5 Σεπ 2018

Επισκόπηση δύο άτυπων Συνόδων υπουργών της ΕΕ


Η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στη Βιέννη, και οι επικίνδυνες αποφάσεις της, σηματοδοτούν τις εντεινόμενες προετοιμασίες για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε μια ευρύτατη ακτίνα που ξεκινά από τη Βαλτική και καταλήγει στη Μεσόγειο. Αυτή περιλαμβάνει γεωστρατηγικής σημασίας περιοχές για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όπως τα Δυτικά Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή και η Αφρική.
Αιχμή των ανταγωνισμών αυτήν την περίοδο αποτελεί το ξεκαθάρισμα λογαριασμών για τον έλεγχο των Δυτικών Βαλκανίων, η μεθόδευση της αλλαγής συνόρων και της ανταλλαγής εδαφών ανάμεσα στη Σερβία και το προτεκτοράτο του Κοσσόβου. Επίσης, η προώθηση εν μέσω αντιθέσεων της στρατιωτικής περικύκλωσης της Ρωσίας, και της ένταξης της ΠΓΔΜ αλλά και της Σερβίας άμεσα στο ΝΑΤΟ και στην πορεία στην ΕΕ, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να «κλειδώσουν» τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής υπέρ των ευρωατλαντικών συμφερόντων και σε βάρος αυτών της Ρωσίας.
Επίδικο αποτελεί ο έλεγχος της «πύλης» στρατηγικής σημασίας των Δυτικών Βαλκανίων για τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και τους διαύλους των αγορών προς την Ευρώπη. Πρόκειται για πολύ επικίνδυνους σχεδιασμούς, που μπορεί να αποτελέσουν θρυαλλίδα εξελίξεων - ντόμινο στην περιοχή, συμπαρασύροντας αλλαγές συνόρων, πολεμικές συγκρούσεις και νέα έξαρση εθνικιστικών και κάθε είδους υπαρκτών και ανύπαρκτων, μειονοτικών και άλλων αντιπαραθέσεων.
* * *
Τα εύθραυστα σύνορα και οι ενεργές πηγές συγκρούσεων στα Βαλκάνια που προήλθαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας με τους ίδιους δράστες - ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ - αποτελούν ανοιχτή πληγή, με θύματα τους λαούς της περιοχής, και πεδίο δράσης αυτών των ιμπεριαλιστικών σχεδίων.
Παράλληλα, η 8ετής ιμπεριαλιστική σύγκρουση στη Συρία για τον έλεγχο αυτής της στρατηγικής σημασίας περιοχής, για τις ενεργειακές πηγές και τους δρόμους μεταφοράς τους, βρίσκεται σε ιδιαίτερα σημαντική καμπή.
ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ εντείνουν τις απειλές και τα προσχήματά τους για να βάλουν στο χέρι και την περιοχή του Ιντλίμπ, προκειμένου να αποσπάσουν μεγαλύτερο μερίδιο στο μοίρασμα της ιμπεριαλιστικής λείας που διεξάγεται και προβλέπει ποια και πόσα εδάφη, αγορές, ενεργειακές πηγές και κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της Συρίας θα καρπωθούν σε βάρος των ανταγωνιστών τους, των αστικών τάξεων Ρωσίας, Συρίας, Ιράν αλλά και της Τουρκίας, που διατηρεί υπό κατοχή συριακές περιοχές. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.
Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών έχει ως «λίπασμα» την αναιμική ανάκαμψη του κεφαλαίου και τον υπαρκτό κίνδυνο αυτή να οδηγήσει σε νέα κρίση, που θα πληρώσουν και πάλι οι λαοί.
Η επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ στην Κίνα και την ΕΕ, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η ανταπάντηση με δασμούς κατά των ΗΠΑ, οι συνεχιζόμενες ανακατατάξεις σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και συμφωνίες (Brexit, ανταγωνισμοί στην Ευρωζώνη, αντιθέσεις για το Προσφυγικό, αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, καβγάδες για τη συμφωνία για το κλίμα κ.λπ.) είναι ορισμένα στοιχεία των εξελίξεων.
Αυτά, και επιπλέον η οικονομική περιδίνηση μεγάλων καπιταλιστικών χωρών, όπως της Ιταλίας, της Τουρκίας, της Αργεντινής, αποτελούν συμπτώματα του ανεπίστρεπτα άρρωστου και σε βαθιά σήψη καπιταλιστικού συστήματος, με μόνιμο θύμα την εργατική τάξη σε κάθε χώρα του πλανήτη, που πληρώνει το μάρμαρο με σκληρά αντεργατικά μέτρα, στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
* * *
Την ίδια ώρα, οι ανοιχτοί λογαριασμοί των ιμπεριαλιστών τροφοδοτούν τις πολεμικές μηχανές τους. Οι εν μέσω σκληρών ανταγωνισμών θεαματικές αυξήσεις των στρατιωτικών προϋπολογισμών με ορίζοντα δεκαετιών, οι εντεινόμενες πολεμικές προετοιμασίες, η συγκρότηση νέων βάσεων πολεμικών ορμητηρίων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ της ΕΕ, αλλά και των συμμάχων και αντιπάλων τους, αποδεικνύουν στην πράξη τούς μεγάλους κινδύνους για νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Η εντεινόμενη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, η συγκρότηση της «πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνεργασίας» (PESCO) και άλλων ευρωΝΑΤΟικών στρατηγείων, η αυτοτελής και σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ προώθηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της ΕΕ, σηματοδοτούν νέες ανησυχητικές εξελίξεις για τους λαούς. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τόσο στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ όσο και στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσε ότι όχι μόνο συμμετέχει αλλά είναι χωμένη «μέχρι τα μπούνια» σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς.
ΝΑΤΟικότερη του ΝΑΤΟ, «σημαιοφόρος» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, «ξεπλένει» τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, «κουνάει το δάχτυλο» προς συμμόρφωση και σε άλλες χώρες και εμπλέκει τη χώρα μας σε μεγάλες περιπέτειες, με δεδομένη και την επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι ο λαός μας βρίσκεται σε μόνιμο και μεγάλο κίνδυνο, μέσα στις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Το πρόβλημα της αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια είναι κρίσιμο, δυναμίτης για την κατάσταση στην περιοχή και αξίζει να πληροφορηθούμε ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για τις διεργασίες αλλαγής των συνόρων ανάμεσα στο Κόσσοβο και τη Σερβία και για την επικίνδυνη τοποθέτηση της Φ. Μογκερίνι, με την ευθύνη που έχει ως τοποτηρητής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.
* * *
Ο λαός μας έχει άλλο δρόμο να επιλέξει. Σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και τις ενώσεις του, με εργαλείο την Κοινωνική Συμμαχία της εργατικής τάξης μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και τη μικρομεσαία αγροτιά, με τη στήριξη και αλληλεγγύη των άλλων λαών, να γίνουν οι παραγωγοί του πλούτου πρωταγωνιστές στην πάλη και να διεκδικήσουν την εξουσία και την κοινωνικοποίηση των οικονομικών εργαλείων, των μέσων παραγωγής, του πλούτου που τους ανήκει. Με αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, χωρίς εκμετάλλευση, πόλεμο, φτώχεια, προσφυγιά και το σύστημά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ