1 Ιουν 2013

Εμειναν χωρίς οξυγόνο διασωληνωμένοι ασθενείς!

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ
Εμειναν χωρίς οξυγόνο διασωληνωμένοι ασθενείς!
Σε κίνδυνο η λειτουργία του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου και του τηλεφωνικού κέντρου, λόγω υποστελέχωσης
Χωρίς οξυγόνο έμεινε το νοσοκομείο Σάμου προχτές το απόγευμα με άμεσο κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων. Σύμφωνα με την καταγγελία του σωματείου, την Πέμπτη στις 3.30 μ.μ. διακόπηκε αιφνιδιαστικά η παροχή οξυγόνου στους διασωληνωμένους ασθενείς. Γιατροί και νοσηλευτές έτρεχαν πανικόβλητοι στους διαδρόμους, προκειμένου να χορηγήσουν χειροκίνητα οξυγόνο στους ασθενείς των ειδικών μονάδων. Η κατάσταση ήταν κρίσιμη και το ΕΚΑΒ βρισκόταν σε ετοιμότητα, αν χρειαστεί να μεταφέρει ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία.
Οπως σημειώνει το Σωματείο: «Η Διοίκηση δεν είχε προμηθευτεί έγκαιρα οξυγόνο, με το επιχείρημα ότι η προμηθεύτρια εταιρεία που έχει το μονοπώλιο στη Νότια Ελλάδα, το υπερκοστολογεί, σε σχέση με τις τιμές που έχει θέσει το Παρατηρητήριο του υπουργείου Υγείας. Με λίγα λόγια, η Διοίκηση ως μακρύ χέρι της κυβερνητικής πολιτικής, που υποχρηματοδοτεί και εμπορευματοποιεί την Υγεία, συμπεριφέρθηκε ως επιχείρηση που διάλεξε ξεκάθαρα τους αριθμούς έναντι των ανθρώπων».
Γιατροί του νοσοκομείου Σάμου έχουν ήδη προσφύγει στον Εισαγγελέα για το θέμα, ενώ οι ανάγκες για οξυγόνο «μπαλώθηκαν» με την αγορά 50 φιαλών άλλης εταιρείας για την επόμενη μέρα. Το απόγευμα της Παρασκευής κι αφού είχε γίνει σάλος πανελλαδικά με το θέμα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι «κινητοποίησε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ)» για να εξασφαλιστεί οξυγόνο στο νοσοκομείο.
Το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό αποκαλύπτει μέχρι πού μπορεί να οδηγήσει η επιχειρηματική δράση σε Υγεία - Φάρμακο και η πρόσδεση των δημόσιων νοσοκομείων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Τις ελλείψεις σε οξυγόνο και υγειονομικό υλικό και τους κινδύνους που προκύπτουν έχει επισημάνει κατά καιρούς το σωματείο, υπογραμμίζοντας: «Αν δεν υπάρξει ένας κρατικός φορέας προμήθειας και παραγωγής υγειονομικού υλικού, οξυγόνου και φαρμάκων, τέτοια προβλήματα θα έχουμε. Μέχρι να καταργηθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε Υγεία - Φάρμακο θα πεθαίνουν ασθενείς που μπορούν να ζήσουν, θα κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ