7 Μαρ 2019

Εκστρατεία της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα για τον έλεγχο της πληροφόρησης

        

06-03-2019
Αποθρασυμένη από το ρόλο «μεντεσέ» που έχει αναλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα προσπαθεί να ελέγξει απροκάλυπτα τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης στο όνομα  της αντιμετώπισης των «fake news». 
Διόλου τυχαία η Ελλάδα ήταν μια από τις χώρες που επιλέχθηκε για να γίνει εκδήλωση για «την καταπολέμηση της παγκόσμιας πρόκλησης της παραπληροφόρησης», μια εκστρατεία που συνδέεται ευθέως με τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Πλευρά αυτού του ανταγωνισμού είναι και η έρευνα για ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές.
Η εκδήλωση στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, έγινε υπό τη σκέπη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, της αμερικανικής αποστολής στην ΕE και του «Ατλαντικού Συμβουλίου» που θεωρείται ένα από τα τα πιο σημαντικά think tank των ΗΠΑ. Στους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης φιγουράρει και η ελληνική ΜΚΟ «διαΝΕΟσις» την οποία χρηματοδοτεί ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος. Σύμφωνα με τους ίδιους τους διοργανωτές, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο «πλαίσιο του #DisinfoWeek Europe, μιας εβδομάδας εκδηλώσεων στρατηγικού διαλόγου με επίκεντρο την παγκόσμια πρόκληση της παραπληροφόρησης».
Ο τηλεοπτικός σταθμός «ΑΝΤ1» μετέδωσε ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ στο πλαίσιο της εκδήλωσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ρωσικής ανάμειξης στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα.
Λίγο αργότερα ο Τζ. Πάιατ με ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της πρεσβείας υποστήριξε πως οι δηλώσεις του δεν μεταδόθηκαν σωστά. Σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιοποίησε, στην ερώτηση αν ανησυχεί ότι μπορεί να υπάρξει εκστρατεία παραπληροφόρησης στην Ελλάδα ενόψει των εκλογών, απάντησε ως εξής: «Όλες οι ανοικτές κοινωνίες μας είναι ευάλωτες στα εργαλεία αυτά. Αυτό το μάθαμε με τον δύσκολο τρόπο στις ΗΠΑ κατά τις προεδρικές εκλογές. Έχουμε στοιχεία για τέτοιου είδους χειραγώγηση της πληροφόρησης στην Ελλάδα. Έχουμε διαπιστώσει ρωσικές προσπάθειες στην Εκκλησία, τις προσπάθειες για την υπονόμευση του ρόλου του Οικουμενικού Πατριάρχη. Δεν μπορώ να σας πω ότι έχω δει στοιχεία για προσπάθειες ανάμειξης στις προσεχείς εκλογές στην Ελλάδα».
Αναφερόμενος πάντως στην εκδήλωση «Disinfo Week», που έγινε στην Αθήνα, υποστήριξε πως στόχος της είναι «να υπάρξει ευαισθητοποίηση ώστε οι δημοκρατικοί θεσμοί της Ελλάδας, ο ελεύθερος Τύπος, που είναι όλοι πολύ ισχυροί, να βρίσκονται σε επιφυλακή και να απαντήσουν» σε μια προσπάθεια παραπληροφόρησης. 

Σε ερώτηση για τους λόγους που επέλεξε την Ελλάδα ως έναν από τους σταθμούς αυτής της εκστρατείας της «Disinfo Week», ο πρέσβης των ΗΠΑ ανέδειξε ως πρώτο και σημαντικότερο το γεγονός ότι «εδώ είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας»! Άλλωστε, η Ελλάδα γνωρίζει από πρώτο χέρι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη δημοκρατία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ