ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι συγκρούσεις σε όλα τα μέτωπα
Περιπλέκεται η κατάσταση στα πεδία συγκρούσεων της Βόρειας Συρίας, όπου παρατηρείται επικίνδυνα μεγάλη συγκέντρωση πολεμικών δυνάμεων, μεταξύ άλλων, από τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό των ΗΠΑ, από τη Ρωσία, από τους ισλαμιστές μισθοφόρους που εξακολουθούν να μπαινοβγαίνουν κατά εκατοντάδες από την τουρκο-συριακή μεθόριο με κάλυψη της Τουρκίας και το τουρκικό πυροβολικό που συνέχισε και χτες, για τέταρτη μέρα, τις βολές κατά θέσεων Κούρδων μαχητών και Σύρων στρατιωτών πέριξ της μεθοριακής πόλης Αζάζ.
Μέσα στο σκηνικό κλιμάκωσης των πολεμικών συγκρούσεων, ξεχώρισε χτες η «πρεμιέρα» των ολλανδικών «F-16» που ξεκίνησαν επιδρομές στην Ανατολική Συρία και η νέα ανακατάληψη σημαντικών εδαφών από το συριακό στρατό ανατολικά της επαρχίας Χαλεπίου (μεταξύ των οποίων και ενεργειακός σταθμός που είχε καταληφθεί από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και είχε μετατραπεί σε φυλακή) και τα χωριά Αχράς και Μισκέβ. Στην ίδια επαρχία, μαχητές των «Δημοκρατικών Δυνάμεων Συρίας» που συγκροτούν Κούρδοι μαχητές και Αραβες σύμμαχοί τους, ανακατέλαβαν σχεδόν όλη την πόλη Ταλ Ριφαάτ και το παρακείμενο χωριό Κφαρ Νάσεχ, έχοντας πλέον υπό τον έλεγχό τους το 14% του συριακού εδάφους (από το 9% που είχαν το 2012). Βασικός στόχος των Κούρδων μαχητών θεωρείται (σύμφωνα με αναλυτές) η εδαφική συνέχεια ανάμεσα στα τρία καντόνια Αφρίν, Κομπανί (της επαρχίας Χαλέπι) και Τζαζιρέ (της επαρχίας Χασάκε), ώστε μεσοπρόθεσμα να επιχειρηθεί η δημιουργία ενός αυτόνομου δυτικού Κουρδικού Κράτους (γνωστό ως «Ροτζάβα»), με πρότυπο το Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ...
Κατηγορίες για τις επιδρομές σε κλινικές και σχολεία
Με φόντο όσα διαδραματίζονται στα πεδία των συγκρούσεων, σημειώθηκε χτες νέα αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία, καθώς αξιωματούχοι αμφοτέρων χωρών αντάλλαξαν κατηγορίες σχετικά με τις προχτεσινές αεροπορικές επιδρομές σε σχολεία και πέντε κλινικές (εκ των οποίων ορισμένες των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα») στις συριακές επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλέπι, με αποτέλεσμα το θάνατο περίπου 50 αμάχων και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων, μεταξύ των οποίων και παιδιά.
Η Τουρκία επανέφερε το σενάριο μίας χερσαίας επέμβασης στο συριακό έδαφος (το οποίο επεξεργάζεται σε συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία και άλλες ισλαμικές χώρες), ωστόσο αυτή τη φορά έθεσε την ακόλουθη προϋπόθεση: ότι η χερσαία επιχείρηση θα γίνει «μόνο» στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης με τους συμμάχους της του διεθνούς συνασπισμού, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, σημείωσε ότι «χωρίς χερσαία επιχείρηση είναι αδύνατος ο τερματισμός των εχθροπραξιών στη Συρία»...
Επιπλέον, Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Ρωσία για τις προχτεσινές αεροπορικές επιδρομές σε κλινικές και σχολεία, χωρίς βεβαίως να προσκομίσουν ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο. Αυτό το γεγονός χρησιμοποίησε στη συνέχεια η Ρωσία, για να διαψεύσει κατηγορηματικά πως οι κλινικές και τα σχολεία σε Ιντλίμπ και Χαλέπι βομβαρδίστηκαν από ρωσικά αεροσκάφη.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, πρότεινε σε ξένους αξιωματούχους να παίρνουν πληροφορίες «από πρωτογενείς πηγές», υπενθυμίζοντας τις προχτεσινές δηλώσεις του Σύρου πρέσβη στη Ρωσία, που υποστήριξε ότι οι επιδρομές έγιναν από αεροσκάφη που συμμετέχουν στον «αντιτρομοκρατικό» συνασπισμό των ΗΠΑ...
Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέφρασε χτες στο Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Μαρκ Ερό τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για το αίτημα του Παρισιού να σταματήσουν τα τουρκικά πλήγματα εναντίον των Κούρδων της Συρίας. Ο Ερό, από την άλλη, «καταδίκασε» το βομβαρδισμό μίας εκ των κλινικών που βομβαρδίστηκαν προχτές στη Βόρεια Συρία, λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτος και πρέπει να σταματήσει αμέσως».
Μέσα σε αυτές τις εξελίξεις, η χτεσινή εμφάνιση του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, στη Δαμασκό, με στόχο την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκημένες περιοχές, έμοιαζε με παραφωνία. Μετά τη συνάντησή του με το Σύρο υπουργό Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μοάλεμ, ανακοινώθηκε ότι από χτες ξεκίνησε η αποκατάσταση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε τουλάχιστον δύο από τις επτά πολιορκημένες περιοχές (στη Μουανταμίγια αλ Σαμ, κοντά στη Δαμασκό, καθώς και τη Ντέιρ Εζόρ). Επιπλέον, ο Σύρος υπουργός σημείωσε τη «δέσμευση» της Δαμασκού στις ενδοσυριακές έμμεσες συνομιλίες που υποτίθεται πως θα ξαναρχίσουν στις 25 Φλεβάρη στη Γενεύη...
Οι προειδοποιήσεις του Ασαντ
Αίσθηση προκάλεσαν, παράλληλα, οι δηλώσεις που έκανε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της Δικηγορικής Ενωσης Συρίας. Ο Ασαντ προειδοποίησε Τουρκία και Σαουδική Αραβία να μην επιχειρήσουν χερσαία επέμβαση, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε «παγκόσμιες επιπτώσεις και δεν θα ήταν πικ νίκ».
Αναφερόμενος στη ρωσο-αμερικανική συμφωνία που ανακοινώθηκε την Παρασκευή στο Μόναχο για την «παύση των εχθροπραξιών» στη Συρία, ο Ασαντ τόνισε ότι οι εκεχειρίες γίνονται μεταξύ στρατών και χωρών και ποτέ μεταξύ μίας χώρας και τρομοκρατικών οργανώσεων και αναρωτήθηκε ρητορικά: «Λένε ότι θέλουν παύση πυρός αυτή τη βδομάδα. Εντάξει, ποιος θα μιλήσει στην τρομοκρατική οργάνωση εάν αρνηθεί να σταματήσει τα πυρά; Ποιος θα την τιμωρήσει;».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου