25 Ιουν 2013

ΚΕΡΚΥΡΑ-Ομόφωνο ΟΧΙ στο ξεπούλημα του Ίσσου

Ομόφωνο ΟΧΙ στο ξεπούλημα του Ίσσου
Ομόφωνο ψήφισμα κατά του ξεπουλήματος του Ίσσου εκδόθηκε προχθες στη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Καββαδίειον Πολιτιστικό Κέντρο στις Αργυράδες, μετά από κάλεσμα των τοπικών φορέων 

Το ψήφισμα

Η κυβέρνηση με την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων ξεπουλά τη δημόσια περιουσία και το φυσικό πλούτο της χώρας. Δίνει γη και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο, ξεπουλώντας τα πάντα, την ώρα που η φτώχεια, η ανεργία, η καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, είναι τα «δώρα» προς τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό.
Η απόφαση της κυβέρνησης για την πώληση 1.800 περίπου στρεμμάτων στο Νήσο είναι ένας ακόμη κρίκος στη μεγάλη αλυσίδας της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Χιλιάδες στρέμματα στο νησί μας και σε όλη τη χώρα μαζί με υποδομές (αεροδρόμια, λιμάνια κ.α.) βγαίνουν στο σφυρί, ξεπουλιούνται όσο – όσο, όχι για να σωθεί η χώρα, αλλά για να παραδοθεί αλυσοδεμένη στο μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές, όπως επιβάλλει η Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Ολόκληρη περιοχή της λίμνης Κορισσίων και του Νήσου είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000, λόγω του φυσικού κάλους της, της πανίδας και της χλωρίδας της και της βιοποικιλότητας  του οικοσυστήματος της και από το Σύνταγμα της χώρας χαρακτηρίζεται αναπαλλοτρίωτη. Από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) η λίμνη έχει χαρακτηριστεί σπάνιος υγρότοπος που πρέπει να προστατευτεί. Μια περιοχή γνωστή παγκοσμίως, για τον υγροβιότοπο και το μοναδικό στο είδος του κεδροδάσος, που εκτός από την απαράμιλλη περιβαλλοντική της αξία, έχει εξαιρετικό αρχαιολογικό – προϊστορικό ενδιαφέρον, αποτελεί πηγή πλούτου και έθρεψε όλους  τους κατοίκους των παραλίμνιων.
Το ξεπούλημα του Νήσου σημαίνει περιβαλλοντική καταστροφή, ασχήμια και τσιμεντοποίηση, κερδοθηρία για τους λίγους και απώλεια πλουτοπαραγωγικών πηγών για τους πολλούς. Διαταράσσεται γενικότερα η οικολογική ισορροπία στο νησί μας με ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία, την οικονομική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η «ανάπτυξη» που ιδιωτικοποιεί τη δημόσια περιουσία καταστρέφοντας το περιβάλλον, υπονομεύοντας την υγεία και την ίδια την ανθρώπινη ζωή για τη συσσώρευση κέρδους στο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές είναι καταστροφική.
Αντίθετα οι Πρέσπες, ο εθνικός δρυμός της Σαμαριάς, το Εθνικό Πάρκο Βίκου Αώου, το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, αποτελούν παραδείγματα ουσιαστικής αξιοποίησης του φυσικού πλούτου, αλλά και ταξιδιωτικούς προορισμούς υψηλού επιπέδου. Ανάλογα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο Νήσος και η ευρύτερη περιοχή αποτελώντας πόλο έλξης για εκατομμύρια ντόπιου και ξένους επισκέπτες, αφού διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις : παραδοσιακούς οικισμούς, φυσικά τοπία, παραλίες.
Ζητάμε την ανάδειξη και προστασία της περιοχής με τρόπο που θα σέβεται τις περιβαλλοντικές συνθήκες στηρίζοντας έτσι και τις οικονομικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.
Για να παραμείνει το οικοσύστημα του Νήσσου αναπόσπαστο τμήμα της κερκυραϊκής φύσης, πόλος έλξης για χιλιάδες περιηγητές και «κτήμα ες αεί», πολύτιμη κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.
Για να σταματήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και του φυσικού μας πλούτου προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Καλούμε όλο το λαό της Κέρκυρας, όλους τους φορείς να αγωνιστούμε για τη ματαίωση σχεδίων και αποφάσεων ιδιωτικοποίησης της περιοχής.
Ενιαίο μέτωπο υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας και του φυσικού μας πλούτου.

Οι φορείς που συνυπογράφουν

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΓΥΡΑΔΩΝ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΓΥΡΑΔΩΝ
ΑΠΣ ΚΡΟΝΟΣ ΑΡΓΥΡΑΔΩΝ
ΣΕΒΕΑΓΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΧΩΡΑΚΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΡΑΘΙΑ
ΣΥΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΑΤΤΙΚΗ ΑΡΓΥΡΑΔΙΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ