Χαμόγελα, αισιόδοξες προβλέψεις και εκτιμήσεις, έστω και για λόγους δημοσίων σχέσεων, συνοδεύουν την είδηση ότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν, πράγμα που εμφανίζεται ως μείωση της ανεργίας. Ωστόσο σε περίοδο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης η ανεργία αποτελεί τη μεγαλύτερη μάστιγα στη μητρόπολη του καπιταλισμού, που μπορεί, σύμφωνα με τα επίσημα και «στρογγυλεμένα» στοιχεία, να εμφανίζεται για το Νοέμβρη στο 8,6%, ωστόσο σύμφωνα με έρευνες διαφόρων πανεπιστημίων και ιδρυμάτων ξεπερνάει τα 25 εκατομμύρια ανθρώπους, σε 300 εκατομμύρια συνολικό πληθυσμό. Και αν υπολογίσει κανείς και εκείνους που «δουλεύουν» μερικές ώρες την βδομάδα, αυτούς που ζουν από διάφορα συσσίτια, το φάσμα της φτώχειας και της ανέχειας διευρύνεται.
Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Δεκέμβρη, υποχώρησαν κατά 23.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 381.000, το οποίο και είναι το χαμηλότερο από το Φλεβάρη, δηλαδή εδώ και εννέα μήνες. Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα ο αντίστοιχος αριθμός των αιτούντων επιδόματος ανεργίας είχε σκαρφαλώσει πάνω από τις 400.000, που θεωρείται από τους οικονομολόγους το όριο για την ένδειξη «υγείας» στον τομέα της απασχόλησης (είχε φτάσει τις 404.000).
Κατά τους αναλυτές πάντως, αυτή η εικόνα της μείωσης των αιτήσεων επιδότησης είναι εποχικό φαινόμενο, λόγω της εορταστικής περιόδου, και δεν συνιστά ασφαλές δείγμα ανάκαμψης.
Η ανεργία διογκώνεται και είναι φαινόμενο σύμφυτο με το καπιταλιστικό σύστημα, ενώ διόλου ευκαταφρόνητος είναι ο αριθμός πρώην εργαζόμενων που βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στο τέλμα της απόγνωσης και του αδιεξόδου, όπως προκύπτει από έρευνα του Κέντρου «John J. Heldrich» για την Ανάπτυξη της Εργατικής Δύναμης του Πανεπιστημίου «Rutgers» και αποτυπώνεται στην έκθεση με τίτλο «Κατηγοριοποίηση των Ανέργων από τις επιπτώσεις της ύφεσης», που δόθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, μόλις το 22% των εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους το διάστημα Αυγούστου 2008-2009 είχαν βρει εργασία πλήρους απασχόλησης τον Αύγουστο 2011. Από το σύνολο των εργαζομένων που έλαβε μέρος στην πολύμηνη έρευνα, μόλις το 7% είχαν κατορθώσει να ανακτήσουν το πρότερο εισόδημά τους, ενώ το 23% δήλωναν ότι εισόδημα και ποιότητα ζωής τους έχει υποστεί σχετική επιδείνωση, αλλά θεωρούν ότι «βρίσκονται στο δρόμο της επιστροφής»... Το 33% δηλώνει ότι οι συνέπειες της κρίσης και της παρατεταμένης ανεργίας είναι σοβαρές, ενώ το 36% δηλώνει ότι είναι κατακλυσμιαίες, όπου σε αυτό το ποσοστό οι συντάκτες της έκθεσης περιλαμβάνουν ένα 21% που κατατάσσονται ως «σχεδόν κατεστραμμένοι» και ένα 15% «ολοκληρωτικά κατεστραμμένοι».
Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου «Rutgers», η μέση διάρκεια της ανεργίας κατέγραψε ένα νέο ρεκόρ, των 40,9 εβδομάδων, καθώς το Νοέμβρη το ποσοστό των ανέργων για πάνω από έξι μήνες είχε αυξηθεί σε 43%. Σύμφωνα δε με το πρακτορείο«Bloomberg», επικαλούμενο τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, 12 εκατομμύρια εργαζόμενοι βρίσκονταν εκτός αγοράς εργασίας χωρίς δίχως να λαμβάνουν κάποιο επίδομα, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 700.000 σε σχέση με το 2010.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου