Ενέργεια και ευκαιρίες για μπίζνες τραβούν τα μονοπώλια
Και
η διοργάνωση του Ινστιτούτου «Ανταμ Σμίθ» επιβεβαιώνει ότι στην
Ουκρανία, όπου ο λαός σφαγιάζεται, θα ενταθεί ο ανταγωνισμός των
καπιταλιστικών ομίλων
Ο «Ριζοσπάστης» από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η ιμπεριαλιστική επέμβαση από ΗΠΑ, ΕΕ με την ανατροπή της αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς, έχει αναδείξει τον ανταγωνισμό των μονοπωλιακών ομίλων που αφορά τον τομέα της Ενέργειας (τα αποθέματα της ίδιας της Ουκρανίας, τους αγωγούς μεταφοράς προς την ΕΕ) και μια σειρά άλλους βιομηχανικούς κλάδους, την αντιπαράθεση με την καπιταλιστική Ρωσία, αλλά και τη «σφήνα» των ΗΠΑ που όξυνε τα πράγματα στην Ουκρανία (βλέπε χαρακτηριστικό δημοσίευμα την Κυριακή 27 Απρίλη 2014, σελ. 27, με τίτλο: «Πόλεμος μονοπωλιακών ομίλων πίσω από τα γεγονότα»).
Φόρουμ που συγκέντρωσε τα μεγαλύτερα ενεργειακά μονοπώλια
Μια χαρακτηριστική απόδειξη του ενεργειακού πολέμου που είναι σε εξέλιξη είναι το 5ο Ετήσιο Ενεργειακό Φόρουμ που έγινε στις 23-26 Ιούνη στο Κίεβο και διοργανώθηκε από το βρετανικό Ινστιτούτο «Ανταμ Σμιθ»
(από τον Σκοτσέζο αστό οικονομολόγο). Το εν λόγω ινστιτούτο, που
διοργανώνει συνέδρια για πολλούς κλάδους της οικονομίας και ειδικεύεται
στις ιδιωτικοποιήσεις, έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δραστηριότητα μετά το
1992 στη Ρωσία και σε χώρες που προέκυψαν μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Ηταν
τότε που κορυφώθηκε η μεγάλη λεηλασία της λαϊκής περιουσίας από την
ανερχόμενη αστική τάξη σε όλες τις πρώην ομόσπονδες Σοσιαλιστικές
Δημοκρατίες.Σε αυτό το Φόρουμ συμμετείχαν 350 εκπρόσωποι μεγάλων ενεργειακών μονοπωλίων, με πιο χαρακτηριστικές τις εταιρείες «ExxonMobil», «Shell», «Chevron», ΕΝΙ, DTEK και «Naftogaz» Ουκρανίας και διεθνείς εμπειρογνώμονες από 20 χώρες, επίσης αντιπροσωπείες της ΕΕ και της Ουκρανικής Βουλής (Verkhovna Rada) και πλήθος επιχειρηματιών, αστών πολιτικών και διαφόρων τεχνοκρατών - αναλυτών από λεγόμενες ΜΚΟ και «δεξαμενές σκέψης». Ανάμεσα στους εισηγητές και ο Μίρεκ Τοπολάνεκ, πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας (2006-09) με το νεοφιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών, που σήμερα είναι διευθυντής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων της ενεργειακής εταιρείας «Νafta» με έδρα τη Σλοβακία, που ειδικεύεται στην υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου. Επίσης, ο εν λόγω καπιταλιστής είναι στα ΔΣ πολλών ενεργειακών εταιρειών στην Τσεχία και τελευταία ασχολείται και με την αγοραπωλησία γης.
Το κύριο θέμα του φετινού Φόρουμ ήταν η διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού (με ζητούμενο την απεξάρτηση από τη Ρωσία), προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας. Επίσης στη θεματολογία του Φόρουμ περιλαμβάνεται και η λεγόμενη αξιοποίηση των μη συμβατικών υδρογονανθράκων, δηλαδή το λεγόμενο σχιστολιθικό αέριο που υπάρχει στην Ουκρανία, η απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Αν και δεν υπάρχει δωρεάν πρόσβαση στις εισηγήσεις και τα συμπεράσματα του συγκεκριμένου Φόρουμ, μπορέσαμε να αντλήσουμε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία από τις πληροφορίες που έδωσαν οι διάφοροι φορείς που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη διοργάνωση.
Για παράδειγμα η «Burisma Holdings», η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία της Ουκρανίας, που είναι παραγωγός φυσικού αερίου και πετρελαίου, μέσω του επικεφαλής της γεωλόγου Μπόγνταν Κρούπσκι, επισήμανε ότι μεταξύ των βασικών στόχων της εταιρείας είναι η ενεργειακή ανεξαρτησία της Ουκρανίας, μέσω της αύξησης της εγχώριας παραγωγής και εφαρμόζοντας τις τελευταίες τεχνολογίες στη γεωλογική έρευνα. Ο εν λόγω τεχνοκράτης προέβλεψε ότι το ένα τέταρτο του συνολικού όγκου της παραγωγής φυσικού αερίου στη χώρα θα προέρχεται σύντομα από ιδιώτες παραγωγούς φυσικού αερίου.
«Χάρη στις τεχνολογικές καινοτομίες κατά το παρελθόν έτος, καταφέραμε να υπερδιπλασιαστεί ο συνολικός όγκος της παραγωγής σε 3 εκατομμύρια BOE (ισοδύναμο με βαρέλια πετρελαίου) σε σχέση με 1,4 εκατ. BOE το προηγούμενο έτος. Στο 1ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η μέση ημερήσια παραγωγή φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 90% σε 12.300 BOE σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του έτους η εταιρεία θα αρχίσει γεωτρήσεις σε 21 περιοχές.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2002, προϊόν και αυτή της περιόδου του μεγάλου πλιάτσικου μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και εκμεταλλεύεται κοιτάσματα στις περιοχές του Δνείπερου - Ντονέτσκ, των Καρπαθίων και της Αζοφικής Θάλασσας.
Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει την έδρα της στην Κύπρο, ενώ πριν από 3 μήνες ανέλαβε διευθυντής της Νομικής Υπηρεσίας ο Ρ. Χάντερ Μπάιντεν, γιος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μεγαλοδικηγόρος και λομπίστας στο Κογκρέσο.
Αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ουκρανία
Χαρακτηριστική ήταν και η ομιλία του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πιατ με τον τίτλο «Ο δρόμος προς την ενεργειακή ανεξαρτησία»,
που αντλήσαμε από την επίσημη ιστοσελίδα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην
Ουκρανία. Ο συγκεκριμένος, δε, διπλωμάτης πρωτοστάτησε μαζί την
υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για ζητήματα Ευρώπης, Βικτόρια Νούλαντ,
στη στήριξη των εθνικιστών και φασιστών, προσφέροντας μάλιστα ...τσάι
και κουλουράκια στους μαχητές της λεγόμενης πλατείας Ανεξαρτησίας στο
Κίεβο, την περίοδο της ανατροπής Γιανουκόβιτς, το Φλεβάρη φέτος. Για να
μην ξεχνιόμαστε, είναι η ίδια Αμερικανίδα διπλωμάτης που είχε πει σε
συνομιλία της με τον Πιατ, που υποκλάπηκε, «Γαμ... την ΕΕ», δείχνοντας
τον έντονο ανταγωνισμό με την ΕΕ στη διαδικασία ανεύρεσης των δικών της
ανθρώπων στην Ουκρανία.Ο πρέσβης των ΗΠΑ, λοιπόν, ξεκίνησε την ομιλία του, λέγοντας ότι ο τίτλος της είναι εμπνευσμένος από ένα κοινό σχέδιο της πρεσβείας και του ομίλου «DIXI» της Ολένα Παβλένκο (μια εμφανιζόμενη ΜΚΟ και «δεξαμενή σκέψης» που προωθεί κυρίως τα συμφέροντα ενεργειακών μονοπωλίων των ΗΠΑ και της Βρετανίας). Επίσης έθεσε το δήθεν δίλημμα για το λαό της χώρας που πρέπει να διαλέξει, αφού βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, «ή να συνεχίσει την ενεργειακή εξάρτηση και το χρέος ή να επιλέξει μια βιώσιμη και σύγχρονη οικονομία».
«Πιστεύω, είπε με έμφαση, ότι η ιδέα ενός οδικού χάρτη για την ενεργειακή ασφάλεια είναι καλή, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, καθώς η χώρα συζητά τη μελλοντική της κατεύθυνση» (σ.σ. έτσι αναφέρθηκε στη σημερινή σφαγή που γίνεται εκεί, ως επιλογή κατεύθυνσης). Κινδυνολογώντας, για να κάνει πιο πειστικό το ενδιαφέρον των αμερικανικών μονοπωλίων στην ενεργειακή αγορά, είπε ότι θέρμανση και επιδοτήσεις φυσικού αερίου αντιστοιχούν στο 7% του ΑΕΠ ετησίως. Χαρακτήρισε τις επιδοτήσεις της Ενέργειας μια «κληρονομιά του παρελθόντος της περιόδου της Σοβιετικής Ενωσης», που αναφέρεται στην περίοδο του σοσιαλισμού, που όντως η Ενέργεια ήταν κοινωνικό αγαθό. Ομως για τον Πιατ, αυτά πρέπει να τελειώσουν, ακόμα και αν η σημερινή κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με τη σοσιαλιστική περίοδο. Ο Αμερικανός διπλωμάτης υπερασπίζεται την καπιταλιστική βαρβαρότητα και αυτή την παροχή την θεωρεί κόστος και έτσι αυτό που πρότεινε ήταν αύξηση της τιμής της Ενέργειας προς τους καταναλωτές και ταυτόχρονα μια πολιτική πτωχοκομείου για τους πιο εξαθλιωμένους, ώστε τουλάχιστον να μην πεθαίνουν από το κρύο το χειμώνα (φαινόμενο που εντάθηκε σε όλες τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση).
Μάλιστα, λάνσαρε την τεχνογνωσία των αμερικανικών μονοπωλίων στην αναζήτηση κάθε διαθέσιμης πηγής Ενέργειας με έμφαση στο σχιστολιθικό αέριο - που παρεμπιπτόντως η διαδικασία εξόρυξής του δημιουργεί σήμερα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα - στα βιοκαύσιμα και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη λεγόμενη αντιστροφή ροής του φυσικού αερίου για την ΕΕ μέσω της συμφωνίας Ουκρανίας και Σλοβακίας. Βέβαια, το ζήτημα αυτό προκαλεί σοβαρές ενστάσεις από την πλευρά της Ρωσίας, που θεωρεί ότι έτσι μεταπωλείται αέριο που αποστέλλεται προς την Ευρώπη.
Η πραγματικότητα ...αντεστραμμένη
Ο
Αμερικάνος διπλωμάτης επίσης, «μυρίζοντας ψητό» και στον τομέα της
ενεργειακής αποδοτικότητας, ανέφερε ότι «22 χρόνια εγκατάλειψης και
έλλειψης συντήρησης έχουν δημιουργήσει προβλήματα τόσο στα δίκτυα των
αγωγών όσο και τα σπίτια και το 70% των αγωγών και των υποδομών διανομής
στην οικιακή θέρμανση χρειάζονται αντικατάσταση, ενώ τα σπίτια είναι
πολύ ενεργοβόρα». Μόνο που τα προβλήματα που απέδωσε στην ΕΣΣΔ είναι
ακριβώς οι επιπτώσεις της καπιταλιστικής παλινόρθωσης αυτά τα 22 χρόνια.
Ετσι είναι φανερό ότι τα μονοπώλια βλέπουν πολύ «ψητό» στην
αντικατάσταση υποδομών ή στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.Και εδώ δεν πρέπει να μας διαφύγει της προσοχής ότι η μεγάλη καταστροφή υποδομών που γίνεται αυτή την περίοδο στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ με τους μαζικούς βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών δημιουργεί και το κατάλληλο έδαφος για τις μπίζνες των καπιταλιστών, ντόπιων και ξένων, στο μέλλον. Αυτό άλλωστε δείχνουν και μια σειρά παραδείγματα από πολεμικές συγκρούσεις και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπου αυτοί που ισοπέδωναν περιοχές, έκλειναν και χρυσά συμβόλαια για την ...ανοικοδόμηση.
Ετσι, και ο Πιατ, όπως και όλοι οι άλλοι εκπρόσωποι που μίλησαν στο ενεργειακό φόρουμ στο Κίεβο, βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες για την ...ελεύθερη αγορά. Αλλωστε και το ζήτημα της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι άλλο ένα πεδίο που έλκει το ενδιαφέρον των καπιταλιστών και αποτέλεσε ξεχωριστό σημαντικό τμήμα συζητήσεων των όσων συμμετείχαν στο Φόρουμ. Είναι ξεκάθαρο ότι προκειμένου να προχωρήσουν οι μπίζνες των μονοπωλίων σε μια παρθένα αγορά, όπως η Ουκρανία ή και άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, που διεκδικεί και η ρωσική αστική τάξη, η σφαγή μερικών χιλιάδων ανθρώπων, που αντιδρούν από διάφορες αφετηρίες σε αυτά τα σχέδια, είναι για τους καπιταλιστές μια ...απαραίτητη διαδικασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου