13 Ιουλ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Χέρι - χέρι δυναμώνουν αντικομμουνισμός και αντιλαϊκή επίθεση

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Χέρι - χέρι δυναμώνουν αντικομμουνισμός και αντιλαϊκή επίθεση
Η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου επενδύει πολλά στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», ενώ ετοιμάζει τον πρώτο γύρο ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου

Οι βόμβες έχουν γκρεμίσει γέφυρες, σπίτια, χωριά ολόκληρα
Η απόφαση της κυβέρνησης του Κιέβου να ζητήσει στις αρχές της περασμένης εβδομάδας την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία: Επιβεβαίωσε ότι θα χρησιμοποιήσει οτιδήποτε συμβάλλει στην ανεμπόδιστη εφαρμογή αυτών που απαιτούν τα μονοπωλιακά συμφέροντα. Οπως και ότι ο αντικομμουνισμός δυναμώνει χέρι - χέρι με την αντιλαϊκή επίθεση.

Καθόλου τυχαία, λίγο μετά τη γνωστοποίηση των σχεδίων να βγει εκτός νόμου το ΚΚ Ουκρανίας, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δέχτηκε επιστολή με το αίτημα να αποκατασταθούν ξανά ως «εθνικοί ήρωες» οι συνεργάτες των ναζί Στεπάν Μπαντέρα και Ρομάν Σούχεβιτς.
Επιπλέον, όπως φάνηκε, οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα» εξακολουθούν να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη συνέχιση της «αντι-τρομοκρατικής επιχείρησης» στην Ανατολική Ουκρανία: Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, οι τέσσερις ανθρακωρύχοι που σκοτώθηκαν και οι 16 που τραυματίστηκαν ενώ πήγαιναν στη δουλειά τους την Παρασκευή, χτυπήθηκαν από τάγματα του «Δεξιού Τομέα».
Την ίδια στιγμή, στην ιστοσελίδα της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» αναφέρθηκε ότι ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί «ειδικές μονάδες» που επιτίθενται σε κατοικημένες περιοχές, εργοστάσια και χτύπησαν ακόμα και την ογκολογική κλινική του Λουγκάνσκ, με αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων περαστικών.
«Ολοι θα πάρουν αυτό που τους αξίζει»
«Για τη ζωή κάθε (σ.σ. Ουκρανού) στρατιώτη, οι αντάρτες θα πληρώσουν με δεκάδες και εκατοντάδες ζωές δικών τους. Ούτε ένας τρομοκράτης δεν θα αποφύγει την ευθύνη, όλοι θα πάρουν αυτό που τους αξίζει», δήλωνε όλο νόημα την Παρασκευή ο Ποροσένκο, μετά την επίθεση που δέχτηκε ο ουκρανικός στρατός από ένοπλες ομάδες ρωσόφωνων στο Λουγκάνσκ, με αποτέλεσμα το θάνατο 30 στρατιωτών.
Βεβαίως, η κυβέρνηση του Κιέβου επιδεικνύει αποφασιστικότητα όχι μόνο στο πεδίο των μαχών, αλλά και στο «πεδίο» της γοργής προώθησης μέτρων που θα στρώσουν το έδαφος σε χρυσοφόρες για τις πολυεθνικές επενδύσεις. Γι' αυτό και η Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των συστημάτων μεταφοράς του φυσικού αερίου, επιτρέποντας σε (κατ' αρχάς) ευρωπαϊκά και αμερικανικά κεφάλαια να συμμετάσχουν στη διαχείριση του νέου ενιαιοποιημένου φορέα που θα δημιουργηθεί.
Επίσης, την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οργάνωσε στις Βρυξέλλες «συντονιστική συνάντηση υψηλού επιπέδου», ενόψει «Διεθνούς διάσκεψης δωρητών για την Ουκρανία», που θα γίνει το χειμώνα. Στόχος, όπως διακήρυσσαν οι διοργανωτές, ήταν ο καθορισμός «των προτεραιοτήτων για την Ουκρανία βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα» και ο «συντονισμός» της «οικονομικής υποστήριξης» προς το Κίεβο. Στη συνάντηση συμμετείχε εκ μέρους της Αθήνας και ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Κυρ. Γεροντόπουλος, επισημαίνοντας χωρίς υπεκφυγές ότι χρειάζονται «περισσότερες μεταρρυθμίσεις», «ένα περιβάλλον φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και ένα βελτιωμένο κλίμα για τις επενδύσεις θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη». Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, τις επόμενες μέρες το Κίεβο θα ανακοινώσει τη λίστα με τις ενεργειακές εταιρείες που θα ιδιωτικοποιηθούν άμεσα.
Οι διπλωματικές επαφές συνεχίστηκαν και τη βδομάδα που πέρασε, με Παρίσι και Βερολίνο να εξακολουθούν να επιδεικνύουν αυξημένο «ζήλο» για την επανάληψη μιας εκεχειρίας, πιέζοντας - όπως και η Ουάσιγκτον - τη Μόσχα να ασκήσει πίεση προς τους ρωσόφωνους. Πάντως, το Κίεβο φαίνεται να αναθεωρεί τη συμφωνία του στα όσα είχαν καταλήξει στο Βερολίνο πρόσφατα οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Ουκρανίας, Γερμανίας και Γαλλίας, καθορίζοντας - τότε - ως στόχο «την επίτευξη μιας βιώσιμης εκεχειρίας χωρίς όρους και με αμοιβαία συμφωνία» που θα παρακολουθεί ο ΟΑΣΕ. Οπως δήλωσε ο νέος υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Βαλέρι Γκελετέι, «οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, οποιουδήποτε είδους, θα είναι δυνατή μόνο αφού οι μαχητές θα έχουν οριστικά καταθέσει τα όπλα».
Ταυτόχρονα, συνεχίζονται και τα οικονομικά «παζάρια». Την Παρασκευή συναντήθηκαν εκπρόσωποι του Κιέβου, της Μόσχας και των Βρυξελλών για να δουν τα οφέλη από την πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψαν ΕΕ και Ουκρανία. Ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάεφ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι, μόλις τεθεί σε εφαρμογή η Συμφωνία Σύνδεσης, η χώρα του θα επανεξετάσει τους κανόνες που εφαρμόζει σε ό,τι αφορά τους δασμούς με την Ουκρανία.
«Φοβούμαι ότι οι συνάδελφοί μας δεν αντιλαμβάνονται πλήρως την κλίμακα του προβλήματος με το οποίο θα βρεθούμε αντιμέτωποι», δήλωσε ο Ουλιουκάεφ, σύμφωνα με το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA και πρόσθεσε πως η συμφωνία αυτή δημιουργεί «ζώνες κινδύνου» για τη Μόσχα.
Χρήσιμα συμπεράσματα
Το ΚΚΕ αντέδρασε άμεσα στα σχέδια απαγόρευσης του ΚΚ Ουκρανίας, τονίζοντας και με αυτόν τον τρόπο τα πολύτιμα διδάγματα που πρέπει να αντλήσουν οι εργάτες από τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
«Η ενέργεια αυτή αποκαλύπτει τις πραγματικές διαθέσεις των πολιτικών δυνάμεων που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της Ουκρανίας, με τη στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ, που επιδιώκουν να επιβάλουν στη χώρα "σιγή νεκροταφείου", την ώρα που συνεχίζουν τις δολοφονικές επιδρομές τους στην Ανατολική Ουκρανία», τόνιζε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ.
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος κατέθεσε Ερώτηση προς την ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Κάθριν Αστον, καταγγέλλοντας τον επικίνδυνο ρόλο της ΕΕ, που «δεν περιορίζεται στην Ουκρανία, αλλά έχει ανακηρύξει τον αντικομμουνισμό σε επίσημη ιδεολογία της, πρωτοστατώντας συνολικά στην παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, στην απαράδεκτη και ανιστόρητη εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό».
Επίσης, ΚΚΕ και ΚΝΕ οργάνωσαν παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Ουκρανίας, διατρανώνοντας και με αυτόν τον τρόπο «Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ