4 Απρ 2018

Τι σημαίνει η εξαγορά της Monsanto από τη Bayer

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει του κανονισμού για τις συγχωνεύσεις, την εξαγορά της Monsanto από την Bayer.
Η Επίτροπος Margrethe Vestager, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: «Έχουμε εγκρίνει τα σχέδια της Bayer να αναλάβει τη Monsanto, διότι τα διορθωτικά μέτρα που προτάθηκαν από τα δύο μέρη και ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, ανταποκρίνονται πλήρως στις ανησυχίες μας για τον ανταγωνισμό και την καινοτομία στις αγορές σπόρων, φυτοφαρμάκων και ψηφιακής γεωργίας, μετά τη συγχώνευση.
Ειδικότερα, διασφαλίσαμε ότι ο αριθμός των παγκόσμιων παικτών που συμμετέχουν ενεργά σε αυτές τις αγορές παραμένει ο ίδιος. Αυτό είναι σημαντικό επειδή χρειαζόμαστε ανταγωνισμό για να εξασφαλίσουμε στους γεωργούς τη δυνατότητα επιλογής διαφορετικών ποικιλιών σπόρων και φυτοφαρμάκων σε προσιτές τιμές. Και χρειαζόμαστε ανταγωνισμό για να ωθήσουμε τις εταιρείες να καινοτομούν στην ψηφιακή γεωργία και να συνεχίσουν να αναπτύσσουν νέα προϊόντα που πληρούν τα υψηλά ρυθμιστικά πρότυπα στην Ευρώπη προς όφελος όλων των Ευρωπαίων και του περιβάλλοντος».
Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης έρευνας σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Επιτροπή αξιολόγησε πάνω από 2.000 διαφορετικές αγορές προϊόντων και εξέτασε 2,7 εκατομμύρια εσωτερικά έγγραφα.
Τι σημαίνει η εξαγορά της Monsanto από τη Bayer
Monsanto – Bayer: «Γάμος» από την κόλαση (Πηγή φωτογραφίας)
Αρχικά η Επιτροπή είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η συγχώνευση των δύο εταιρειών θα μείωνε σημαντικά τον ανταγωνισμό στις τιμές και την καινοτομία τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο σε διάφορες αγορές. Επίσης, διατυπώθηκαν ανησυχίες για την ενίσχυση της κυρίαρχης θέσης της Monsanto σε ορισμένες αγορές, αγορές στις οποίες η Bayer διεκδικούσε σημαντική θέση.
Τι μεσολάβησε όμως και στην πορεία πείστηκαν για να δώσουν το πράσινο φως για τη συγχώνευση;
Η Bayer, σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπέβαλε δεσμεύσεις που αντιμετωπίζουν πλήρως τις ανησυχίες όσον αφορά τον ανταγωνισμό. Δεσμεύτηκε για την εκποίηση τόσο των σχετικών δραστηριοτήτων που αφορούν σπόρους, φυτοφάρμακα αλλά και προϊόντων ψηφιακής γεωργίας όσο και των περιουσιακών στοιχείων της που σχετίζονται με αυτές και πρότεινε την BASF ως αγοραστή για το πακέτο των διορθωτικών μέτρων.
Μένει λοιπόν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της BASF απ’ την Επιτροπή, κατά πόσο πληροί όλες τις απαιτήσεις του αγοραστή και κατά πόσο δημιουργεί επικαλύψεις ή άλλα προβλήματα ανταγωνισμού… για να προχωρήσει ο «γάμος»!
Μέχρι πρόσφατα, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, επτά εταιρείες κυριαρχούσαν στην παγκόσμια παραγωγή σπόρων και φυτοφαρμάκων. Η αγορά σπόρων και φυτοφαρμάκων αποτελεί τον βασικότερο συντελεστή παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.
Τι σημαίνει η εξαγορά της Monsanto από τη Bayer
Η Monsanto είναι ο κυριότερος προμηθευτής σπόρων στον κόσμο, οι οποίοι παράγονται κυρίως στις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική. Η Monsanto επίσης παράγει  το glyphosate (γλυφοσάτη), το οποίο είναι το περισσότερο χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο παγκοσμίως. Στο παρελθόν παρήγαγε και πωλούσε τοξικά βιομηχανικά χημικά προϊόντα (PCBs) παρόλο που γνώριζε ότι αποτελούσαν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Η Bayer είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυτοφαρμάκων παγκοσμίως, με μεγαλύτερη έμφαση στην Ευρώπη. Είναι επίσης ένας σημαντικός προμηθευτής σπόρων παγκοσμίως, για μια σειρά καλλιεργειών.
Ουσιαστικά, στον τομέα των σπόρων και των φυτοφαρμάκων  λειτουργεί ένα ολιγοπώλιο, το οποίο θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο εάν προχωρήσει η συγχώνευση Bayer – Monsanto. Την προηγούμενη χρονιά συγχωνεύτηκαν οι αμερικανικές εταιρίες DuPont και Dow Chemical και η ChemChina αγόρασε την ελβετική Syngenta. Εάν η Bayer εξαγοράσει τη Monsanto, οι τρεις εταιρείες θα συγκεντρώνουν πάνω από το 60% της παγκόσμιας αγοράς φυτοφαρμάκων και σπόρων και θα διαχειρίζονται σχεδόν το σύνολο των γενετικά τροποποιημένων φυτών στην αγορά αυτή. Θα κατέχουν επίσης την πλειοψηφία των αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για φυτά στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ