22 Μαΐ 2019

Στο έλεος των ... «ανώτερων δυνάμεων»


Δεν είναι απλά απόκοσμο, αλλά προκλητικό. Μιλάμε για το νέο σποτ της περιφερειάρχη Αττικής και εκ νέου υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Δούρου, με το οποίο επιλέγει - υποτίθεται - να δώσει απαντήσεις για την καταστροφή στο Μάτι.
Το σκηνικό δυστοπίας που επιλέγει να στήσει, η δυσφορία που προκαλεί ο στόμφος της, δεν είναι τίποτα μπροστά στην ατάκα που λέει, δείχνοντας μάλιστα προς τον ουρανό (!): «Το πότε θα ξεσπάσει η επόμενη φωτιά εξαρτάται από δυνάμεις ανώτερες από εμάς...»! Και αφού έτσι «προοδευτικά» παραπέμπει τις αιτίες των καταστροφών στη σφαίρα του μεταφυσικού, θυμίζοντας τελετές εξαγνισμού των «στοιχειών» της φύσης, προειδοποιεί ότι θα έρθουν περισσότερες πυρκαγιές «σε βαθμό που δεν έχουμε ξαναδεί»...
***
Αυτές οι λέξεις, που συμπυκνώνουν το «αφήγημα» του ΣΥΡΙΖΑ, όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, της ΕΕ και των επιτελείων τους για να δικαιολογούν την ανυπαρξία σχεδίου και μέτρων ουσιαστικής πρόληψης από φυσικές καταστροφές, καταλήγουν τελικά σε «μέτρα» όπως αυτά για τα οποία «δεσμεύεται» η Δούρου, δηλαδή στο ...εξής ένα: «Επικοινωνία»! Και αυτό που εννοεί είναι η επεξεργασία μιας πράγματι αναγκαίας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, με έναν μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης για την ασφαλή απομάκρυνση του πληθυσμού σε έκτακτες καταστάσεις. Προφανώς τέτοιοι μηχανισμοί είναι αναγκαίοι, όπως και η εκπαίδευση του πληθυσμού για να αντιδρά οργανωμένα σε ακραίες περιπτώσεις, μια έλλειψη που στην περίπτωση της καταστροφής στο Μάτι αποδείχτηκε τραγική.
Ομως ο ισχυρισμός της περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτό είναι το μόνο που μπορεί να γίνει, μοιάζει σαν απειλή και αποτελεί προσβολή στα θύματα αλλά και στις οικογένειές τους, που ακόμα μαζεύουν τα κομμάτια τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ρ. Δούρου τονίζει, λες και βρίσκεται σε κάποιο χωριό καμιά πενηνταριά χρόνια πριν, ότι «είναι ανθρωπίνως αδύνατο να αποτρέψω την επόμενη φωτιά...». Τι είναι δηλαδή αδύνατο; Να είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία πλήρως στελεχωμένη, να έχουν γίνει στην ώρα τους οι αντιπυρικές ζώνες, να έχουν ληφθεί ακόμα και έκτακτα μέτρα, ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου, να είναι στη θέση τους όλα τα αναγκαία μέσα αεροπυρόσβεσης, να λειτουργούν δηλαδή αποτελεσματικά και να είναι στελεχωμένες όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτά προφανώς είναι «αδύνατο» να γίνουν γιατί κοστίζουν και κουτσουρεύουν τα υπερπλεονάσματα...
Με την «αδυναμία αποτροπής» που δηλώνει η περιφερειάρχης, καλεί το λαό να εμπεδώσει ότι από εδώ και πέρα θα είναι εκτεθειμένος σε φυσικά φαινόμενα. Οτι το μόνο που του μένει, είναι είτε να «προσεύχεται» στις «ανώτερες δυνάμεις» για να τον βρει το κακό κάπου «βολικά», είτε να έχει προλάβει η Δούρου να φτιάξει ένα σύστημα «επικοινωνίας»...
Πρόκειται για απαράδεκτη λογική, που βεβαίως δεν είναι εφεύρημα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι εδώ η κυβέρνηση και οι εκλεγμένοι του αποδεικνύονται «οι πιο καλοί οι μαθητές». Λένε στο λαό να παραιτηθεί από τη δίκαιη διεκδίκηση όλων των αναγκαίων μέτρων πρόληψης από φυσικές καταστροφές. Του λένε ότι δεν είναι δυνατή η πρόληψη, παρά μόνο η διαχείριση μιας καταστροφής και μάλιστα με τα ελάχιστα μέσα. Είναι η άλλη όψη της λογικής «κόστους - οφέλους», με την οποία η ΕΕ απορρίπτει τη χρηματοδότηση αναγκαίων και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την προστασία της περιουσίας, ακόμα και της ζωής του λαού. Είναι η ίδια λογική που μετατρέπει σε ατομική ευθύνη την πρόληψη και την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα.
***
Επειδή όμως έχουμε εκλογές σε λίγες μέρες, ο λαός δεν μπορεί να ψηφίζει με κριτήριο ποιος είναι ο καλύτερος «μάντης κακών». Αυτά ανήκουν σε άλλες, γραφικές εποχές, που οι χωρικοί μελετούσαν τα μερομήνια και έκαναν δεήσεις για να μη συμβεί το «κακό».
Σήμερα, η εξέλιξη της τεχνολογίας δίνει τα μέσα για να μην είναι ο λαός εκτεθειμένος σε φυσικές και «αφύσικες» καταστροφές. Κριτήριο ψήφου λοιπόν πρέπει να γίνει το πώς θα δυναμώσει η πάλη για ουσιαστική προστασία, αποτελεσματική πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των συνεπειών από τις φυσικές καταστροφές. Πώς θα δυναμώσει η πάλη ενάντια στο σύστημα που συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες σε πυροπροστασία, αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα, που βάζει στην πρώτη γραμμή μόνο ό,τι αποδίδει κέρδος στο κεφάλαιο. Και εγγυητές για μια τέτοια πάλη είναι το ΚΚΕ, η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμους και Περιφέρειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ