31 Μαρ 2014

Αυτη ειναι η αναπτυξη στο καπιταλισμο

«Άγρια αρπαχτικά κατασπάραξαν τη γη της Κέρκυρας για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα»

«Άγρια αρπαχτικά κατασπάραξαν τη γη της Κέρκυρας για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα»
Την προπαραμονή του Λαζάρου έφθασα νύχτα στην Κέρκυρα για να συμμετάσχω, όπως κάθε χρόνο, στα δρώμενα της παραμονής του Λαζάρου στην Επίσκεψη. Ξυπνώντας το επόμενο πρωί βγήκα στο μπαλκόνι μου στους Αγραφούς για να απολαύσω την εξαίσια θέα, που απλόχερα μου προσέφερε η φύση και την απολάμβανα κάθε μέρα, και έπαθα σοκ από το θέαμα που αντίκρισα απέναντί μου. 
Μια ολόκληρη πλαγιά από ελιές και άλλα δέντρα έλειπε από τη φωτογραφία του μυαλού μου για την περιοχή μου. Δεν μπορούσα να το πιστέψω ότι έγινε τέτοια βάρβαρη καταστροφή του περιβάλλοντος για να ικανοποιηθεί η βουλιμία για εύκολο κέρδος των αρπαχτικών που ήρθαν και επένδυσαν στην πατρίδα μας.  Χωρίς οίκτο ξερίζωσαν ελιές και άλλα δέντρα, κατέσκαψαν με βαριά μηχανήματα την πλαγιά του λόφου για να κάνουν αναβαθμίδες και να εγκαταστήσουν τα φωτοβολταϊκά πάνελ και κατέστρεψαν τους αγροτικούς δρόμους της περιοχής. Πήρα το αυτοκίνητό μου και επισκέφτηκα από κοντά την περιοχή. Το μετάνιωσα πικρά.
Ήταν αδύνατο να προχωρήσω. Χτύπησα το κεφάλι μου σε μια απότομη λακκούβα και το άφησα στην άκρη. Μόνο με τα πόδια μπορεί να πάει κάποιος στο κτήμα του ή με τρακτέρ.
Η βάναυση παρέμβαση και η καταστροφή του τοπίου κάνει ακόμα και αυτούς που είναι υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως εγώ, να εξεγείρονται όταν βλέπουν τέτοια καταστροφή. Αλήθεια ποιος έδωσε την άδεια για τέτοιου μεγέθους καταστροφή; Οι επενδυτές, κάποιοι ανώνυμοι από το Αγρίνιο, με κατασκευαστή την ¨Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών του Αγρινίου (;), κατασκεύασαν τέσσερα πάρκα στην περιοχή των Αγραφών.
Το ένα από αυτά, το μεγαλύτερο, είναι εγκαταστημένο σε μια επίπεδη περιοχή και δεν δημιουργεί μεγάλο αισθητικό πρόβλημα. Για τα άλλα τρία όμως, που για να τα εγκαταστήσουν ξερίζωσαν τις ελιές και κατέστρεψαν το περιβάλλον, δημιουργείται τεράστιο θέμα. Ποιος επέτρεψε να γίνει τέτοια εγκατάσταση; Εξέτασαν την περιοχή πριν δώσουν τις άδειες; Κατάλαβαν τι επρόκειτο να γίνει; Παρακολούθησαν τον τρόπο παρέμβασης των κατασκευαστών; Πήγαν έστω εκ των υστέρων να δουν τι καταστροφή έχουν κάνει οι κατασκευαστές; Ποιοι είναι υπεύθυνοι σε αυτόν τον τόπο για την προστασία του περιβάλλοντος;
Ρώτησα και έμαθα ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της περιοχής απαίτησε να επισκευαστεί ο δρόμος. Ευτυχώς έκανε και κάποιος σωστά τη δουλειά του. Τηλεφώνησα προσωπικά στην Ένωση του Αγρινίου και μου είπαν ότι θα επισκευάσουν το δρόμο μόλις φτιάξει ο καιρός.. Αλήθεια πότε θα γίνει αυτό; Ελπίζω το συντομότερο. Γιατί πρέπει να ξέρουν οι επενδυτές-αρπακτικά ότι για να πετύχει μια επένδυση πρέπει να γίνει αποδεκτή από την τοπική κοινωνία. Και μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει κατορθωτό. Οι κάτοικοι του χωριού είναι ξεσηκωμένοι εναντίον της βάρβαρης παρέμβασης στο περιβάλλον και στους αγροτικούς δρόμους της περιοχής.
Τέλος, θα ήθελα να απευθυνθώ στους ασχολούμενους με τα κοινά και τους φορείς του τουρισμού στην Κέρκυρα και να τους ρωτήσω. Συμπατριώτες, εσείς δεν είσαστε που συνηγορήσατε και απαγορεύσατε στους αγρότες να κόβουν τις ελιές τους και να πωλούν τα ξύλα για να επιβιώσουν στις δύσκολες μέρες που περνάμε;
Περάσατε μάλιστα και νόμο στην Βουλή ώστε να τιμωρούνται οι παραβάτες; Γιατί τώρα κατάπιατε τη γλώσσα σας όταν έρχονται οι επενδυτές-αρπακτικά και καταστρέφουν το περιβάλλον; Καταλαβαίνετε ότι σιγά σιγά πριονίζεται το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεστε; Δεν βλέπετε την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην πατρίδα μας; Ποιος θα έρχεται μετά από λίγα χρόνια στην Κέρκυρα για τουρισμό;
Για το καλό των παιδιών μας ξυπνήστε πριν είναι πολύ αργά.
(Tου Δημήτρη Προβατά)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ