27 Ιουλ 2014

FIFA Τα Μουντιάλ Ρωσίας και Κατάρ... τραβούν την κουρτίνα

FIFA
Τα Μουντιάλ Ρωσίας και Κατάρ... τραβούν την κουρτίνα



Οι χαμένες ζωές δεκάδων εργατών στα έργα του Κατάρ είναι μία ακόμα πτυχή του παιχνιδιού συμφερόντων μεταξύ των πολυεθνικών
Μπορεί το φετινό Μουντιάλ της Βραζιλίας εδώ και 15 μέρες να ανήκει στο παρελθόν και τόσο η επόμενη διοργάνωση στη Ρωσία το 2018, αλλά και η μεθεπόμενη στο Κατάρ το 2022 να φαντάζουν μακρινή και ακόμα πιο μακρινή αντίστοιχα, ωστόσο τα όσα παρασκηνιακά συνοδεύουν τις δυο διοργανώσεις τις κάνουν να... έρχονται πιο κοντά. Οσο κοντά δηλαδή ημερολογιακά είναι η πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη. Τότε είναι που, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε από την πλευρά της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA), oι δυο συγκεκριμένες υποθέσεις θα απασχολήσουν τους παράγοντες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Οπως έγινε γνωστό, τότε αναμένεται να παραδοθεί στη FIFA και ο φάκελος με τα αποτελέσματα της πολύμηνης έρευνας που έχει διεξαχθεί σχετικά με την καθαρότητα των δυο σχετικών ψηφοφοριών που έδωσαν τις διοργανώσεις στις δυο χώρες. Μέχρι σήμερα, ειδικά για την περίπτωση του αραβικού κράτους, έχουν βγει στο φως αρκετά στοιχεία που δείχνουν σκάνδαλα διαφθοράς παραγόντων υπέρ της υποψηφιότητας, ενώ το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση της Ρωσίας, όπου και εδώ το παρασκήνιο δε λείπει.
Σκοτεινό παρασκήνιο πίσω από τη βιτρίνα
Οπως και να έχει πάντως, όποιες και να είναι οι αποκαλύψεις που τελικά θα βγουν (;) στην επιφάνεια επίσημα, το σίγουρο είναι πως το όλο σκηνικό δεν είναι ξέχωρο από το γενικότερο εμπορικό πόλεμο συμφερόντων - κυρίως των πολυεθνικών - που υπάρχει στο σημερινό εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο.

Η ανάληψη της διοργάνωσης του Μουντιάλ 2018 από τη Ρωσία σηματοδότησε και έναν ανελέητο πόλεμο μεταξύ των πολυεθνικών εταιρειών
Από την κόντρα των πολυεθνικών στην αγορά της Ρωσίας που περιορίζει τη... Γη της Επαγγελίας σε βασικούς χορηγούς και συνεργάτες της FIFA (π.χ. σε σχέση με ό,τι επικράτησε σε Ν. Αφρική ή Βραζιλία) προς όφελος των ρωσικών κεφαλαίων, μέχρι την αντίστοιχη μεταξύ FIFA - UEFA για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων στο Κατάρ (χειμώνα ή όχι), ο πόλεμος αφορά ένα ευρύτατο φάσμα συμφερόντων και σίγουρα έχει να δώσει αρκετές μάχες ακόμα. Απέναντι από τη Ρωσία και το Κατάρ φαίνεται να καραδοκούν Βρετανία και Αυστραλία, που δηλώνουν έτοιμες να υλοποιήσουν το λεγόμενο «plan b».
Είναι χαρακτηριστικό ότι καθ' όλη τη διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας από τον επικεφαλής που όρισε η FIFA, Μάικλ Γκαρσία, εδώ και 18 μήνες, οι αλληλοκατηγορίες απ' όσους έχουν τα δικά τους συμφέροντα από τις συγκεκριμένες ιστορίες δε σταμάτησαν. Μάλιστα, αρκετές φορές στο στόχαστρο των Βρετανών, που καίγονται κυρίως για τη διοργάνωση του 2018 (η Αγγλία ήταν συνυποψήφια με τη Ρωσία), βρέθηκε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Σεπ Μπλάτερ, που τον κατηγόρησαν για τη στάση του μέχρι τώρα. Η ρωσική πλευρά πάντως δε φαίνεται να ανησυχεί, με τον πρόεδρο της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει λόγο για «ένα αξέχαστο Μουντιάλ» και το διευθύνοντα σύμβουλο της Ρωσικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Αλεξέι Σοκόριν να μιλάει για καθαρή προσφορά και καμία ανησυχία.

Ιδιαίτερο.. πονοκέφαλο προκαλούν στη FIFA οι αποκαλύψεις για τα Μουντιάλ του 2018 και του 2022
Associated Press
Πιο πολύπλοκα και πιο σκοτεινά ακόμα δείχνουν να είναι τα πράγματα στην υπόθεση του Κατάρ που, σημειωτέον, είναι και το πρώτο αραβικό κράτος που ανέλαβε τη διοργάνωση. Εδω και μια διετία το φως της δημοσιότητας έχουν δει αποκαλύψεις με στοιχεία και ονόματα παραγόντων της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας που φέρονται να έχουν δωροδοκηθεί για να μεροληπτήσουν υπέρ της αραβικής χώρας. Την ίδια ώρα, υποβόσκει και ένας υπόγειος πόλεμος μεταξύ της FIFA και της UEFA σχετικά με τις ημερομηνίες διεξαγωγής της διοργάνωσης (εάν φυσικά μείνει στο Κατάρ), με τη δεύτερη να αντιδρά (για προφανείς λόγους) στην περίπτωση αυτό να γίνει χειμώνα, εξαιτίας της αφόρητης ζέστης που θα επικρατεί τους καλοκαιρινούς μήνες στη χώρα. Πάντως η Αυστραλία καραδοκεί και δηλώνει πανέτοιμη να αναλάβει τη διοργάνωση, εάν αφαιρεθεί από το Κατάρ.
ΚΑΤΑΡ: Αμαρτωλή ιστορία βουτηγμένη στο αίμα των εργατών
Ούτε κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ της Βραζιλίας δεν μπόρεσε να ησυχάσει η FIFA από τον πονοκέφαλο που της προκαλεί τα τελευταία δυο χρόνια, τουλάχιστον, η περίπτωση του Κατάρ. Αιτία οι νέες αποκαλύψεις - για μια ακόμη φορά από Βρετανία... μεριά - των TIMES του Λονδίνου λίγο πριν την επίσημη έναρξη των αγώνων της Βραζιλίας για τον πρώην πρόεδρο της Ασιατικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Μοχάμεντ μπιν Χαμάμ, που φέρεται να χρησιμοποίησε τουλάχιστον 5.000.000 ευρώ για δωροδοκίες υψηλόβαθμων στελεχών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA) υπέρ του Κατάρ. Αυτός ήταν ο πιο πρόσφατος κρίκος σε μια αλυσίδα διαφθοράς προσώπων που συσχετίζονται με το Μουντιάλ του Κατάρ και περιλαμβάνουν αρκετούς παράγοντες - μέλη της FIFA.
Παράλληλα με τις αποκαλύψεις διαφθοράς, συγκλονίζουν και οι αντίστοιχες για τις συνθήκες εργασίας που υπάρχουν στα έργα τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει, αφού το Κατάρ, όπως υποσχόταν στην υποψηφιότητα, θα παρουσίαζε ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στις υποδομές της διοργάνωσης. Μέχρις στιγμής, τα στοιχεία δείχνουν δεκάδες θανάτους - ίσως και πάνω από 500 - εργατών κυρίως από το Νεπάλ, αλλά και την Ινδία, που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόνο τον περασμένη Γενάρη του 2014, επίσημα ανακοινώθηκε ο θάνατος 24 εργατών. Πάνω από 12 ώρες δουλειά υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας, συνθήκες διαμονής που παραπέμπουν σε σκλαβιά, εκβιασμοί με κράτημα διαβατηρίων και εγγράφων είναι μερικά από αυτά που εφαρμόζουν οι μεγαλοεργολάβοι και οι πολυεθνικές που έχουν αναλάβει τα έργα. Παρά τις επίσημες καταγγελίες που έχουν γίνει διεθνώς, η θέση της FIFA για το θέμα ήταν ουσιαστικά το... αδιάφορο σφύριγμα, δίνοντας περισσότερο βάση στο δικό της ξεκαθάρισμα λογαριασμών (βλ. ζητήματα διαφθοράς) σχετικά με την υπόθεση.
ΡΩΣΙΑ: Η μάχη των πολυεθνικών
Οσον αφορά τη διοργάνωση της Ρωσίας, ο πόλεμος εστιάζεται κυρίως στα οφέλη της πίτας των κερδών, αφού, ουσιαστικά - μετά από τη Γερμανία το 2006 και αφού προηγουμένως έχουν μεσολαβήσει δυο διοργανώσεις... λουκούμι στα συμφέροντα των πολυεθνικών που συσχετίζονται με τη διοργάνωση (χορηγοί, κατασκευαστικές, εταιρείες ασφαλείας κτλ.) όπως αυτές της Ν. Αφρικής και της Βραζιλίας που πρόσφεραν αρκετό έδαφος για... παιχνίδι - το 2018 τα πράγματα αλλάζουν. Με βάση και τα όσα έγιναν στους πρόσφατους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, το Μουντιάλ του 2018 αποτελεί μία ακόμα και σίγουρα πολύ μεγαλύτερη ευκαιρία της ντόπιας αστικής τάξης να κάνει τα δικά της παιχνίδια συμφερόντων σε υλικό και πολιτικό επίπεδο. Αλλωστε και η πολιτική ηγεσία της χώρας (Πούτιν - Μεντβέντεφ) μέχρι σήμερα αρκετές φορές έχει αναφερθεί στην πολύτιμη συνεισφορά των ιδιωτικών επενδύσεων που πρέπει να γίνει. Με αρκετές ισχυρές ρωσικές πολυεθνικές να περιμένουν στη... γωνία για εκτόξευση των κερδών τους - κυρίως στους τομείς των κατασκευών και της ασφάλειας - οι όροι του παιχνιδιού σχετικά με τους πολύ κερδισμένους και τους λιγότερο κερδισμένους φαίνεται να αλλάζουν σε σχέση με το «στάτους κβο» που επικράτησε στις διοργανώσεις του 2010 και 2014. Και όλα αυτά σε μια διοργάνωση που από τώρα δείχνει να βαδίζει ολοταχώς για τον τίτλο της πιο ακριβής στην Ιστορία, αν σκεφτεί κανείς ότι ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις για το κόστος ανέρχονται στα 21 δισ. δολάρια, ποσό που, όπως δείχνουν τα παραδείγματα του παρελθόντος, στο τέλος είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ