4 Μαΐ 2012

Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 13ο (τελευταίο) - Επικράτεια


Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 13ο (τελευταίο) - Επικράτεια

Αφίσα για αποθήκευση. Κατεβάστε την στο πραγματικό της μέγεθος, για καλύτερη παρατήρηση.

Θεωρώ δεδομένο πως ο παραπάνω χάρτης θα βαφτεί αρκετά πιο γαλάζιος στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, με τα ποσοστά όμως της πρωτιάς ανα δήμο, να είναι πολύ πιο χαμηλά, απο ποτέ. Σε αρκετούς δήμους όπως φαίνεται, η πρώτη θέση θα "διαπραγματευτεί" κάτω από τις 20 ποσοστιαίες μονάδες. Αναμένουμε επίσης αρκετά περισσότερα κόκκινα σημεία, ενώ είμαστε βέβαιοι πως θα δούμε και άλλα χρώματα εκτός των τριών που είδαμε στις εκλογές του 2009. Δημοκρατική Συμμαχία και ΣΥΡΙΖΑ είναι οι βασικοί υποψήφιοι να συμπληρώσουν ίσως κάποιους δήμους της χώρας, με το δικό τους χρώμα, τουλάχιστον όσο αναφορά τους πρώην καποδιστριακούς δήμους.

Η προεκλογική περίοδος που διανύσαμε, ξεκίνησε απο την τρομοκρατία των κυρίαρχων αστικών κομμάτων, για μια Ελλάδα η οποία χωρίς ισχυρή γαλαζοπράσινη κυβέρνηση, θα γνώριζε την πείνα, την εξαθλίωση, την καταστροφή, ... και κατέληξε στην τρομοκρατία των "δεξιών" και "αριστερών" αναχωμάτων τους, πως χωρίς μια ισχυρή κυβερνητικής συνεργασίας των αντιμνημονιακών ή αριστερών κομμάτων, η Ελλάδα θα γνώριζε ξανά την πείνα, την εξαθλίωση και την καταστροφή. Αντιθέτως, το ΚΚΕ, ξεκαθάρισε πως όσο ο ελληνικός λαός θα περιμένει κάποια ισχυρή κυβέρνηση, όποιας απόχρωσης και κατεύθυνσης, για να του λύσει τα προβλήματα, τόσο αυτός θα βουλιάζει περισσότερο στον βούρκο της καπιταλιστικής κρίσης. Για αυτό και πρότεινε, την μόνη ρεαλιστική πρόταση για την διέξοδο του ελληνικού λαού απο το σφαγείο που έρχεται τους επόμενους μήνες και χρόνια, με ή χωρίς Μνημόνιο, με ή χωρίς αριστερή διακυβέρνηση. Την αποδέσμευση της Ελλάδας απο την ΕΕ με Λαϊκή εξουσία, η οποία θα διαγράψει μονομερώς το χρέος και θα κοινωνικοποιήσει τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.


Η υπέρβαση του Καπιταλισμού, ως κοινωνικό και οικονομικό σύστημα, δεν αποτελεί πλέον μονάχα την λογική διαδικασία εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού, σε κάτι καλύτερο και ανώτερο, σε μια κοινωνία εξελιγμένη και αντίστοιχη με το γνωστικό και τεχνολογικό της επίπεδο ... αλλά αποτελεί σταδιακά την κύρια παράμετρο για την επιβίωση της ανθρωπότητας. Το παραπάνω, μπορει να μην τίθεται ακόμα ως άμεσο ζήτημα, αλλά τα επόμενα χρόνια θα το βλέπουμε ολοένα και πιο καθαρά μπροστά μας. Σίγουρα όμως τίθεται άμεσα, η επιβίωση των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού και το επίπεδο ζωής των εργαζομένων αυτής της χώρας. Και εαν έλαχε ο κλήρος για την Ελλάδα, να γίνει ξανά πρωτοπόρα σε όλο τον κόσμο μετά από 2.500 χρόνια, αυτό είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να μας τρομάζει, αλλά να μας κάνει πιο δυνατούς και αποφασισμένους.

Αυτές οι εκλογές λοιπόν, δεν πρόκειται να επιφέρουν καμία επιδιόρθωση και κανένα πισωγύρισμα, ούτε σε ένα από τα προσχεδιασμένα μέτρα προσαρμογής του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου Καπιταλισμού στις νέες συνθήκες παρακμής και αποσύνθεσης του συστήματος. Και αυτό, είτε πρωθυπουργός της χώρας είναι ο Αντώνης Σαμαράς, είτε είναι ο Αλέξης Τσίπρας, είτε είναι ο οποιοσδήποτε. Όσο η εξουσία παραμένει στα χέρια αυτού του κηφηναριού που κατέχει την ιδιοκτησία των μονοπωλίων, δεν πάει η διακυβέρνηση να αλλάζει όσα χρώματα θέλει ... το πρόγραμμα προσαρμογής δεν θα σταματήσει. Διότι το πρόβλημα δεν είναι ούτε το δημόσιο χρέος, ούτε η διαφθορά, ούτε οι κακοί πολιτικοί, ούτε ο σιωνιστικός δάκτυλος ... αλλά οι αντιθέσεις και τα ριζικά προβλήματα της λειτουργίας του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής. Από την πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους μέχρι την κρίση υπερσυσσώρευσης κερδών και υπερπαραγωγής προϊόντων.

Αυτό όμως που μπορούν να φέρουν οι εκλογές, είναι να αυξήσουν την δύναμη και την επιρροή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, ώστε να οργανώσει με μεγαλύτερη ισχύ, την συνολική αντίσταση των εργαζομένων αυτής της χώρας, απέναντι στα σχέδια της ντόπιας και παγκόσμιας αστικής τάξης. Να δώσουν με αυτόν τον τρόπο ένα μήνυμα και στους ευρωπαϊκούς λαούς, πως έρχεται η ώρα που όλοι τους θα πρέπει να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις και να οργανώσουν τους δικούς τους αγώνες.

Μετά την 6η Μαΐου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, θα αλλάξουν πολλά πράγματα, καθώς το ισχυρό όπλο της εγχώριας και παγκόσμιας αστικής τάξης στην Ελλάδα, δηλαδή τα δυο κόμματα του δικομματισμού, θα ηττηθούν οικτρά. Ακόμα και εαν καταφέρουν τελικά να συγκυβερνήσουν μονάχοι τους, και χωρίς την βοήθεια των πρόθυμων δορυφόρων, οι μήνες τους ήδη θα είναι μετρημένοι ...Οι αυταπάτες και οι ψεύτικες ελπίδες που εμπορεύεται σήμερα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, σύντομα θα στραφούν εναντίον του και θα οδηγηθεί στην διάσπαση ή την ολοκληρωτική μετάλλαξη, όποιο ποσοστό και εαν πετύχει στις εκλογές. Μάλιστα εαν το ποσοστό είναι χαμηλότερο απο τις προσδοκίες τους, οι παραπάνω εξελίξεις θα γείρουν περισσότερο προς το ενδεχόμενο της διάσπασης, ίσως και διάλυσης...

Η στάση της αστικής τάξης απέναντι στο λαϊκό κίνημα θα γίνει ακόμα πιο σκληρή και τα ΜΜΕ θα κηρύσσουν πλέον ανοιχτά τον πόλεμο σε κάθε κινητοποίηση εργαζομένων. Το ΚΚΕ ως το κόμμα της λαϊκής αντεπίθεσης, θα βρεθεί απο την πρώτη στιγμή, στο στόχαστρο της αστικής τάξης και ίσως επιδιώξουν και την απονομιμοποίηση του, ως εμπόδιο τάχα μου στην επερχόμενη καπιταλιστική ανάπτυξη.

Για αυτόν τον λόγο πρέπει να ενισχύσουμε το Κομμουνιστικό Κόμμα στις 6 Μαΐου και απο την επόμενη μέρα, να μπούμε ακόμα πιο δυναμικά στις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος.

Πόλεμος στον πόλεμο των καπιταλιστών.
Προβλέψεις - Εκτιμήσεις

Οι προβλέψεις που κάναμε κατα την διάρκεια της εργασίας μας, δεν είχαν σκοπό να προδικάσουν κανένα αποτέλεσμα των εκλογών, ούτε βέβαια να εκτιμήσουμε βάση της προσωπικής μας εικόνας, ειδικά σε περιόδους που το εκλογικό σώμα είναι ιδιαίτερα προβληματισμένο αλλά και πάρα πολύ μπερδεμένο. Οι προβλεψεις μας για το ΚΚΕ, αφορούσαν ιστορικά δεδομένα, πιθανότητες μετακινήσεων βάση ιδεολογικού προσανατολισμού, τοπικές ιδιατερότητες και οικονομικά στοιχεία. Δηλαδή μιλάμε για μια "στατιστική" πρόβλεψη ...
Για τα υπόλοιπα κόμματα, έπαιξαν ρόλο και οι τοπικές δημοσκοπήσεις όπου υπήρχαν, αλλά κυρίως οι τάσεις τους τα προηγούμενα χρόνια και οι πιθανές μετακινήσεις ψηφοφόρων.

Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της πρόβλεψης, διαφέρει τελικά κατα κάποιον βαθμό απο την προσωπική μου εικόνα, ιδιατέρως μετά και απο τα τεκταινόμενα της προεκλογικής περιόδου.

Σύμφωνα με την προσωπική μου εικόνα (δηλαδή τις πληροφορίες που έχει συλλέξει ο εγκέφαλός μου από την εικόνα που μας μετέδωσαν τα ΜΜΕ, από το άμεσο περιβάλλον μου, απο τις απόψεις που διαβάζω στο διαδίκτυο κλπ ... με καταλύτη τον ατομικό βαθμό πολιτικής κρίσης και μιας στάλας απο την δείκτη της αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας μου) ...

πιθανολογώ πως :

H Νέα Δημοκρατία ίσως κινηθεί και πάνω απο το άνω όριο που βγάλαμε παραπάνω, μεταξύ του 25% και 27%.

Το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται ακριβώς μέσα στα όρια της πρόβλεψης.

Το ΚΚΕ θα κινηθεί και αυτό εντός των ορίων της πρόβλεψης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρώ πως θα καταφέρει να ξεπεράσει το 10%, αλλά κατα τα άλλα δεν μπορώ να αξιολογήσω κατα πόσο έπιασαν τόπο οι προεκλογικές του πιρουέτες. Οπότε θα εμπιστευθώ τις παραπάνω προβλέψεις.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θεωρώ πως θα είναι 5ο κόμμα και το ποσοστό τους θα κυμανθεί μεταξύ του 6,5% και του 8%.

Η ΔΗΜΑΡ θα κινηθεί λίγο παρακάτω, μεταξύ 5% και 6%, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι οριακά θα μπούνε στην Βουλή, με ποσοστό μεταξύ του 3% και του 4%.

Η Δημοκρατική Συμμαχία με όπλο της την Κρήτη, πιστεύω πως θα φτάσει κοντά στην είσοδό της στην Βουλή με ποσοστό που θα κυμανθεί μεταξύ 2,5% και 3,5% ενώ αντίστοιχα περιμένω και τα αποτελέσματα της Χρυσής Αυγής.

Το ΛΑΟΣ πιθανώς θα μας αποχαιρετίσει με ποσοστό κάτω του 3%, ενώ Κοινωνική Συμφωνία καιΑνταρσύα με δυσκολία θα περάσουν το 2% και  1% αντίστοιχα.

Και έφτασε λοιπόν η ώρα να ολοκληρώσουμε το αφιέρωμά μας για τις Βουλευτικές Εκλογές, μία απο τις πιο χρονοβόρες και κουραστικές (για τον αρθρογράφο) σειρές θεμάτων, που έχουν ανέβει στα 3 χρόνια του Redflyplanet, και γενικότερα θα τολμούσα να πω, στο σύνολο της ερασιτεχνικής blog-ό-σφαιρας. Ευχαριστούμε για το αυξημένο ενδιαφέρον που δείξατε όλες αυτές τις μέρες και ελπίζω τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου να είναι τέτοια, ώστε να ευχαριστηθούμε και την παρουσίασή τους με τον ανάλογο τρόπο. 

Σας προτρέπω να κατεβάσετε για το αρχείο σας, όλους τους χάρτες που παρουσιάσαμε στην σειρά αυτή.

 Σχετικά  

Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 1ο - Πελοπόννησος
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 2ο - Αττική
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 3ο - Στερεά Ελλάδα
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 4ο -Ιόνια Νησιά
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 5ο - Ήπειρος
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 6ο - Θεσσαλία
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 7ο - Δυτική Μακεδονία
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 8ο - Κεντρική & Ανατολική Μακεδονία
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 9ο - Θράκη
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 10ο - Βόρειο Αιγαίο
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 11ο - Νότιο Αιγαίο
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 12ο - Κρήτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ