26 Σεπ 2016

Προετοιμασίες ενόψει του νέου κύκλου βαρβαρότητας σε όφελος του κεφαλαίου

Προετοιμασίες ενόψει του νέου κύκλου βαρβαρότητας σε όφελος του κεφαλαίου
Πόρισμα - φωτιά του ΔΝΤ αποκαλύπτει το επόμενο κύμα του συνεχούς αντεργατικού - αντιλαϊκού τυφώνα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου



Γ. Χουλιαράκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ντ. Κοστέλο, εκπρόσωπος Κομισιόν και Ντ. Βελκουλέσκου, εκπρόσωπος ΔΝΤ, αντίστοιχα στο κουαρτέτο
Copyright 2016 The Associated
Γ. Χουλιαράκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ντ. Κοστέλο, εκπρόσωπος Κομισιόν και Ντ. Βελκουλέσκου, εκπρόσωπος ΔΝΤ, αντίστοιχα στο κουαρτέτο
Με το αντιλαϊκό νομοσχέδιο - εφαρμοστικό νόμο που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση ενός τμήματος από τις «εκκρεμότητες» της πρώτης «αξιολόγησης» του μνημονίου, στην πορεία για τον επόμενο κύκλο κλιμάκωσης, που ήδη προετοιμάζεται, συνεχίστηκαν την περασμένη βδομάδα οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ευρωζώνη - ΔΝΤ).
Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, σε ρόλο «λαγού» «βγάζει στη φόρα» την ατζέντα των συζητήσεων, με το επίκεντρο της αντιλαϊκής λαίλαπας να εστιάζει σε ζητήματα όπως η παραπέρα μείωση των σημερινών συντάξεων, τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, η παραπέρα δραστική συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως και των προνοιακών επιδομάτων, σε συνδυασμό βέβαια με τα μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου. Τα παραπάνω προκύπτουν μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του ΔΝΤ με την κυβέρνηση, αλλά και με διάφορους φορείς (εργοδοτικές οργανώσεις, ΓΣΕΕ κ.ά.), στο πλαίσιο της έκθεσης για την ελληνική οικονομία που ετοιμάζει το ΔΝΤ, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί προς το τέλος του έτους.
Πόρισμα - φωτιά
Αποκαλυπτικό σε αυτό το επίπεδο είναι το πόρισμα του ΔΝΤ για την «ελληνική οικονομία», με προδιαγραφές βγαλμένες από τα κιτάπια του εγχώριου κεφαλαίου. Ειδικότερα, η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ντ. Βελκουλέσκου, στο πλαίσιο τηλε-συνέντευξης με ομάδα δημοσιογράφων μετά τη χτεσινή συνάντησή της με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, καθώς και το πόρισμα του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, θέτουν τους παρακάτω άξονες:
  • Παραπέρα τσάκισμα του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους, προκειμένου «να διευρυνθεί η φορολογική βάση» και στη συνέχεια να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τα κέρδη. «Φωτογραφίζονται», δηλαδή, οι αξιώσεις που προβάλλει το εγχώριο κεφάλαιο. Γίνεται, μάλιστα, και συγκεκριμένη αναφορά στη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, με τον τρόπο αυτό θα αρθούν τα «αντικίνητρα» που σήμερα οδηγούν σε φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, υπάρχουν μεγάλες εξαιρέσεις από τους φόρους με το αφορολόγητο. Δείχνοντας μάλιστα και το ενδεχόμενο κατάργησης του αφορολόγητου και της επιβολής φόρου από το πρώτο ευρώ του μισθού και της σύνταξης, είπε ότι «περίπου 50% δεν πληρώνει φόρους», λέγοντας ότι κατ' αυτό τον τρόπο δεν δημιουργούνται πόροι για να στηριχθούν οι αδύναμοι... Πρόκειται για τα προγράμματα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας με ψίχουλα, τα οποία, όπως επιβεβαιώνεται, θα «εξοικονομούνται» από την ένταση της επίθεσης σε βάρος συνολικά των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Οι φτωχοί να ενισχύουν τους εξαθλιωμένους.
  • Νέα καρατόμηση συντάξεων. «Παρά τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, παραμένουν μεγάλα ρίσκα και προβλήματα» επισημαίνει το ΔΝΤ, τονίζοντας πως οι σημερινοί συνταξιούχοι είχαν περιορισμένες μειώσεις (σ.σ. το ίδιο ισχυρίζεται και η συγκυβέρνηση) και αυτό δεν βοηθά στη... «διαγενεακή ισορροπία του συστήματος».
Χωρίς περιστροφές τονίζεται: Χρειάζεται μείωση υφιστάμενων συντάξεων. Στο πόρισμα του ΔΝΤ αναφέρεται: «Προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για απαραίτητες κοινωνικές δαπάνες που θα προστατεύουν τις ευάλωτες ομάδες και θα παρέχουν απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες, είναι απαραίτητη μια περαιτέρω μείωση των τρεχουσών συντάξεων, και αυτό μπορεί να γίνει με το ξεπάγωμα των σημερινών συντάξεων και με την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου για τις παροχές». Και εδώ, δηλαδή, το νέο πετσόκομμα συνολικά των συντάξεων παρουσιάζεται ως... μέσο «προστασίας των ευάλωτων ομάδων»!
  • Χτυπήματα στα Εργασιακά. Γίνεται λόγος για την «ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας», η οποία περνά μέσα και από τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και την υιοθέτηση «βέλτιστων πρακτικών» στις Συλλογικές Συμβάσεις. Ειδικότερα, γίνεται λόγος για «μέτρα για την ευθυγράμμιση των πλαισίων της Ελλάδας για τιςσυλλογικές απολύσειςκαι τησυλλογική δράσημε διεθνείς βέλτιστες πρακτικές». Με άλλα λόγια, να βρεθεί καλύτερη μέθοδος για μειώσεις μισθών, για απελευθέρωση απολύσεων και παρεμπόδιση διεκδικητικών αγώνων, απεργιών κ.λπ.
  • Παραπέρα καρατόμηση κοινωνικών δαπανών. Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, αν και «καλοδεχούμενες» και «πολιτικά δύσκολες», δεν έχουν την έκταση που χρειάζεται, αφού, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος βρίσκεται στο μη βιώσιμο επίπεδο του περίπου 10% του ΑΕΠ (σε σύγκριση με το μέσο όρο του 2,5% στην Ευρωζώνη).
  • «Κίνδυνοι» για την ανάκαμψη. Το ΔΝΤ εντοπίζει υψηλούς κινδύνους σε σχέση με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Τον τελευταίο χρόνο, πράγματι, προχώρησαν πολλές από αυτές, αλλά παραμένουν σημαντικές εκκρεμότητες, τόνισε η Ντ. Βελκουλέσκου.
Ειδικότερα, οι «κίνδυνοι» αφορούν στα παρακάτω:
-- Στο «μείγμα» των μέτρων που εφαρμόστηκαν για την εξισορρόπηση των ελλειμμάτων και την υψηλή φορολογία.
-- Στους «ισχνούς ισολογισμούς» του ιδιωτικού τομέα και των τραπεζών, καθώς και στη μεγάλη μάζα μη εξυπηρετούμενων δανείων.
-- Στα εμπόδια στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
-- Στο «μη διαχειρίσιμο» κρατικό χρέος.
  • Αναδιαρθρώσεις. Το πόρισμα του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία αναφέρει ότι «οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συμπληρωθούν με πιο φιλόδοξες προσπάθειες για το πλήρες άνοιγμα των υπόλοιπων κλειστών επαγγελμάτων, για τη δημιουργία ανταγωνισμού και τη διευκόλυνση παροχής αδειών για επενδύσεις και για ιδιωτικοποιήσεις».
  • Συμμετοχή ΔΝΤ στο «ελληνικό πρόγραμμα». Επαναλαμβάνεται ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους«επί ρεαλιστικών εκτιμήσεων», στις οποίες, όπως είπε, δεν περιλαμβάνεται ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, που είναι «ανέφικτος μακροπρόθεσμα».
«Σπέρνει» εφησυχασμό μπροστά στη συνεχή αντιλαϊκή επίθεση
Σχετικά με τα παραπάνω, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, σε γραπτή δήλωσή του επισημαίνει ότι «ολοκληρώθηκαν οι επαφές της κυβέρνησης με το κλιμάκιο του ΔΝΤ αναφορικά με την κατάρτιση της έκθεσης για την ελληνική οικονομία, βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του».
Σχετικά με το περιεχόμενο του προκαταρκτικού πορίσματος, τονίζεται ότι «καλωσορίζουμε την άποψη του ΔΝΤ για το χρέος, καθώς τονίζει, για μία ακόμη φορά, το ζήτημα της μη βιωσιμότητας των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για μακρά περίοδο, όπως επίσης και την αναγκαιότητα σημαντικής απομείωσης του χρέους».
Επιχειρώντας να καλλιεργήσουν εφησυχασμό, βάζουν σε δεύτερο πλάνο τα «άλλα» ζητήματα, λέγοντας πως «δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στο προκαταρκτικό πόρισμα καταγράφονται ξανά οι γνωστές διαφωνίες για το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά». Παράλληλα, «υπενθυμίζεται ότι τα μεν Εργασιακά προβλέπεται να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης για τη δεύτερη αξιολόγηση, το δε Ασφαλιστικό και Φορολογικό έχουν ήδη κλείσει ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ