Τι είναι ο μηχανισμός Frontex
Ο
μηχανισμός Frontex, που αναλαμβάνει καθήκοντα στα σύνορα, είναι ένα
στρατιωτικό - αστυνομικό σώμα που δημιουργήθηκε το 2005 με σκοπό το
συντονισμό των επιχειρήσεων στα σύνορα των κρατών - μελών. Στις
αρμοδιότητές του ανήκουν η «φύλαξη» των θαλάσσιων, χερσαίων και εναέριων
συνόρων της ΕΕ από κοινού με τα κράτη - μέλη, η εκπαίδευση των
συνοριοφυλάκων, η διαχείριση του εξοπλισμού που έχουν θέσει στη διάθεσή
του τα κράτη - μέλη και ο συντονισμός στις απελάσεις μεταναστών. Επίσης,
μπορεί να συνάπτει συμφωνίες με τρίτες χώρες.
Μιλάμε για ένα κατασταλτικό σώμα παρεμπόδισης εισόδου στην ΕΕ των ανεπιθύμητων για το κεφάλαιο μεταναστών και προσφύγων. Οι «εχθροί» του Frontex είναι τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και ποικίλων επεμβάσεων. Συγχρόνως, είναι ένας μηχανισμός ευρύτερης παρέμβασης ενάντια στα συμφέροντα των λαών της ΕΕ και των λαών άλλων χωρών. Η εξέλιξή του έχει και άλλους σκοπούς, να μπορεί να δρα ως ένας μηχανισμός ταχείας επέμβασης, ανάλογα με τις ανάγκες της ΕΕ, δηλαδή ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Η ΕΕ έχει διακηρύξει την αναβάθμιση του Frontex σε έναν κοινοτικό οργανισμό, όπως η Europol.
Το 2006, η ΕΕ αποφάσισε την ενίσχυση των επιχειρησιακών ικανοτήτων του Frontex με τη δημιουργία «Ομάδων Ταχείας Επέμβασης», απόφαση που επικυρώθηκε πανηγυρικά από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η επιλογή των μελών των Ομάδων αυτών καθορίζεται από τον ίδιο τον Frontex, με βάση ένα ευρύτερο «απόθεμα» εθνικών συνοριοφυλάκων που διατίθενται από τα κράτη - μέλη. Κατά τις επιχειρήσεις τους, οφείλουν να τηρούν την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία. Εχουν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων του κράτους υποδοχής και μπορούν να κάνουν χρήση βίας. Εξομοιώνονται με υπαλλήλους του κράτους - μέλους υποδοχής σε περίπτωση που διαπράξουν ή υποστούν αξιόποινες πράξεις. Το κράτος υποδοχής θα πληρώνει για οποιαδήποτε ζημιά προκαλέσουν.
Στις 13 Φλεβάρη 2008, η Κομισιόν δημοσίευσε την «Εκθεση αξιολόγησης και μελλοντική εξέλιξη του Οργανισμού Διαχείρισης Συνόρων (Frontex)» με στοιχεία απ' τη δράση του. Την ίδια στιγμή, έχει υπάρξει σωρεία καταγγελιών για τη «βρώμικη» δουλειά του Frontex σε τρίτες χώρες, για τις άτυπες και παράνομες επαναπροωθήσεις, για τις αναχαιτίσεις εν πλω, που έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να έχουν κινδυνέψει ή πεθάνει.
Στην έκθεση αυτή και στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο προδιαγράφεται η ακόμη μεγαλύτερη «αναβάθμιση» του Frontex σε ρόλο κεντρικού μηχανισμού της ΕΕ, η μόνιμη παρουσία του στα σύνορα, η απόκτηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στην επιτήρηση των συνόρων και η αποφασιστική συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων (Eurosur). Επίσης, προδιαγράφεται η συμμετοχή του στις «ειρηνευτικές» αποστολές της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου