16 Νοε 2015

Ανοίγουν δρόμους για επενδύσεις με πρώτο βήμα την ανακεφαλαιοποίηση

Ανοίγουν δρόμους για επενδύσεις με πρώτο βήμα την ανακεφαλαιοποίηση

Eurokinissi
Ταυτόχρονα και παράλληλα με το νέο καθεστώς για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, προβλέπεται σειρά παρεμβάσεων και κανονιστικών ρυθμίσεων, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των τραπεζών και των μεγαλομετόχων τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, «κεφάλι» φαίνεται να παίρνει η «λύση» για τη διαχείριση των κάθε είδους «κόκκινων δανείων», ανά τραπεζικό όμιλο με την ανάπτυξη ειδικών μονάδων διαχείρισης κάτω από συγκεκριμένα κριτήρια. Στο επόμενο διάστημα, αναμένεται η μελέτη της BlackRock, την οποία έχει παραγγείλει η Τράπεζα της Ελλάδας.
Συνοδευτικά, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα παρουσιάσει μελέτη για τα καθυστερούμενα δάνεια, ανά κατηγορία. Τα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια θα ταξινομηθούν και ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, ενώ, παράλληλα οι τράπεζες θα καλούνται να επιτύχουν την ανάκτηση των δανείων αυτών και μάλιστα με συγκεκριμένους στόχους και ρυθμούς «απόδοσης».
Να σημειωθεί ότι στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη βδομάδα, περιλαμβάνονται και διατάξεις σχετικά με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και γενικότερα για την «τραπεζική διακυβέρνηση». Ολα τα παραπάνω, έρχονται να «κουμπώσουν» με τη διαμόρφωση της διαβόητης «κουλτούρας πληρωμών», μέσω της οποίας έρχονται να εκβιάσουν φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, να περικόψουν ακόμη περισσότερο τις στοιχειώδεις δαπάνες της καθημερινότητας, προκειμένου να εξυπηρετούν τις «οφειλές» προς τις τράπεζες και τα κάθε είδους χαράτσια στην Εφορία.
Να σημειωθεί ότι και οι 4 τραπεζικοί όμιλοι ήδη έχουν προχωρήσει στο άνοιγμα των «βιβλίου προσφορών», μέσω των οποίων θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους οι ιδιώτες - «επενδυτές». Τα «βιβλία προσφορών» και των τεσσάρων τραπεζών αναμένεται να κλείσουν την ερχόμενη Τρίτη. Στη συνέχεια, θα αναλάβει δράση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να συμπληρώσει τα ποσά της κεφαλαιακής επάρκειας που θα μείνουν ακάλυπτα από τους ιδιώτες. Και βέβαια, οι κρατικές ενισχύσεις έχουν ως όρο και προϋπόθεση την ψήφιση από τη Βουλή των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων, ενώ αυτές οι ενισχύσεις αποτελούν μέρος του χρέους και πληρώνονται από το λαό.
Αναλαμβάνει ρόλο και η Παγκόσμια Τράπεζα
Παράλληλα, η υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης με τη συμμετοχή και νέων «παικτών» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, διαμορφώνει τους όρους για τις αναδιαρθρώσεις σε κλάδους της οικονομίας, σε συνδυασμό, βέβαια, με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.
Ηδη η Παγκόσμια Τράπεζα, μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης (IFC), ετοιμάζεται να διοχετεύσει στην υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης ποσά ύψους μέχρι 300 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια των ανάλογων προθέσεων που έχει εκδηλώσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD),
Επιπλέον, πέρα από τις τράπεζες, εξετάζεται και η συμμετοχή του IFC (της Παγκόσμιας Τράπεζας) στα μετοχικά κεφάλαια ισχυρών ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων. Για το σκοπό αυτό, αντιπροσωπεία του IFC είχε τις προηγούμενες μέρες επαφές με την κυβέρνηση, διοικήσεις τραπεζών καθώς και με επιχειρηματίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνάντηση που έγινε στην Αθήνα ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Σταθάκη, o εντεταλμένος σύμβουλος του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Π. Παγκάνο, τόνισε: «Η Παγκόσμια Τράπεζα παρέχει τεχνική βοήθεια στην κυβέρνηση στους τομείς της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής προστασίας. Επιπροσθέτως, το Διοικητικό μας Συμβούλιο έχει υιοθετήσει απόφαση του IFC να εργαστεί στην Ελλάδα επιλεκτικά και σε προσωρινή βάση με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και να ενεργήσει ως καταλύτης για την κινητοποίηση νέων επενδυτών από τον ιδιωτικό τομέα».
Εξίσου αποκαλυπτικοί είναι και οι τομείς, στους οποίους επικεντρώνεται η παροχή «τεχνικής στήριξης» από την Παγκόσμια Τράπεζα. Αυτοί αφορούν στην εφοδιαστική αλυσίδα, στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, στη χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ, στην πολιτική εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Δηλαδή σε τομείς που συμβάλλουν στην καπιταλιστική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα.
Στο προσκήνιο η εξωστρέφεια εν μέσω γεωπολιτικών ανταγωνισμών
«Επιδιώκουμε να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που θα μας επιτρέψει να συμβάλουμε ουσιαστικά στην ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της περιοχής και στην τροφοδοσία της Ευρώπης από νέες πηγές Ενέργειας». Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικώς, Δ. Μάρδας, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειος: Προκλήσεις και Προοπτικές».
Αποκαλυπτικές για τις βλέψεις των τμημάτων του κεφαλαίου, αλλά και για το «ξαφνικό» ενδιαφέρον που δείχνουν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί - επενδυτικοί βραχίονες καπιταλιστικών κέντρων, σχετικά με τη συμμετοχή τους σε ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, είναι και οι παρακάτω επισημάνσεις από τον Δ. Μάρδα:
ΝΑ Ευρώπη: Αναφερόμενος στην περιοχή, είπε ότι εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες, κυρίως στους τομείς των Κατασκευών, του Τουρισμού, της Ενέργειας και της Γεωργίας. Ειδική αναφορά έκανε στη συνεργασία για προγράμματα που χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια και διεθνείς οργανισμούς, με έμφαση τις δυνατότητες ανάπτυξης, κυρίως στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, και για την ευκαιρία συμμετοχής του ελληνικού κατασκευαστικού κλάδου.
Ανατολική Μεσόγειος: Ενδεικτικά ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι με το Ισραήλ ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη συνεργασία των νέων τεχνολογιών και στον τομέα της Ενέργειας. Με την Αίγυπτο, στα μεγάλα έργα υποδομής και στη συνεργασία μεταξύ των λιμένων των δύο χωρών, και με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής στο διμερές εμπόριο, όπου «οι εξαγωγές μας έχουν σημαντικά περιθώρια να αυξηθούν», σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα.
Επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν περιορίζεται στην ανάπτυξη των συνεργασιών της στην περιοχή σε διμερές επίπεδο, αλλά έχουν ήδη αναπτυχθεί δύο τριμερή σχήματα συνεργασίας, από τη μια, Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ και, από την άλλη, Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ