27 Σεπ 2019

Δήλωση της Αλεξάνδρας Μπαλού




Thomas Cook. Χαμένοι και κερδισμένοι και οι φίλοι τους!
Το κανόνι της Thomas Cook είναι η κατάληξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου που συζητείται περίπου 1,5 χρόνο με στόχο τη διασφάλιση των κεφαλαίων τους.
Χαμένοι οι εργαζόμενοι. Αυτοί που με μισθούς - ψίχουλα και εξαντλητικά ωράρια, χωρίς ρεπό, έβγαλαν τη σεζόν του καλοκαιριού, και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μείνουν άνεργοι και να μην πληρωθούν.
Χαμένοι οι μικρομεσαίοι του κλάδου, οι οποίοι εξαρτώνται ακόμα και κατά 100% από την Thomas Cook σε ό,τι αφορά τη διακίνηση του εισερχόμενου τουρισμού.
Χαμένοι οι τουρίστες που βρίσκονται αποκλεισμένοι και οι οποίοι αφού ακριβοπλήρωσαν τις λίγες μέρες διακοπών τους βρίσκονται με το άγχος του πώς θα επιστρέψουν, ενώ καλούνται από ορισμένους ξενοδόχους ακόμη και να πληρώσουν ξανά για τη διαμονή τους.
Κερδισμένοι οι μεγαλομέτοχοι και άλλα μεγαθήρια γιατί με σχέδιο, είτε μεγεθύνονται είτε συγχωνεύονται είτε πτωχεύουν προκειμένου να διασφαλίσουν τα τεράστια κέρδη που έχουν συγκεντρώσει όλο το προηγούμενο διάστημα.
Αποκαλυπτικά τα δελτία από Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές που δεν αφιέρωσαν ούτε μια γραμμή για τους εργαζομένους δείχνοντας τους πραγματικούς φίλους τους.
Άμεσα τα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης που εξέτασε την απαλλαγή των μεγαλοξενοδόχων από το τέλος διαμονής, παρεμπιπτόντως αυτό πηγαίνει στους Δήμους, και ρυθμίσεις στην καταβολή του ΦΠΑ, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των δικών τους φίλων.
Κανένας εφησυχασμός παρόμοιες εξελίξεις είναι μπροστά μας. Είναι αποτέλεσμα της όξυνσης του ανταγωνισμού στο αέναο κυνήγι του κέρδους, της «μονοκαλλιέργειας» του τουρισμού στα νησιά μας, του μοντέλου που προωθείται και κυριαρχεί παγκοσμίως δηλαδή 3-4 μεγάλες εταιρείες να διαχειρίζονται και να εκμεταλλεύονται τα πάντα.
Από αυτό το κανόνι αν συνειδητοποιήσουμε, ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται, δεν είναι ούτε «για όλους», ούτε «δίκαιη». Αν δεν συμβιβαστούμε με το ελάχιστο, το εφικτό και το μοιραίο, αν διεκδικήσουμε τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας στο τέλος θα είμαστε εμείς οι κερδισμένοι.
Στηρίζουμε τα αιτήματα των κλαδικών -επιχειρησιακών σωματείων επισιτισμού-τουρισμού, στηρίζουμε τον αγώνα των μικρομεσαίων του κλάδου, για τη διασφάλιση εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων αλλά και μέτρων προστασίας από τράπεζες, λογαριασμούς και φόρους.
Η καλύτερη διαφήμιση είναι να εξασφαλιστεί η διαμονή και η επιστροφή των τουριστών, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνσή τους.
                                                                                                                                                   Περιφερειακή Σύμβουλος
                                                                                                                                                    της ΛΑ.ΣΥ. Ιονίων Νήσων
                                                                                                                                                        Μπαλού Αλεξάνδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ