1 Αυγ 2020

SUPER LEAGUE 1 Οι ανταγωνισμοί, το θολό τοπίο και το... άγχος για τα κέρδη



Οι κίνδυνοι για τα κέρδη οδήγησαν τα μέλη της Super League 1 στο να απορρίψουν τα όποια σχέδια αναδιάρθρωσης
Eurokinissi
Οι κίνδυνοι για τα κέρδη οδήγησαν τα μέλη της Super League 1 στο να απορρίψουν τα όποια σχέδια αναδιάρθρωσης
Μπορεί έστω και υπό ειδικές συνθήκες (λόγω κορονοϊού) η Super League 1 να κατάφερε να ολοκληρώσει πριν από δύο βδομάδες το πρωτάθλημα της σεζόν με τη διεξαγωγή των πλέι οφ και των πλέι άουτ, ωστόσο η επόμενη μέρα του φινάλε κάθε άλλο παρά ξεκάθαρη δείχνει για την πρώτη κατηγορία. Και φυσικά για τις όποιες βλέψεις των επιχειρηματιών των ΠΑΕ ενόψει της νέας σεζόν προκειμένου το «προϊόν» να αποφύγει την περαιτέρω απαξίωση με συνέπειες γι' αυτούς την απώλεια κερδών.

Οι αντιπαραθέσεις και οι ανταγωνισμοί στο χώρο του ποδοσφαίρου το τελευταίο διάστημα, είτε με τις εσωτερικές κόντρες αντίπαλων συμφερόντων - πλευρά και αυτές του γενικότερου οικοδομήματος - είτε με τις διαφωνίες στα σχέδια ενόψει της νέας σεζόν ...τραβάνε για μια ακόμη φορά την κουρτίνα. Φανερώνοντας το παρασκήνιο αλλά και τις προσπάθειες να σωθεί το «προϊόν».
Κόντρα για την αναδιάρθρωση...
Οι αποφάσεις του ΔΣ της Super League 1 στις αρχές της βδομάδας για μερικά από τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν το νέο πρωτάθλημα άνοιξαν ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης διαφορετικών συμφερόντων. Στο επίκεντρο της συζήτησης των μελών της Λίγκας βρέθηκαν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των πρωταθλημάτων που όλο το προηγούμενο διάστημα έδειξε να προωθεί η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και προσδοκούσαν οι Λίγκες σε Β' και Γ' κατηγορία (Super League 2 και Football League).

Για τον Πανιώνιο που υποβιβάστηκε καθοριστικές θα είναι οι εξελίξεις στο θέμα της αναδιάρθρωσης
Eurokinissi
Για τον Πανιώνιο που υποβιβάστηκε καθοριστικές θα είναι οι εξελίξεις στο θέμα της αναδιάρθρωσης
Στη Super League 1 αποφάσισαν να κινηθούν σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση απορρίπτοντας κάθε σκέψη για αναδιάρθρωση, τουλάχιστον όσον αφορά το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας. Στη σχετική ψηφοφορία που υπήρξε με σαφή πλειοψηφία 13-1 (κατά τάχθηκε μόνο ο υποβιβασμένος Πανιώνιος ενώ η ΕΠΟ ψήφισε λευκό) αποφασίστηκε να παραμείνουν 14 οι ομάδες (με τον ΠΑΣ Γιάννινα στη θέση του Πανιωνίου) στην πρώτη κατηγορία και για την επόμενη αγωνιστική περίοδο και να μην αλλάξει η προκήρυξη του πρωταθλήματος. Μάλιστα, το αμετακίνητο στη στάση της Λίγκας για το θέμα φάνηκε ξεκάθαρα στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τις αποφάσεις της που ουσιαστικά είχε τη μορφή τελεσιγράφου προς την ΕΠΟ. Τα μέλη της Super League απείλησαν ξεκάθαρα την Ομοσπονδία με αποχή από την έναρξη της νέας σεζόν σε περίπτωση, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, που η απόφασή της δεν γίνει σεβαστή από την ΕΕ της ΕΠΟ. Η τελευταία, από την πλευρά της, απέφυγε να συζητήσει το θέμα στη δική της συνεδρίαση την ίδια μέρα (Δευτέρα 27 Ιούλη) και το παρέπεμψε σε νέα έκτακτη συνεδρίαση που προγραμματίστηκε για τη Δευτέρα 3/8. Ολα τα ενδεχόμενα δείχνουν να είναι ανοιχτά, ωστόσο ...κρυφό χαρτί για τα μέλη της Super League ενόψει των τελικών αποφάσεων δείχνει να αποτελεί και η αρνητική γνώμη των επιτετραμμένων των FIFA - UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο επί των σχεδίων αναδιάρθρωσης.
...με στόχο την προστασία των κερδών

Σε αχαρτογράφητα νερά μπήκε πλέον η ΠΑΕ Ξάνθη την ώρα που εκκρεμεί και η συμμετοχή στους αγώνες μπαράζ με τον Απόλλωνα Σμύρνης
Eurokinissi
Σε αχαρτογράφητα νερά μπήκε πλέον η ΠΑΕ Ξάνθη την ώρα που εκκρεμεί και η συμμετοχή στους αγώνες μπαράζ με τον Απόλλωνα Σμύρνης
Σημειώνεται πως τα σχέδια της αναδιάρθρωσης (από πλευράς ΕΠΟ) περιλάμβαναν την αύξηση των ομάδων της πρώτης κατηγορίας (σε 16 ή 18) με αιτία και την όλη κατάσταση που επικρατεί με τις συνέπειες της πανδημίας. Κάτι που φυσικά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους στόχους των ήδη μελών της Λίγκας της πρώτης κατηγορίας προκειμένου να προστατεύσουν τα κέρδη τους από την περαιτέρω μείωση. Πολύ περισσότερο δε όταν η πλευρά του συνδρομητικού καναλιού της NOVA, που έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της πλειοψηφίας των ομάδων της κατηγορίας, έχει ήδη προειδοποιήσει για μειώσεις σε περίπτωση αύξησης των ομάδων. Από την άλλη, η πρόθεση της ΕΡΤ για απεμπλοκή από τα τηλεοπτικά δρώμενα του πρωταθλήματος οδήγησε κάποιες ΠΑΕ να βρίσκονται στον «αέρα». Ζήτημα που αποτέλεσε ένα ακόμη αγκάθι μπροστά στον κίνδυνο της περαιτέρω μείωσης των κερδών και ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου αυτά ήταν ήδη μειωμένα λόγω και των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Φυσικά, από την άλλη πλευρά, ο στόχος των περισσότερων κερδών είναι αυτός που φέρνει τη Λίγκα των μικρότερων κατηγοριών να βρίσκεται στην αντίπερα όχθη, υποστηρίζοντας τα σχέδια αναδιάρθρωσης των κατηγοριών. Αποβλέποντας φυσικά στον προβιβασμό περισσότερων ομάδων από την Super League 2 και τη Football League αλλά και στην όποια αναβάθμιση του δικού της «προϊόντος» προκειμένου να μπορέσει να το πουλήσει καλύτερα...
Φινάλε με ανοιχτά ζητήματα

Eurokinissi
Την ίδια στιγμή, πέραν των αντιπαραθέσεων ενόψει της νέας σεζόν ειδικά για το πρωτάθλημα της Super League 1, ανοιχτά ζητήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και όσον αφορά αυτή που ολοκληρώθηκε. Σημειώνεται πως αυτήν τη στιγμή εκκρεμούν και οι δικαστικές εξελίξεις σε δύο σημαντικά ζητήματα που αφορούν το ποδόσφαιρο. Αυτό με την υπόθεση της «Συμμορίας», που βρίσκεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας (πρώτος βαθμός), καθώς και η εκδίκαση στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ για την υπόθεση της «πολυιδιοκτησίας» ΠΑΟΚ - Ξάνθης (γύρισε πίσω από το CAS).
Στο πρόσφατο ΔΣ της Λίγκας επικυρώθηκε η βαθμολογία μόνο για τις θέσεις 1-6, που αφορούσε την ολοκλήρωση των πλέι οφ. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ενδεχόμενες ποινές που θα επιβληθούν θα παραπεμφθούν για το νέο πρωτάθλημα. Αντίθετα, πιο ρευστό είναι το τοπίο για τις θέσεις 7-14 αφού οι όποιες εξελίξεις συσχετίζονται και με τις αντίστοιχες στο θέμα της αναδιάρθρωσης. Για παράδειγμα, εάν τελικά περάσουν αυτά (κάτι που φαντάζει δύσκολο μετά τη στάση της Λίγκας) τότε πιθανό είναι το ενδεχόμενο να παραμείνουν και οι 14 ομάδες της σεζόν που ολοκληρώθηκε. Οπως και να έχει, με βάση τα τωρινά δεδομένα το σίγουρο είναι πως ο Πανιώνιος που υποβιβάστηκε απευθείας είναι αυτός που αποχαιρετά τη μεγάλη κατηγορία, ενώ από την άλλη ο ΠΑΣ Γιάννινα ως πρώτος της Super League 2 (όταν το πρωτάθλημα διακόπηκε οριστικά) επιστρέφει σε αυτή.
Στον ...αέρα το μπαράζ
Με τα όσα συμβαίνουν στον ...αέρα βρίσκεται και η διεξαγωγή του μπαράζ που προβλέπεται από τον κανονισμό μεταξύ της 13ης της κατηγορίας Ξάνθης και του 2ου της Super League 2 Aπόλλωνα Σμύρνης για μια θέση στη Super League 1. Αυτήν τη στιγμή δεν έχει οριστεί καν ημερομηνία διεξαγωγής τους ενώ οι αρκετές εκκρεμότητες και οι αντιπαραθέσεις καθιστούν αρκετά θολό το ενδεχόμενο να συμβεί αυτό άμεσα. Από την άλλη, τα όσα συμβαίνουν στους δύο αντιπάλους επίσης δείχνουν να δημιουργούν έντονα ερωτήματα για τη διεξαγωγή του αγώνα ακόμα και σε περίπτωση ορισμού του. Στην Ξάνθη η πρόσφατη δήλωση αποχώρησης του μέχρι τώρα μεγαλομετόχου και η απόφαση για πώληση της ΠΑΕ βάζουν τον σύλλογο σε αχαρτογράφητα... νερά για την επόμενη μέρα. Στον Απόλλωνα Σμύρνης, που έχει να αγωνιστεί από τα μέσα Μάρτη, όταν και διακόπηκε λόγω κορονοϊού το πρωτάθλημα της Super League 2 τα... ρολά έχουν κατέβει με την ομάδα να βρίσκεται ήδη σε διακοπές. Και όλα αυτά ενώ η αγωνιστική σεζόν βάσει και των εντολών που υπάρχουν από πλευράς UEFA θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ