25 Ιουλ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Διαρκείς εξελίξεις σε εσωτερικό και εξωτερικό

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διαρκείς εξελίξεις σε εσωτερικό και εξωτερικό
  • Συνεχίζεται η «αντι-τρομοκρατική» επιχείρηση, αλλά και τα «παζάρια» σχετικά με νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας
  • Διαλύθηκε η ουκρανική κυβέρνηση


Νέα μέτρα για την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων ανακοίνωσε ότι θα πάρει το Κίεβο, ώστε η τρίτη κατά σειρά μερική επιστράτευση που αποφάσισε πριν λίγες μέρες να ενισχύσει αποφασιστικά την «αντι-τρομοκρατική» επιχείρηση στην Ανατολική Ουκρανία.
Ο λαός των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ μετρά καθημερινά νέα βομβαρδισμένα σπίτια, εργοστάσια και άλλες υποδομές, ενώ η ζωή έχει γίνει πολύ δύσκολη εξαιτίας των μεγάλων καταστροφών στα δίκτυα παροχής ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου.
Στο μεταξύ, χτες, έγινε γνωστό ότι η αυτοανακηρυχθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ» εξέδωσε «διάταγμα» για «εθελοντική επιστράτευση».
Διάλυση της ουκρανικής κυβέρνησης
Στο μεταξύ, διεργασίες διεξάγονται και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Ουκρανίας, καθώς χτες το κεντροδεξιό κόμμα «Ουντάρ» (Γροθιά) του Βιτάλι Κλίτσκο (νυν δημάρχου Κιέβου) και το εθνικιστικό «Σβόμποντα» (Ελευθερία) του Ολεγκ Τιαγκνιμπόκ ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από την κυβέρνηση.
Ο Τιαγκνιμπόκ δήλωσε (σ.σ.: αναφερόμενος προφανώς στις δυνάμεις από το κόμμα του πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς) απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο: «Πιστεύουμε ότι στην τρέχουσα κατάσταση ένα κοινοβούλιο που προστατεύει εγκληματίες, πράκτορες της Μόσχας, το οποίο αρνείται να αφαιρέσει την ασυλία από τους ανθρώπους που εργάζονται για το Κρεμλίνο θα πρέπει να πάψει να υφίσταται».
Την εξέλιξη χαιρέτισε ουσιαστικά ο Ποροσένκο, αφού δήλωσε ότι «η κοινωνία επιθυμεί να αλλάξουν πλήρως οι κρατικές αρχές».
Διαφορετική ήταν η αντίδραση του «πρωθυπουργού» Αρσένι Γιατσενιούκ (που προέρχεται από το κόμμα «Μπατκίβτσινα» που επίσης συμμετείχε στην κυβέρνηση και ήταν αντίθετο με τη διάλυσή της). Αφού ανακοίνωσε την παραίτησή του, «με δεδομένη τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και της παρεμπόδισης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών», ισχυρίστηκε ότι η διάλυση της κυβέρνησης «θα έχει δραματικές επιπτώσεις για τη χώρα» και συνέχισε: «Η κυβέρνησή μας δεν έχει απαντήσεις στις ερωτήσεις: "Με τι θα πληρώσουμε αύριο τους μισθούς (...) Πώς θα χρηματοδοτήσουμε το στρατό... Ποιος θα ψηφίσει αντιλαϊκούς νόμους με τις εκλογές μπροστά του;"».
Διαπάλη για τη συντριβή του Μπόινγκ
Οσον αφορά τη συντριβή του «Μπόινγκ 777», τα σενάρια και οι κατηγορίες περί «κατάρριψης» εξακολουθούν, όπως και οι αντεγκλήσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
Σχετικά με την προχτεσινή ανακοίνωση του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ότι οι πύραυλοι που κατέρριψαν δύο ουκρανικά «Σουχόι» ενδεχομένως να είχαν εκτοξευτεί από τη Ρωσία, ανώνυμη πηγή του ρωσικού υπουργείου Αμυνας έκανε λόγο στο «Ιντερφαξ» για «απόπειρα παραπλάνησης του κοινού και αποπροσανατολισμού από την καταστροφή με το Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines» και «φαντασιοπληξίες των Αρχών του Κιέβου».
Ενώ σχετικά με τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι το «Μπόινγκ» έπεσε από ρουκέτα που εκτόξευσαν οι ρωσόφωνοι,ο υφυπουργός Αμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ δήλωσε: «Πού βρίσκονται αυτά τα στοιχεία; Γιατί δεν έχουν τεθεί στη διάθεση του κοινού;»
Ο «πρωθυπουργός» της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» Αλεξάντερ Μποροντάι χαρακτήρισε «ψευδή» τα στοιχεία ότι οι αντάρτες στην Ανατολική Ουκρανία διαθέτουν πυραύλους Buk. Παρέμβαση που έγινε μετά από συνέντευξη στο «Ρόιτερς» που παραχώρησε ένας ηγέτης των ρωσόφωνων (με το όνομα Αλεξάντερ Κοντακόβσκι που παρουσιάστηκε ως διοικητής της Ταξιαρχίας «Βοστόκ»), ο οποίος αναγνώρισε ότι οι ρωσόφωνοι διέθεταν πύραυλο Buk και συμπλήρωσε: «Γνώριζαν (σ.σ.: οι Ουκρανοί) ότι θα αναπτυχθεί εκεί και προκάλεσαν τη χρήση του ξεκινώντας μια αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός στόχου που δε χρειάζονταν να πλήξουν, που τα αεροσκάφη τους δεν είχαν πλήξει για μια βδομάδα... Και εκείνη τη μέρα, πραγματοποιούσαν εντατικές πτήσεις και, ακριβώς τη στιγμή των πυρών, τη στιγμή που το πολιτικό αεροσκάφος πετούσε στον εναέριο χώρο, εκείνοι εξαπέλυσαν επιδρομές. Ακόμα και αν υπήρχε ένας Buk και ακόμα και αν ο Buk χρησιμοποιήθηκε, η Ουκρανία έκανε τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι θα καταρριπτόταν ένα πολιτικό αεροσκάφος».
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ δήλωσε ότι η Καμπέρα θα στείλει στο σημείο της συντριβής 50 αστυνομικούς ως μέρος μιας «διεθνούς ομάδας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», ώστε «να βοηθήσει να διασφαλιστεί ο χώρος». Η υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ εξήγησε - σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» - ότι η χώρα της είναι έτοιμη να παράσχει ό,τι μέσα χρειάζονται για να διασφαλίσει τον τόπο της συντριβής, κάτι που οι αυστραλιανές εφημερίδες συνέδεσαν με «σενάρια» αποστολής και στρατού.
Ποροσένκο: Απογοητευμένος από τη Γαλλία
Σε χτεσινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι των κρατών - μελών συμφώνησαν να προστεθούν ακόμα 15 άτομα και 18 εταιρείες στον κατάλογο με τις κυρώσεις προς τη Ρωσία.
Ωστόσο, συνεχίζονται τα «παζάρια» γύρω από «σοβαρότερες» νέες κυρώσεις, με δημοσιεύματα να δίνουν και να παίρνουν σχετικά με «επιφυλάξεις» διάφορων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Μεταξύ των σκέψεων είναι και η μείωση της πρόσβασης της Μόσχας στις αγορές και την τεχνολογία της Ευρώπης. Ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ ανέφερε πως η ΕΕ θα έπρεπε να σταματήσει τη χορήγηση οποιασδήποτε τεχνικής βοήθειας στη Ρωσία σε ό,τι αφορά την προσπάθειά της να αναπτύξει κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου στην Αρκτική.
Από την άλλη μεριά, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι «είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση της Γαλλίας... Είναι ζήτημα αξιών, όχι χρημάτων», αναφερόμενος στην επιμονή του Παρισιού να αντικρούει πιέσεις για ακύρωση παραγγελιών δύο πολεμικών πλοίων που το Παρίσι κατασκεύασε για τη Μόσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ