14 Νοε 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Η αντιπαράθεση διευρύνεται με συνέχεια μαχών

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η αντιπαράθεση διευρύνεται με συνέχεια μαχών


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
Από αντεγκλήσεις και αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της και τη Ρωσία για την κλιμακούμενη πολεμική προετοιμασία στην Ανατολική Ουκρανία και τις μάχες που πυκνώνουν ανάμεσα στο ουκρανικό στρατό και τους πολιτοφύλακες χαρακτηρίστηκε η έκτακτη συνεδρίαση, το βράδυ της Τετάρτης, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ηταν η 26η φορά που συζητιόταν το θέμα της Ουκρανίας στο συγκεκριμένο όργανο και άλλη μια φορά που κατέληξε σε ένα γενικόλογο ευχολόγιο για τήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας που είχε υπογραφεί στις 5 Σεπτέμβρη στο Μίνσκ ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και τους πολιτοφύλακες σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.
Οι ΗΠΑ, που προκάλεσαν τη σύγκλιση του Συμβουλίου, με την πρεσβευτή τους Σαμάνθα Πάουερ, κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι συνεχίζει να «τροφοδοτεί τον πόλεμο», με τον αναπληρωτή πρέσβη της Ρωσίας, Αλεξάντερ Πάνκιν, να απαντά σκωπτικά ότι «οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου δε θα πρέπει να μετατρέπονται σε φάρσα και να μην παρουσιάζονται στοιχεία σχετικά με τις καταγγελίες». Ετσι σημείωσε ότι «είμαστε μπροστά σε μια νέα επιχείρηση προπαγάνδας».
Τις αμερικανικές καταγγελίες για παρουσία ρώσικων στρατευμάτων στην Ουκρανία, που στηρίζει σε αναφορές του ΝΑΤΟ, αξιοποίησε στην παρέμβασή του και ο πρέσβης της Ουκρανίας, Γιούρι Σεργκιέφ, που ισχυρίστηκε ότι «αν δε γίνεται ακόμα γενικευμένος πόλεμος αυτό οφείλεται στη δική μας κυβέρνηση». Βεβαίως, τα στοιχεία με τους βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές δείχνουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είναι αυτές που συνεχίζουν τον πόλεμο, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες εκλογές στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ταυτόχρονα, Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπος Τύπου του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφάλειας, είπε ότι ο στρατός «δεν έχει καμιά πρόθεση να πάψει να τηρεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», ενώ άλλος εκπρόσωπος, ο Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ, δήλωσε ότι τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία, κατά κύριο λόγο στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και στο Ντεμπάλτσεβε.
Πάντως, ο αναπληρωτής του γγ του ΟΗΕ για τις πολιτικές υποθέσεις, Τζενς Τόυμπεργκ Φράντζεν, αρκέστηκε να δηλώσει «βαθιά ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας επιστροφής στην πλήρη κλιμάκωση των μαχών» και κάλεσε σε αμοιβαία βήματα και από τις δύο πλευρές.
Επίσης, χτες το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σημείωσε ότι η χώρα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν» για να αποτρέψει την επανάληψη των εχθροπραξιών ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αποσχιστές στην Ανατολική Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου, Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, κατηγόρησε την ουκρανική κυβέρνηση ότι δεν τηρεί τις υποχρεώσεις από τη συμφωνία του Μίνσκ και διέψευσε ότι η Μόσχα έχει στείλει στρατεύματα στις περιοχές τις οποίες ελέγχουν οι πολιτοφύλακες. Ο Ρώσος αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, θα συναντηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 18 Νοεμβρίου, με το Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στη Μόσχα.
Την Τρίτη η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δε σχεδιάζει να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αν και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του καταλόγου των κυρώσεων σε νέα πρόσωπα από τους πολιτοφύλακες. Χτες, επίσης, ανακοινώθηκε από την ΕΕ ότι στις 17 Νοέμβρη, στην συνεδρίαση των ΥΠΕΞ των 28 χωρών, θα αποφασιστεί αν θα υπάρξουν και νέες κυρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ