26 Ιαν 2018

Με κοινούς στόχους στην αντιλαϊκή επίθεση



ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Από τη χτεσινή συνάντηση Τσίπρα - Λαγκάρντ
Eurokinissi
Από τη χτεσινή συνάντηση Τσίπρα - Λαγκάρντ
«Με την εποικοδομητική συμμετοχή» όλων των εταίρων (κυβέρνηση, Ευρωζώνη, ΔΝΤ), συνεχίζονται οι διεργασίες ενόψει της επόμενης δέσμης με τα αντιλαϊκά μέτρα και των παζαριών αναφορικά με τη διαχείριση του κρατικού χρέους και τη μορφή των μνημονίων για την περίοδο μετά το 2018.
 Τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο των διμερών επαφών του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ και τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Την ίδια ώρα το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της «εποικοδομητικής συμμετοχής», αναμένεται να ξεκινήσει τη δική του (πρώτη από την πλευρά του) «παράλληλη αξιολόγηση», που βέβαια θα έρθει να «κουμπώσει» με αυτές της Ευρωζώνης, έχοντας στο επίκεντρο τις νεότερες εκτιμήσεις αναφορικά με τη διαμόρφωση των ματωμένων πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς για τη διετία 2019 - 2020.


«Ο πρωθυπουργός και εγώ συμφωνήσαμε να εργασθούμε μαζί, στην κατεύθυνση αυτών των κοινών στόχων», υπογράμμισε η Κρ. Λαγκάρντ μετά τη χτεσινή συνάντηση, αποδίδοντας από την πλευρά της τα συγχαρητήρια για την «πρόοδο» που έχει επιτευχθεί αλλά και τη συμβολή του ιμπεριαλιστικού οργανισμού στα επόμενα βήματα, και συγκεκριμένα «στην ολοκλήρωση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων και την παροχή ελάφρυνσης στο χρέος από τους Ευρωπαίους εταίρους». Σύμφωνα με την ίδια, το «κλίμα προόδου» αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ (αναφορικά με την 3η «αξιολόγηση»), και όπως τόνισε στη σχετική ανακοίνωση, «διαβεβαίωσα τον πρωθυπουργό για τη συνεχιζόμενη στήριξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής».

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, στη συνάντηση «χαιρετίστηκε η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι τεχνικές συζητήσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, καθώς και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του προγράμματος».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μ. Ομπστφελντ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», επανέλαβε ότι «η προσδοκία ήταν πως το ΔΝΤ θα δώσει δάνειο αν σημειώσει η Ελλάδα επαρκείς προόδους στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι δανειστές της τολμήσουν να κάνουν το χρέος της βιώσιμο». Οπως είπε, «τουλάχιστον το τελευταίο (σ.σ. η "βιωσιμότητα" του χρέους) δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα». Ουσιαστικά το μόνο ανοιχτό ζήτημα είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ και μέσω νέας δανειακής σύμβασης με το ελληνικό κράτος, με προϋπόθεση βέβαια την παροχή διευκολύνσεων αποκλειστικά από την πλευρά της Ευρωζώνης.

Οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί αναμένεται να τεθούν και στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (20 - 22 Απρίλη), με άξονες το «νέο» εποπτικό πλαίσιο, το «προληπτικό πρόγραμμα» χρηματοπιστωτικής στήριξης προς το ελληνικό κράτος και βέβαια τη διαχείριση του κρατικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω θα έρθουν να «κουμπώσουν» με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Την ίδια ώρα, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, αποδίδοντας το κλίμα της χτεσινής συνάντησης του Αλ. Τσίπρα με τον Π. Μοσκοβισί στο Νταβός, έλεγαν ότι «όλοι πρέπει τώρα να εργαστούν από κοινού» για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο. Επίσης για να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, να καθοριστούν τα βήματα για την «έξοδο στις αγορές» και βέβαια να ολοκληρωθεί η επεξεργασία της λεγόμενης «εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής», όπως ονομάζουν τις παρεμβάσεις που δρομολογούν για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας ζητάει ο ΣΕΒ
 
Με τη σειρά του ο ΣΕΒ, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση για την «αναπτυξιακή στρατηγική», σημειώνει στο εβδομαδιαίο δελτίο του ότι «η αχίλλειος πτέρνα της ανάκαμψης είναι οι επενδύσεις» και επισημαίνει πως «οι επενδύσεις σε πάγια επηρεάζονται από την υπερφορολόγηση, τις διαρθρωτικές παθογένειες και την έλλειψη ορατότητας για το μέλλον».

Οπως λένε, η «χειροτέρευση της ανταγωνιστικότητας (...) τείνει να εξασθενεί τους κλάδους διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών (τη βιομηχανία κατά κύριο λόγο), και έτσι να παρεμποδίζει τον μετασχηματισμό της οικονομίας προς την επιθυμητή κατεύθυνση ενός εξωστρεφούς παραγωγικού προτύπου», ενώ στο «διά ταύτα» τονίζουν ότι «οι μισθολογικές προσαρμογές θα πρέπει να είναι συνδεδεμένες με την παραγωγικότητα της οικονομίας, ώστε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος».

Επιπλέον, διεκδικώντας μεγαλύτερα μερίδια από την «πίτα» των επιχειρηματικών κερδών, οι εγχώριοι βιομήχανοι τονίζουν χαρακτηριστικά: «Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να αυξηθεί η δυνατότητα υποκατάστασης των εισαγωγών και η σχετική κερδοφορία των κλάδων διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σε μόνιμη βάση».

Ανταγωνισμοί για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες
 
Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο επανεμφανίζονται οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί αναφορικά με το ζήτημα της διαμόρφωσης των συναλλαγματικών ισοτιμιών του ευρώ με το δολάριο ΗΠΑ, που με τη σειρά του προσδιορίζει τους όρους του ανταγωνισμού και τις δυνατότητες εμπορικής διείσδυσης.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι, προειδοποίησε χτες ότι η ανατίμηση του ευρώ αποτελεί πηγή αβεβαιότητας και δήλωσε πως η ΕΚΤ ενδέχεται να αναθεωρήσει τη στρατηγική της, αν οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων οδηγήσουν σε αλλαγή των νομισματικών συνθηκών. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στ. Μνούτσιν, αναφέρθηκε προχτές στα «οφέλη από ένα αδύναμο δολάριο». Η δήλωση Μνούτσιν οδήγησε σε ανατίμηση του ευρώ στις χρηματαγορές σε υψηλά επίπεδα τριετίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι το ευρώ ανατιμήθηκε εν μέρει λόγω «της χρήσης διατυπώσεων σε συζήτηση για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες που δεν αντανακλά όσα έχουν συμφωνηθεί».
  Αυτή η δήλωση αποτελεί αναφορά στη Σύνοδο του ΔΝΤ τον περασμένο Οκτώβρη, όπου οι εμπλεκόμενοι «παίκτες» είχαν συμφωνήσει να «απέχουν από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και να μη θέτουν στόχους για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες για ανταγωνιστικούς σκοπούς».

Παράλληλα η ΕΚΤ, στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της, άφησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια του ευρώ, ενώ επιβεβαίωσε και τη συνέχιση της «χαλαρής» νομισματικής πολιτικής, τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβρη του 2018, «ή και αργότερα εφόσον χρειαστεί».

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ