Κλιμακώνεται η κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο, και οι αναλύσεις για «ανισόρροπους ηγέτες», που διαγκωνίζονται για το «ποιος θα πατήσει πρώτος το κουμπί», κρύβουν το βασικό: Οτι οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο είναι αποτέλεσμα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται.
Η «πυρηνική απειλή της ΛΔ Κορέας» είναι στην πραγματικότητα το πρόσχημα που αξιοποιούν οι ΗΠΑ στον ανταγωνισμό τους με άλλες ισχυρές δυνάμεις της περιοχής, όπως η Κίνα και η Ρωσία. Η λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, οι συχνές ασκήσεις των Αμερικανών με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, υπηρετούν επίσης τον ίδιο σκοπό.
Η ΛΔ Κορέας είναι και το διακύβευμα μιας και στο επίκεντρο των ανταγωνισμών ο σπάνιος ορυκτός της πλούτος:
«Βεβαίως, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές που εμπίπτουν στη σφαίρα ενδιαφέροντος και σύγκρουσης συμφερόντων διαφόρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, έτσι και στην περίπτωση της ΛΔ Κορέας , σημαντικός είναι και ο ρόλος που παίζουν διάφορα μονοπώλια, αναμοχλεύοντας και αξιοποιώντας εστίες έντασης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αμερικανικά (και όχι μόνο…) μονοπώλια επιβουλεύονται τον σημαντικό και ανεκμετάλλευτο (σε μεγάλο βαθμό) πλούτο κοιτασμάτων, όχι μόνο σε «παραδοσιακά» ορυκτά αξίας όπως ο χαλκός και ο χρυσός, αλλά και σε ορυκτά των λεγόμενων «σπάνιων γαιών»(π.χ. Λανθάνιο, Νεοδύμιο, Ερβιο, Λουτέσιο κ.ά.) που διαθέτει η βορειοκορεατική γη. Οι «σπάνιες γαίες», ως γνωστόν, παρέχουν πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες στην παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, όπως κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, οθόνες υγρών κρυστάλλων, μπαταρίες υβριδικών αυτοκινήτων, φωτοβολταϊκά, τουρμπίνες ανεμογεννητριών κ.ά. Αυτά τα μεταλλεύματα, όσο περνούν τα χρόνια, γίνονται περιζήτητα από μονοπώλια που παράγουν ανάλογα προϊόντα τεχνολογίας αιχμής, όπως η «Apple», η «Samsung», η «Sony» κ.ά.
Τέτοια ορυκτά, λοιπόν, είχε εντοπίσει πριν τρία χρόνια (σύμφωνα με πληροφορίες του κινεζικού αγγλόφωνου περιοδικού «The Diplomat») η βρετανική εταιρεία μεταλλευμάτων «SRE Minerals Limited». Μεταξύ άλλων, είχε εκτιμήσει ότι ιδιαίτερα στην περιοχή Τζονγκτζού υπάρχουν πάνω από 216.000.000 τόνοι οξειδίων και μεταλλευμάτων σπάνιων γαιών. Άλλες πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις αναφέρουν ανάλογα, αλλά ανεκμετάλλευτα έως σήμερα, κοιτάσματα σπάνιων γαιών και σε άλλες περιοχές της ΛΔ Κορέας , φανερώνοντας πως η χώρα προβάλλει ως άλλο «μήλον της Έριδος», σε ανταγωνιστικά μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στους τομείς παραγωγής προϊόντων τεχνολογίας αιχμής. Πόσο δε μάλλον όταν ορισμένες εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα σπάνιων γαιών στη ΛΔ Κορέας ξεπερνούν σε προσδοκίες ακόμη και τα επιβεβαιωμένα, μεγαλύτερα κοιτάσματα σπάνιων γαιών διεθνώς, που έχουν βρεθεί στην Εσωτερική Μογγολία της Κίνας» (Ριζοσπάστης).
Δίπλα σε αυτό και άλλα επιμέρους συμφέροντα χωρών καθόλου ευκατοφρόνητα.
Το τελευταίο διάστημα με αφορμή την κλιμάκωση των δοκιμών της  Βόρειας Κορέας οι Αμερικανοί εγκατέστησαν στην Ιαπωνία εξελιγμένο σύστημα αντιαεροπορικής προστασίας (το οποίο πλήρωσαν οι Ιάπωνες χρυσάφι, γιατί όλα αυτά σημαίνουν και δουλειές, για να μην ξεχνιόμαστε) το οποίο ωστόσο, κατασκοπεύει, όχι μόνο τη βόρεια Κορέα αλλά την μισή Κίνα.
Μόλις σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter πως επιτρέπει στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να αγοράσουν «εξελιγμένα» αμερικανικά όπλα, στο πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα.

***
Κατά τ’ άλλα, δεν χρειάζεται κανείς να πάει μακριά από τη γειτονιά μας για να διαπιστώσει την ένταση των ανταγωνισμών, των πολεμικών συγκρούσεων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.
Η ευρύτερη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Παλαιστίνη, Λίβανος) και η Βόρεια Αφρική εδώ και δεκαετίες φλέγονται, με τους λαούς να πληρώνουν βαρύ τίμημα. Σύνορα και χάρτες ξαναχαράσσονται από τους μονοπωλιακούς ομίλους, που διαγκωνίζονται για το ποιος θα ελέγξει αγορές, ενεργειακούς πόρους, παγκόσμιους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, σφαίρες γεωστρατηγικής επιρροής.
***
Αλλωστε, είναι εντελώς υποκριτικό οι ΗΠΑ, όπως και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, π.χ. Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Ισραήλ, που έχουν τη συντριπτική πλειοψηφία του πυρηνικού οπλοστασίου, να εμφανίζονται ως …εγγυητές της παγκόσμιας «ειρήνης» και της «ασφάλειας» και να απαιτούν στον ανταγωνισμό, που οξύνεται παγκόσμια, να διατηρούν κατ’ αποκλειστικότητα το «προνόμιο» της χρήσης της πυρηνικής τεχνολογίας για στρατιωτικούς σκοπούς. Εδώ ταιριάζει αυτό που λέει ο λαός, «έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»!
Από την άλλη η στάση των βορειοκερεατών συνοψίζεται στη σημερινή τους ανακοίνωση: «Μέτρο αυτοάμυνας» η πυρηνική δοκιμή:
«τα μέτρα αυτοάμυνας που έλαβε η χώρα μου, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, ήταν ένα δώρο με παραλήπτη κανέναν άλλο εκτός από τις ΗΠΑ» είπε ο πρεσβευτής της ΛΔ Κορέας στον ΟΗΕ και συμπλήρωσε ότι «οι ΗΠΑ θα λάβουν και άλλα δώρα από τη χώρα μου για όσο καιρό βασίζονται στις ριψοκίνδυνες προκλήσεις και τις μάταιες απόπειρες να πιέσουν τη Βόρεια Κορ