23 Μαρ 2013

Λεφτα υπαρχουν....αλλα για ΠΟΙΟΝ;;;


Η κούρσα των παγκόσμιων επενδύσεων 
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι ένα ακόμη πεδίο ανταγωνισμού στη διεθνή οικονομία. Η συνεχιζόμενη διεθνής καπιταλιστική κρίση είναι η κύρια αιτία της μεγάλης υποχώρησης που σημειώθηκε το 2012, αλλά και ο λόγος για τον οποίο έχουμε την αύξηση του μεριδίου των «αναδυόμενων» οικονομιών σε σχέση με το μερίδιο των αναπτυγμένων οικονομιών στις παγκόσμιες επενδύσεις.
ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ, έγινε γνωστό ότι οι άμεσες επενδύσεις της Κίνας στο εξωτερικό σημείωσαν αύξηση τους πρώτους δύο μήνες του έτους για πρώτη φορά μετά εννέα μήνες και εκτινάχθηκαν κατά το ιλιγγιώδες ποσοστό του 147% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα 18,4 δισ. δολάρια. Υπερέβησαν, έτσι, τις άμεσες ξένες επενδύσεις που εισέρρευσαν στην Κίνα και έφθασαν στα 17,48 δισ. δολάρια στο ίδιο χρονικό διάστημα, καταγράφοντας μείωση 1,35% σε ετήσια βάση. Η εξέλιξη εκλαμβάνεται από τους οικονομικούς αναλυτές ως βελτίωση της εμπιστοσύνης στη δεύτερη οικονομία του κόσμου καθώς ο ρυθμός ανάπτυξής της πιθανολογείται από μερίδα οικονομικών αναλυτών πως μπορεί να επιταχυνθεί στο 8,3% το 2013 μολονότι ο επίσημος στόχος της κινεζικής κυβέρνησης δεν υπερβαίνει το 7,5% το τρέχον έτος. Ειδικότερα, οι κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση 145,7% τους πρώτους δύο μήνες του έτους, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αυξήθηκαν κατά 281,8% οι επενδύσεις του ασιατικού οικονομικού γίγαντα στην Αυστραλία και κατά 81,9% στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην Ιαπωνία, αντίθετα, με την οποία η Κίνα έχει τεταμένες σχέσεις, καθώς έχουν αναθερμανθεί εδαφικές διαφορές των δύο χωρών, οι κινεζικές επενδύσεις κατέγραψαν μείωση 31%.
Σε ό,τι αφορά τις εισροές από την ΕΕ σημείωσαν αύξηση 34%, ενώ εκείνες από τις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 5,4%. Στη διάρκεια του Μαρτίου, άλλωστε, Κινέζοι επιχειρηματίες ανέφεραν ότι αναζητούν ευκαιρίες για εξαγορές και επενδύσεις στο εξωτερικό, καθώς οι περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις στρέφονται σε νέες αγορές, για να αυξήσουν την κερδοφορία τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, γνωστής ως UNCTAD, για πρώτη φορά από την αρχή της καταγραφής των στοιχείων στα μέσα της δεκαετίας του 1980, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες κατέκτησαν μεγαλύτερο μερίδιο των παγκόσμιων ροών ξένων άμεσων επενδύσεων από τις ανεπτυγμένες οικονομίες.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UNCTAD, οι συνολικές ξένες άμεσες επενδύσεις υποχώρησαν 18% στα 1,3 τρισ. δολάρια το 2012, ελαφρώς υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του 2009, όταν η παγκόσμια κρίση ξέσπασε με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Προ κρίσης και συγκεκριμένα το 2007 οι ξένες άμεσες επενδύσεις είχαν φτάσει τα 2 τρισ. δολάρια.
Οι επενδύσεις στις ανεπτυγμένες οικονομίες φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για αυτή τη συρρίκνωση, καθώς υποχώρησαν κατά σχεδόν 1/3 στα 549 δισ. δολάρια. Αντίθετα, οι επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες οικονομίες μειώθηκαν κατά μόλις 3,2% στα 680,4 δισ. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ