18 Απρ 2016

Αιχμή του δόρατος οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις

Αιχμή του δόρατος οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις

Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων ορέγονται οι δανειστές, γιατί φέρνει κερδοφόρες επενδύσεις


Πέρα από την κατακρεούργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και την απογείωση της φοροληστείας απέναντι στο λαό, τα παζάρια με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς αφορούν και σε ζητήματα όπως το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, οι αναδιαρθρώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με επίκεντρο τα «κόκκινα» δάνεια, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η αναδιάρθρωση της κρατικής διοίκησης, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των τμημάτων του κεφαλαίου και των επενδυτών, και σειρά από άλλα. Τα παραπάνω σχετίζονται με την ενδοκαπιταλιστική διαπάλη και τους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο νευραλγικών υποδομών και δικτύων από τα μονοπώλια.
Ειδικότερα:
Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων: Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο Ταμείο θα λειτουργεί στη λογική εταιρείας συμμετοχών (holding), που θα περιλαμβάνει τέσσερις «θυγατρικές» εταιρείες: Το σημερινό ΤΑΙΠΕΔ, που θα συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που έχει στο χαρτοφυλάκιό του τις συμμετοχές του ελληνικού κράτους στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους. Την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που ελέγχει 80.000 ακίνητα. Μια νέα «θυγατρική», η οποία θα αποκτήσει όλες τις συμμετοχές του Δημοσίου σε άλλες επιχειρήσεις, όπως ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ κ.ά.
Στα αντιλαϊκά παζάρια παραμένει το ύψος κρατικών περιουσιακών στοιχείων που θα περάσουν στη διαχείριση του νέου Ταμείου, με κρίσιμο ζήτημα τα μελλοντικά έσοδα από τα κοιτάσματα των ελληνικών υδρογονανθράκων. Στο 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων θα μετέχουν με 2 μέλη οι εκπρόσωποι των δανειστών του ελληνικού κράτους, ενώ η λήψη αποφάσεων θα απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 4 μελών, δηλαδή θα προϋποθέτει ουσιαστικά την έγκριση και από την πλευρά των «εταίρων».
«Κόκκινα» δάνεια: Συνδεμένο με το κεντρικό ζήτημα των αναδιαρθρώσεων σε κλάδους και τομείς της οικονομίας και της παραγωγής είναι και το θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, με αιχμή τα επιχειρηματικά των βιώσιμων επιχειρήσεων και ομίλων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πιστώτριες τράπεζες και «επενδυτές» που θα αγοράσουν προβληματικά δάνεια, θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε «μετοχοποίηση» του χρέους, δηλαδή να συμμετέχουν στα μετοχικά κεφάλαια των υπό αναδιάρθρωση εταιρειών και μάλιστα χωρίς τη συναίνεση των σημερινών μετόχων τους, με την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Επιπλέον, απαιτούνται και φορολογικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα ο τρόπος φορολόγησης επί των επιχειρηματικών κερδών που θα αποκομίζουν οι «επενδυτές» από τη διαχείριση των δανείων, απαλλαγές για τους τραπεζικούς ομίλους που μεταβιβάζουν δάνεια και σειρά από άλλα. Ακόμη, προωθούνται διατάξεις για τη δικαστική απαλλαγή των νέων διοικήσεων που θα τοποθετηθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους, για τυχόν «λάθη», παραλείψεις και παραβάσεις που έγιναν από τις προηγούμενες διοικήσεις και μετόχους.
Πεδίο ανταγωνισμών
Κριτήριο για τη διάσωση επιχειρήσεων αποτελεί η βιωσιμότητά τους και μάλιστα σε συνδυασμό με τις προοπτικές και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου στον οποίο εντάσσεται η κάθε επιχείρηση. Αυτό με τη σειρά του συνδέεται και με το υπό διαμόρφωση «πρότυπο παραγωγικής ανασυγκρότησης» και με το νέο «αναπτυξιακό νόμο», που δίνουν νέα κίνητρα και κάθε είδους απαλλαγές και διευκολύνσεις σε όφελος του κεφαλαίου, προκειμένου να τονωθούν οι κερδοφόρες επενδύσεις.
Στα δίκτυα και τις υπηρεσίες (Μεταφορές, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Εμπόριο) με την άρση των περιορισμών και την απλοποίηση των κανονιστικών ρυθμίσεων «που υπονομεύουν τον ανταγωνισμό». Σε ό,τι αφορά την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, η συγκυβέρνηση προωθεί σχέδιο επιχειρηματικών συμπράξεων της ΔΕΗ με ιδιώτες, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για σταδιακή μείωση των μεριδίων λιανικής και χονδρικής αγοράς της ΔΕΗ κάτω από το 50% μέχρι το 2020 για την είσοδο στην αγορά νέων «παικτών».
Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και οι Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα πλαίσιο του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ. Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέθεσαν ξεχωριστά προσφορές, παρά το γεγονός ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό είχαν κατέβει σε κοινοπρακτικό σχήμα, ενώ τελικά δεν κατέθεσε προσφορά η κινεζική COSCO. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι οι: Ferrovie dello Stato Italiane, «Russian Railways» και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί στις 31 Μάη.
Ενα ακόμη παράδειγμα, που δείχνει αφενός το ενδιαφέρον αφετέρου τους ανταγωνισμούς, για το ποιο μονοπώλιο θα εξασφαλίσει τα φιλέτα σε κερδοφόρους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ