13 Δεκ 2013

ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ 230 εκατομμύρια παιδιά αδήλωτα

ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ
230 εκατομμύρια παιδιά αδήλωτα


HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- «Ανύπαρκτα» για τα ληξιαρχεία γεννήσεων, τις δημόσιες αρχές και τα συστήματα Εκπαίδευσης και Υγείας είναι πάνω από 230.000.000 παιδιά έως πέντε ετών σε όλο τον κόσμο, γεγονός που αποδίδεται σε ελλείψεις ή στην εμπορευματοποίηση βασικών υπηρεσιών κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Σε αυτή τη διαπίστωση καταλήγει μεταξύ άλλων έκθεση της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, που δημοσιοποιήθηκε χτες, σημειώνοντας ότι το 40% των βρεφών που γεννήθηκαν το 2012 ουδέποτε καταγράφηκαν από τις αρχές της χώρας στην οποία πρωτοείδαν το φως του ήλιου.

Η κατάσταση αυτή εξυπηρετεί διάφορες σκοπιμότητες, όπως ο υποχρεωτικός γάμος από την παιδική ηλικία ή η αξιοποίηση των παιδιών ως φτηνή εργατική δύναμη και η υπερεκμετάλλευσή τους πολλές φορές και με τη συναίνεση των οικογενειών λόγω της φτώχειας και της ανέχειας. Τα υψηλότερα ποσοστά αδήλωτων παιδιών εντοπίζονται σε χώρες της Ασίας (περίπου το 61% των βρεφών, δηλαδή 103.000.000 παιδάκια) και στην υποσαχάρια Αφρική όπου δεν καταγράφεται το 56% των γεννήσεων (περίπου 85.000.000 παιδάκια έως πέντε ετών).

Σε άλλες περιπτώσεις, τα νεογέννητα δηλώνονται, αλλά χωρίς να παίρνουν πιστοποιητικό γέννησης ή απόδειξη ότι δηλώθηκαν, μεταξύ άλλων και διότι οι γονείς σε κάποιες χώρες δεν μπορούν να καταβάλουν τα χρήματα που απαιτούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ