ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ
Υψηλού κινδύνου το 34% των εδαφών της χώρας
ICON |
Η ερημοποίηση χτυπά ήδη με ιδιαίτερη ένταση και την Ελλάδα. Οπως, μάλιστα, προέκυψε από στοιχεία των επιστημόνων που πήραν μέρος στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποερημοποίησης, που έγινε πρόσφατα στη Μαδρίτη της Ισπανίας, το 34% της έκτασης της χώρας μας κινδυνεύει από ερημοποίηση.
Στις περιοχές υψηλού κινδύνου για το φαινόμενο της ερημοποίησης βρίσκονται ήδη τμήματα της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης, η Στερεά Ελλάδα, η ορεινή ζώνη των Ιονίων Νήσων και τα νησιά του Αιγαίου. Μετά, μάλιστα, από τις μεγάλες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, στην ομάδα των περιοχών υψηλού κινδύνου εντάχτηκαν και αυτές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας. Οπως εκτιμάται, εξαιτίας του φαινομένου αυτού, περίπου 3.000.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα, δηλαδή το 8% της γεωργικής γης της χώρας μας, θα αποσυρθούν από την παραγωγή!
Η ερημοποίηση χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια προβλήματα του αιώνα μας, το οποίο απειλεί να εξαναγκάσει ολόκληρους πληθυσμούς να εγκαταλείψουν τις εδαφικά υποβαθμισμένες περιοχές τους. Μια μετανάστευση που επηρεάζει περίπου 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους και το ένα τρίτο σχεδόν της συνολικής επιφάνειας του πλανήτη. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι από την ερημοποίηση επηρεάζονται άμεσα 170 χώρες και έμμεσα 50 χώρες, ενώ οι ετήσιες απώλειες εδάφους στον πλανήτη υπολογίζονται σε 24 δισεκατομμύρια τόνους.
ICON |
Δεν είναι τυχαία, ασφαλώς, η εξέλιξη αυτή. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο κι αν θέλουν να πείσουν για το αντίθετο, τα τελευταία 30 χρόνια εφάρμοσαν μια πολιτική που ευνοεί το φαινόμενο της ερημοποίησης. Αποτελεί, μάλιστα, κοινή πεποίθηση ότι αξιοποιούν το φαινόμενο αυτό για να προωθήσουν την πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και να επιβάλουν «χαράτσια» στις τιμές του νερού για ύδρευση και άρδευση.
Η ευθύνη είναι πολιτική, καθώς οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αντί να προστατεύσουν τα δάση μας, με μια σειρά νόμους και άλλα μέτρα προωθούν την εμπορευματοποίησή τους από το μεγάλο κεφάλαιο και τα έχουν αφήσει στο έλεος των δασικών πυρκαγιών. Αντί να διαθέσουν κονδύλια για να σχεδιάσουν την ορθολογική αξιοποίηση και προστασία των υδάτινων πόρων, με την κατασκευή έργων υποδομής που θα εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα, θα αποθηκεύουν τα νερά της βροχής, θα περιορίζουν τις απώλειες στα αρδευτικά και υδρευτικά δίκτυα, προωθούν την ιδιωτικοποίηση των φορέων διαχείρισης των υδάτινων πόρων, με βάση οδηγίες και της ΕΕ.
Το ΚΚΕ, αντίθετα, με ολοκληρωμένες προτάσεις που έχει καταθέσει τα τελευταία χρόνια, ζητά, μεταξύ άλλων: Την απόλυτη προστασία των δασών και όλων των πολύτιμων φυσικών οικοσυστημάτων. Την επεξεργασία ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά στην έρευνα, στην προστασία, στις χρήσεις και στην ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της επικράτειας και κατά υδατικό διαμέρισμα. Τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο και τη φύση, που σημαίνει ότι το νερό αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία και τελεί υπό κρατικό έλεγχο και διαχείριση. Το σχεδιασμό και υλοποίηση όλων των αναγκαίων έργων υποδομής που θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση φαινομένων λειψυδρίας.
Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου