30 Οκτ 2018

Πιο πλούσιοι από ποτέ οι δισεκατομμυριούχοι στον πλανήτη – Πρωταγωνιστές οι Κινέζοι μεγιστάνες

Το μεγαλύτερο πλούτο στην ιστορία της ανθρωπότητας συγκέντρωσαν για το 2017 οι δισεκατομμυριούχοι παγκοσμίως σύμφωνα με το “Βilionaires Insights Report” της ελβετικής τράπεζας UBS και της εταιρείας PWC. Στόχος της έρευνας ήταν να καταγραφεί ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων και το μέγεθος της περιουσίας τους. 2.158 δισεκατομμυριούχοι από 43 χώρες περιλάμβανε η έρευνα, ενώ εξετάστηκε το σύνολο της περιουσίας τους, από μετοχές, επιχειρήσεις, ακίνητα μέχρι και καλλιτεχνικές συλλογές.
Βάσει των στοιχείων που προέκυψαν, μεταξύ 2016 και 2017 η περιουσία των μεγιστάνων αυξήθηκε κατά 19%, ανερχόμενη συνολικά σε 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Συγκριτικά, στο διάστημα 2012-2015, η αντίστοιχη αύξηση ανήλθε σε “μόλις” 9%. Τη μεγαλύτερη αύξηση είχαν όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών και της λιανικής (+360 εκ δολάρια σε ένα χρόνο), των νέων τεχνολογιών (+250 εκ) και των πρώτων υλών (+180 εκ).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι πιο δυναμικοί πρωταγωνιστές σε αυτόν τον “αγώνα δισεκατομμυρίων” αναδεικνύονται οι Κινέζοι καπιταλιστές, που στο διάστημα 2006-2017 πολλαπλασιάστηκαν από μόλις 16 δισεκατομμυριούχους σε συνολικά 373 σήμερα, εκ των οποίων το 97% είναι αυτοδημιούργητοι, πράγμα λογικό με βάση την ιστορία της κινεζικής οικονομίας. Η έρευνα διαχωρίζει τους Κινέζους δισεκατομμυριούχους σε τέσσερις γενιές, ανάλογα με το βασικό θεμέλιο της περιουσίας τους: Η πρώτη γενιά στηρίχθηκε στην παραγωγή φθηνών προϊόντων για την παγκόσμια αγορά από πολύ φθηνό εργατικό δυναμικό, η δεύτερη στο χώρο των κατασκευών, η τρίτη στο ίντερνετ και η τέταρτη στις τεχνολογίες αιχμής. Η έρευνα προσθέτει πως πλέον η Κίνα δεν είναι απλά “κλέφτης” ή αντιγραφέας δυτικών τεχνολογικών προτύπων, αλλά χώρα πρωτοπόρος σε πολλούς σχετικούς τομείς. To κινεζικό “Σίλικον Βάλεϊ” στην Shenzhen είναι η έδρα 50 σταρτ- απ επιχειρήσεων με δισεκατομμύρια κύκλους εργασιών, έναντι 65 στην Καλιφόρνια, ενώ προβλέπεται σε τρία χρόνια η Κίνα να έχει περισσότερους κατά κεφαλή δισεκατομμυριούχους απ’ό,τι οι ΗΠΑ, ανοίγοντας πια το δρόμο στο σοσιαλισμό, όπως αναγκαστικά θα παραδεχτούν πια και οι πιο δύσπιστοι.
Η Ευρώπη έρχεται τρίτη και καταϊδρωμένη πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα, με τη Γερμανία πάντως, τη μεγάλη οφελημένη της κρίσης στην Ευρωζώνη, να επιβεβαιώνει την υπεροχή της αστικής της τάξης στην ήπειρο, υποδεχόμενη στους κόλπους των δισεκατομμυριούχων έξι νέα μέλη μόνο μέσα στο 2017, από 117 σε 123 σε ένα χρόνο.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τις επόμενες δύο δεκαετίες θα κληροδοτηθούν 3,4 δις δολάρια σε μια νέα γενιά δισεκατομμυριούχων, ενώ μόνο το 2017 κληροδοτήθηκαν 189 δις σε 44 κληρονόμους. Αυτή τη στιγμή η μέση ηλικία των δισεκατομμυριούχων ανέρχεται στα 64 έτη, για το λόγο αυτό οι πρεσβύτεροι πλέον φροντίζουν να εντάσσουν τους απογόνους τους νωρίτερα στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, αναθέτοντας μάλιστα όλο και συχνότερα ηγετικά καθήκοντα σε θηλυκά μέλη των οικογενειών τους, σκορπώντας χαμόγελα σε αστές φεμινίστριες. Τα έλεγε ο ΓΑΠ πως λεφτά υπάρχουν, αλλά κάποια ζώα δεν τον πιστεύατε…
Με πληροφορίες από: jungewelt.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ