγονότα της 13ης Νοεμβρίου οδηγούν τις κυβερνήσεις στο να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες - στον τομέα της κυβερνοασφάλειας αλλά και για εξοπλισμούς όπως μαχητικά αεροσκάφη, τεθωρακισμένα οχήματα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη - στην προσπάθεια να νικήσουν το "Ισλαμικό Κράτος". Η Γαλλία, όπου κατασκευάζεται το μαχητικό αεροσκάφος "Rafale" της "Dassault Aviation", έβαλε φρένο στα σχέδιά της για περικοπή περίπου 10.000 μελών του στρατιωτικού προσωπικού, ενώ η Γερμανία θα δαπανήσει επιπλέον 8 δισ. ευρώ και η Βρετανία έχει επιμερίσει επιπλέον 12 δισ. λίρες, κάτι που ευνοεί εταιρείες όπως η "BAE Systems". Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 1 δισ. ευρώ περισσότερα για την ασφάλεια, ενώ το προσχέδιο του προϋπολογισμού περιελάμβανε περικοπές περίπου 2 δισ. ευρώ».
* * *

Ας τελειώσουν τα παραμύθια που δεν τα πιστεύουν ούτε μικρά παιδιά πλέον. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα σε κάθε χώρα δεν πρέπει να τρώνε αμάσητη την αστική προπαγάνδα. Γιατί, αυτή στοχεύει στο να στρέψει τους λαούς να παλεύουν μαζί με τους αστούς και τους μηχανισμούς τους, έναν «εχθρό» που δημιούργησαν ακριβώς τέτοιοι μηχανισμοί. Το κριτήριο των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων πρέπει να στηριχτεί στην ταξική ανάλυση που εξηγεί τα φαινόμενα με βάση το ποια συμφέροντα εξυπηρετούν και σε ποιο πλαίσιο εντάσσονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ