4 Οκτ 2019

Ξεπέρασαν κάθε όριο


«Η Αμοιβαία Αμυντική Συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών (...) δεν είναι απλά και μόνο μία συμφωνία για το καθεστώς που διέπει τις βάσεις. Είναι κάτι βαθύτερο (...) Ο λόγος που εξελίσσεται αυτήν τη στιγμή και αναβαθμίζεται και ίσως απογειώνεται, όπως έχω περιγράψει, είναι μία διαφορετική αντίληψη που διέπει τις ΗΠΑ ως προς την Ελλάδα, συνεπεία και της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Αυτή η αίσθηση ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση, ότι η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστος εταίρος στους κόλπους του ΝΑΤΟ, οδηγεί τους Αμερικάνους να θέλουν να αναβαθμίσουν τη σχέση τους με την Ελλάδα και να ενισχύσουν την παρουσία τους εδώ όχι με στρατεύματα, αλλά με δράσεις, με συνέργειες και με βοήθεια στην ανάπτυξη υποδομών, τις οποίες καρπώνονται τελικά και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις». Ετσι ξεκίνησε χτες την απάντησή του σε Ερώτηση του ΚΚΕ ο υπουργός Αμυνας, και δεν θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα το υπόβαθρο αυτής της Συμφωνίας, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τους μεγάλους κινδύνους από τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
* * *
Κι αφού η σημερινή κυβέρνηση ανέλαβε να ξεπεράσει την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ στην υπηρέτηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδίου, δεν θα μπορούσε να υπολείπεται ούτε στα επιχειρήματα για την υπεράσπιση αυτής της πολιτικής. Γι' αυτό πανηγυρίζει ότι η αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων έχει ως «ελατήριο» την «απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση», με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να στρέφουν το ενδιαφέρον τους περισσότερο προς τη χώρα μας. Σε τι συνίσταται όμως αυτό το «ενδιαφέρον»; Στην ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας και στην αναβάθμιση των βάσεων και άλλων υποδομών, ώστε η Ελλάδα να παίξει ενεργότερο ρόλο στην ανάσχεση αντίπαλων σχεδίων και ταυτόχρονα να αυξήσει τη συμβολή της, ως ορμητήριο δολοφονικών επεμβάσεων και πολέμων. Πόσο ...χαρούμενος και ασφαλής μπορεί να αισθάνεται κανείς από την αναβάθμιση της χώρας σε «κράτος - εμπροσθοφυλακή» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή, όταν η Ελλάδα μπαίνει «στο μάτι του κυκλώνα» σκληρών ανταγωνισμών, με τη Ρωσία να απειλεί ότι θα πλήξει οποιαδήποτε χώρα φιλοξενήσει πυρηνικά που τη σημαδεύουν και το Ιράν ότι δεν θα αφήσει αναπάντητη καμιά απειλή σε βάρος της κυριαρχίας του, απ' όπου κι αν προέρχεται;
* * *
Τι άλλο αποσιωπά η κυβέρνηση; Οτι ο στόχος να παραμείνει η Τουρκία «αγκυροβολημένη» στο ΝΑΤΟ και να απομακρυνθεί από την επιρροή της Ρωσίας, παραμένει κυρίαρχος σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική του πτέρυγα. Αποτελεί ταυτόχρονα αντικείμενο ενός μεγάλου παζαριού, μεταξύ άλλων, για τον μελλοντικό ρόλο της Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, που «ακουμπάει» τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, με δεδομένες τις θέσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για «συνεκμετάλλευση», αλλά και της αντιμετώπισης του Αιγαίου ως ενιαίου επιχειρησιακού χώρου για την ευρωατλαντική συμμαχία. Με τον τρόπο αυτό, η χώρα δεν μετατρέπεται μόνο σε μαγνήτη κινδύνων από τη συμμετοχή της στον στρατιωτικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ έναντι των ανταγωνιστών του, αλλά εκτίθεται επικίνδυνα και στον ανταγωνισμό με την Τουρκία, είτε η Ελλάδα αξιοποιηθεί ως «αιχμή του δόρατος» στο ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης, είτε υπάρξει τελικά συμβιβασμός ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με την Τουρκία, ο οποίος με βεβαιότητα θα συμπεριλάβει ένα καινούργιο «status quo» σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.
* * *
Απ' αυτήν τη σκοπιά, πρέπει να επιστραφούν ως απαράδεκτοι οι ισχυρισμοί του υπουργού ότι η Στρατιωτική Συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι «μια συνέργεια που θα μπορούσε να αποφέρει και ισχυρότερη αμυντική θωράκιση στη χώρα μας στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία», ότι «οι επενδύσεις που γίνονται, είναι για κοινή χρήση» με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Για να χρυσώσουν το χάπι και να παρασύρουν το λαό στα βρώμικα σχέδιά τους, παρουσιάζουν την ανανέωση και αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ ως παράγοντα ασφάλειας και θωράκισης τάχα της άμυνας της χώρας, όταν με αυτήν αναβαθμίζονται συνολικά οι ανταγωνισμοί και οι κίνδυνοι για το λαό και όταν είναι γνωστό ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τα μέσα που αναπτύσσονται στη χώρα μας είναι πλήρως ενταγμένα στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό. Επομένως, καμιά σχέση δεν έχουν με την άμυνα και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολύ περισσότερο απέναντι στη «σύμμαχο» Τουρκία, που κλιμακώνει τις προκλήσεις και τις αμφισβητήσεις σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου.
* * *
Η κοροϊδία έχει όρια, τα οποία έχουν ξεπεράσει προ πολλού τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, που προετοίμασε το έδαφος για την ανανέωση της Στρατιωτικής Συμφωνίας και δούλεψε όσο κανείς άλλος για την αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Η εγκληματική πολιτική τους πρέπει να πάρει αποφασιστική, μαζική απάντηση. Να ενεργοποιήσει τα αντιιμπεριαλιστικά αντανακλαστικά του λαού, να βγάλει πολλές χιλιάδες στο δρόμο ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, με το αυριανό συλλαλητήριο στις 12 μ. στο Σύνταγμα και την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ