27 Ιαν 2018

Είμαστε υπερδύναμη, είμαστε δημοκράτες, κάνουμε ό,τι θέλουμε


Την Τρίτη ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (κυβέρνησης Ομπάμα) «ανησυχώντας» για την αναποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς στο Κίεβο, καυχιόταν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανάμιξή του  στις εσωτερικές υποθέσεις ενός άλλου κράτους, και την πίεση που άσκησε για να απολύσει τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας μέσα σε λίγες μόνο ώρες.
Το περιστατικό που ανέφερε ο Μπάιντεν χρονολογείται από τα τέλη Μαρτίου 2016. Εκείνη την εποχή, ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ουκρανίας για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία καθώς και την οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ στο Κίεβο.
«…Και πήγα, δεν ξέρω, δώδεκα ή δεκατρείς φορές στο Κίεβο. Τους κοίταξα και είπα: Πήγα στη συνέντευξη Τύπου και τους είπα ότι δεν θα τους δώσουμε το ένα δισεκατομμύριο. Μου είπαν: δεν έχετε αυτή την εξουσία, δεν είστε ο πρόεδρος, ο πρόεδρος είπε ότι θα το δώσει σε μας, και τους είπα: καλέστε τον, δεν πρόκειται να λάβετε τις αμερικανικές εγγυήσεις για το ένα τρίτο του δανείου αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Φεύγω μέσα σε έξι ώρες. Αν ο εισαγγελέας δεν απολυθεί, δεν παίρνετε τα χρήματα. Λοιπόν και ο γιος της σκύλας απολύθηκε και στη θέση του έβαλαν κάποιον νόμιμο». Ο τότε Ουκρανός εισαγγελέας Βίκτορ Σόκιν είχε πράγματι απομακρυνθεί από τη θέση του από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας στις 29 Μαρτίου 2016. Δύο μέρες αργότερα, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν είχε συναντηθεί με τον Ποροσένκο και τον ενημέρωσε για την απόφαση των ΗΠΑ να παράσχουν  335 εκατομμύρια δολάρια για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας της Ουκρανίας. Δεν είναι τυχαίο ότι, κατά τις επισκέψεις του στο Κίεβο, ο Μπάιντεν κατείχε την έδρα του αρχηγού του κράτους.

Αυτός ο νόμιμος άνθρωπος, Yury Sevchuk, αργότερα αντικαταστάθηκε από τον σημερινό Γενικό Εισαγγελέα με ποινικό μητρώο Yury LUTSENKO.
Νωρίτερα, ο Μπάιντεν κατήγγειλε επίσης άλλες περιπτώσεις αμερικανικής παρέμβασης στις ουκρανικές εσωτερικές υποθέσεις. Στο τελευταίου του βιβλίο (τα απομνημονεύματα του Νοέμβριο 2017) με τίτλο Promise Me, Dad: A Year of Hope, Hardship, and Purpose  ο πρώην αντιπρόεδρος δήλωσε ότι ζήτησε ανοιχτά να παραιτηθεί ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς το 2014. Θυμάται γιατί ο Γιανουκόβιτς έφυγε ξαφνικά από το Κίεβο στη μέση της νύχτας και με άγνωστο προορισμό. Η αιτία δεν ήταν η Μόσχα, δεν ήταν το Μαϊντάν, δεν ήταν ο Αρσένι Γιάτσενιουκ ούτε ο τότε ζωντανός ηγέτης του ουκρανικού φασιστικού  κινήματος «Δεξιός Τομέας» Ολεξάντρ Μουζίτσκο, γνωστός και ως Σάσκο Λε Μπλαν, ήταν εξαιτίας του Τζο Μπάιντεν.
«Κάλεσα τον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς, και τον διέταξα να φύγει από τη θέση του. Ήταν η τελευταία επείγουσα έκκλησή μου προς τον Γιανουκόβιτς» αναφέρει. Δηλώνει επίσης ότι πίσω από κάθε βήμα του Ποροσένκο και πριν και μετά την κατάληψη της εξουσίας, ακολουθώντας μια αλυσίδα γεγονότων που ξεκίνησε με ένα πραξικόπημα που απομάκρυνε τον πρώην ηγέτη Βίκτορ Γιανουκόβιτς και προκάλεσε την ουκρανική κρίση ήτανε αυτός. Ο Μπάιντεν παραδέχθηκε επίσης ότι ήταν στο τηλέφωνο είτε με τον Ποροσνένκο είτε με τον Γιάτσενιουκ, ή και με τους δυο, σχεδόν κάθε εβδομάδα για μήνες.


Ωστόσο, δεν ήτανε μόνο η Ουκρανία που δεχόταν τις εντολές και την υπόσχεση της υπακοής προς τις ΗΠΑ. Κατά την συνεδρίαση της Τρίτης αποκάλυψε επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση αφιέρωσε πολύ χρόνο στο τηλέφωνο, εξασφαλίζοντας ότι όλοι από τον πρώην Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολλάντ μέχρι τον πρώην ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι δεν θα μείνουν μακριά από Ρώσικες κυρώσεις. Η Ευρώπη προσπάθησε αρχικά να αποφύγει την εκστρατεία κυρώσεων κατά της Μόσχας, με πρώτη την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ που «ήταν αρκετά ισχυρή για να … σταθεί υπέρ των ΗΠΑ» και το έπραξε διστακτικά κάτι που δεν του άρεσε όπως δήλωσε.

Άσχετο. Μια και είναι ημέρες των Oscars θυμήθηκα και τα περσινά βίδεο με το μήνυμα κατά της σεξουαλικής βίας που έστειλαν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και η Lady Gaga.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ