Σχέδιο των ΗΠΑ: Ολα τα πυρηνικά απόβλητα στο Νότιο Ειρηνικό
Ενα νησάκι στον Ειρηνικό Ωκεανό μετατρέπεται σε "νεκροταφείο" πυρηνικών αποβλήτων ολόκληρου του κόσμου; Αυτό, τουλάχιστον, φαίνεται να σχεδιάζει μια αμερικανική εταιρία που διευθύνεται από έναν σημαντικό πρώην άνθρωπο της CIA. Οι Γερμανοί δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό "Σπίγκελ", γιατί θα έλυναν το πρόβλημα του Γκορλέμπεν, όπου πρόσφατα είχαν δημιουργηθεί επεισόδια λόγω της μεταφοράς πυρηνικών αποβλήτων από τη Γαλλία στην περιοχή, αλλά και οι Γάλλοι και οι Βρετανοί δεν είναι αντίθετοι με αυτήν την ιδέα.
Θα καταλήξουν, λοιπόν, σε ένα νησί του Ειρηνικού τα πυρηνικά "σκουπίδια" τα οποία καμία χώρα, πλέον, δεν ξέρει τι να τα κάνει; Η είδηση που δημοσίευσε το "Σπίγκελ", προέρχεται από τη Γερμανία λίγες μόνο μέρες μετά από τις διαμαρτυρίες και τα σοβαρά επεισόδια που συνόδευσαν τη μεταφορά των"πυρηνικών σκουπιδιών" από τη Γαλλία στην "προσωρινή" αποθήκη του Γκορλέμπεν στην Κάτω Σαξονία. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο περιοδικό του Αμβούργου, το σχέδιο για τη δημιουργία ενός πυρηνικού "νεκροταφείου" σε ένα ακατοίκητο νησάκι του Ειρηνικού, συνδέεται με τις πιέσεις που ασκεί, εδώ και πολύ καιρό, η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον στη Μόσχα ώστε να βρεθούν σίγουρες λύσεις για τα απόβλητα πλουτωνίου που έχουν συσσωρευτεί στη Ρωσία και απ' ό,τι είναι γνωστό είναι αιτία δυστυχημάτων και αντικείμενο κλοπών και μαύρης αγοράς. Ο Μπιλ Κλίντον έθεσε το θέμα στον Μπορίς Γιέλτσιν, τον περασμένο Απρίλη στη Μόσχα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής των βιομηχανικών χωρών, που ήταν αφιερωμένη ακριβώς στην πυρηνική ασφάλεια. Αν και ο Ρώσος Πρόεδρος δε φάνηκε να πείθεται εντελώς, οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες (των χωρών δηλαδή που ενδιαφέρει περισσότερο το ζήτημα των πυρηνικών αποβλήτων) συμφωνούν ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος που θα πρέπει να ακολουθήσουν.
Η οριστική αποθήκευση των αποβλήτων, σε μία τόσο μακρινή γωνιά του κόσμου, παρουσιάζει φανερά πλεονεκτήματα για τις τρεις αυτές ευρωπαϊκές χώρες. Το Λονδίνο και το Παρίσι θα πρέπει να παραιτηθούν από την ανακύκλωση των στοιχείων που έχουν ήδη αποτεφρωθεί στους πυρηνικούς σταθμούς, μια δραστηριότητα όπου το μονοπώλιο το έχουν μια γαλλική εταιρία, η COGEMA και μiα βρετανική, η BNFL, δραστηριότητα, όμως, που παρουσιάζει κινδύνους οι οποίοιπροκαλούν όλο και πιο έντονα τη διαμαρτυρία της κοινής γνώμης. Η Βόννη, από πλευράς της, ελπίζει να λύσει έτσι, μια και έξω, το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηΘεί στο Γκορλέμπεν, όπου κάθε φορά που μεταφέρονται εκεί πυρηνικά απόβλητα δημιουργούνται εντάσεις και επεισόδια και απειλείται σοβαρότατα η δημοτικότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Θα πρέπει να πούμε εδώ ότι μόνο από τη Γαλλία έχουν ήδη προγραμματιστεί για εκεί περίπου εκατό μεταφορές.
Για τους Γερμανούς υπάρχει και άλλο ένα πλεονέκτημα. Οι τεχνικές μεταφοράς των πυρηνικών αποβλήτων που χρησιμοποιούνται σήμερα, όπως το "Κάστορ" που χρησιμοποιείται στην περίπτωση του Γκορλέμπεν, είναι κατ' εξοχήν"made in Germany". Αφού, λοιπόν, οι γαλλικές και οι βρετανικές εταιρίες είναι προσανατολισμένες περισσότερο στην ανακύκλωση απ' ό,τι στην καταστροφή, οι τελευταίες θα "έβγαιναν από το παιχνίδι" οπότε η γερμανική "Εταιρία για πυρηνικά δοχεία" (GNB) θα κατέχει παγκοσμίως το μονοπώλιο.
Η ιδέα να βρεθεί ένα μέρος που θα μετατραπεί σε νεκροταφείο για τα πυρηνικά απόβλητα όλου του κόσμου, δεν είναι καινούρια. Στο παρελθόν είχαν σκεφτεί την έρημο του Γκόμπι ή ακόμα και το Διάστημα όπου τα απόβλητα θα έπρεπε να εκτοξευτούν με τεράστιους πυραύλους. Αυτή τη φορά, όμως, φαίνεται ότι η λύση βρίσκεται πολύ κοντά. Από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη, γράφει το "Σπίγκελ", το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑασχολείται με το συγκεκριμένο σχέδιο που παρουσίασε η "Fuel and Security Services" (FSS), μια εταιρία που δημιουργήθηκε για την ανεύρεση της καλύτερης λύσης στο πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων και υπεύθυνος της οποίας είναι ο πρώην ναύαρχος Ντάνιελ Τζ. Μάρφι που ήταν αρχηγός επιχειρήσεων της CIA τον καιρό που επικεφαλής της Οργάνωσης ήταν ο μελλοντικός Πρόεδρος Τζ. Μπους. "The Group", η "ομάδα" όπως αποκαλείται η διεύθυνση της FSS, έχει στη διάθεσή της πόρους ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για να χρησιμοποιήσει στις πολυδάπανες αναγκαίες επενδύσεις για το σχέδιο και τις επιχειρήσεις των λόμπι που πρέπει να γίνουν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Οσο για το μέρος, δεν υπάρχει πρόβλημα: το νησί όπως και μια σειρά ακόμα μικρών νησίδων που βρίσκονται συγκεντρωμένες σε μια λιμνοθάλασσα που προστατεύεται από ένα φράγμα κοραλλιών, όχι μόνο έχει ήδη βρεθεί, αλλά η "ομάδα" έχει κιόλας εξασφαλίσει το δικαίωμα χρήσης "με μια προκαταβολή πολλών εκατομμυρίων δολαρίων". Ωστόσο, η "ομάδα" δεν αποκαλύπτει πού βρίσκεται αυτός ο παράδεισος που σκοπεύει να μετατρέψει σε πυρηνικό νεκροταφείο, για ευνόητους, προφανώς, λόγους.
Γιάννα ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου