20 Ιαν 2015

ΕΥΡΩΠΗ Πολύμορφη αξιοποίηση του κλίματος τρομο-φοβίας

ΕΥΡΩΠΗ
Πολύμορφη αξιοποίηση του κλίματος τρομο-φοβίας



Από τη χτεσινή συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ για την «τρομοκρατία»
ΠΑΡΙΣΙ.--
Με επίκεντρο τη Γαλλία και το Βέλγιο, εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη (και όχι μόνο) το κλίμα τρομο-φοβίας, που ενισχύθηκε ιδιαίτερα μετά το μακελειό στο Παρίσι αλλά και την πρόσφατη «εξάρθρωση» «τρομοκρατικού πυρήνα» στις Βρυξέλλες. Από τη μια μεριά, αστικές κυβερνήσεις και δυνάμεις από όλο το πολιτικό φάσμα διακηρύσσουν - στον έναν ή τον άλλο βαθμό - την ανάγκη να δυναμώνει εντός και εκτός συνόρων ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», στο πλαίσιο του οποίου συγκροτήθηκε και «διεθνής συνασπισμός» για να κατατροπωθούν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», που όμως δεν είναι παρά δημιούργημα των ίδιων που σήμερα τους καταδικάζουν.
Από την άλλη μεριά, ενισχύονται ακροδεξιές δυνάμεις και οργανώσεις που, καταγγέλλοντας τον «εξισλαμισμό της Ευρώπης», στο όνομα του «πατριωτισμού δεξιών και αριστερών» και της διαφύλαξης των «εθνικών αξιών», σκορπούν το δηλητήριο του ρατσισμού, προκαλούν κάλπικους διαχωρισμούς των λαών ώστε πιο εύκολα να ενσωματώνονται / προσαρμόζονται στις επιδιώξεις των αντιπάλων τους. Τέτοιες φωνές ενισχύονται σε Γερμανία, Γαλλία και άλλες χώρες. Είναι χαρακτηριστικό πως την περασμένη Κυριακή, είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει στο κέντρο του Παρισιού συγκέντρωση, η οποία ακυρώθηκε, με σύνθημα «Ισλαμιστές, έξω από τη Γαλλία», με πρωτοβουλία οργανώσεων όπως οι «Riposte Laique» και «Resistence Republicaine». Στη συνέντευξη Τύπου που τελικά δόθηκε (αντί της συγκέντρωσης που οι αρχές δεν επέτρεψαν με το επιχείρημα ότι δεν μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια των συμμετεχόντων), η ρατσιστική οργάνωση της Γερμανίας «Ευρωπαίοι Πατριώτες εναντίον του εξισλαμισμού της Δύσης» (PEGIDA) παρουσιάσθηκε ως «μια μεγάλη ελπίδα που αναδύεται».
Στο μεταξύ, στη Γαλλία συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό συνεργατών στις επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή 17 ανθρώπων, ενώ δημοσκοπήσεις εμφανίζουν σημαντικά ενισχυμένη τη δημοτικότητα του Προέδρου Ολάντ και του πρωθυπουργού Βαλς (αντίστοιχα 40% και 61%). Ολα αυτά ενώ, πλέον, ξεπερνούν τις 120.000 τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας (αστυνομία και στρατός) που περιπολούν στις μεγάλες πόλεις.
Αστυνομικές, εισαγγελικές και δικαστικές αρχές βρίσκονται επί ποδός σε Βέλγιο, Ιταλία, Βρετανία και άλλες χώρες, όπου καθημερινά διαρρέουν πληροφορίες για τον εντοπισμό τζιχαντιστών και εκδίδονται εντάλματα σύλληψης ή και έκδοσης σε άλλες χώρες.
Σύλληψη και στην Ελλάδα
Στο μεταξύ, στον εισαγγελέα οδηγήθηκε, χτες, ο 33χρονος από την Αλγερία που συνελήφθη προχτές από την «αντιτρομοκρατική» καθώς σε βάρος του είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, από τις βελγικές αρχές, με την κατηγορία της «τρομοκρατικής δραστηριότητας στο Βέλγιο». Παράλληλα, έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα έκδοσής του στο Βέλγιο ως σχετιζόμενου με πυρήνες τζιχαντιστών.
Αναδίπλωση της PEGIDA
Η αντιισλαμική, ξενοφοβική οργάνωση στη Γερμανία PEGIDA, δίνοντας χτες συνέντευξη Τύπου στη Δρέσδη, που είναι και το επίκεντρο της δράσης της, ανακοίνωσε ότι παρότι ακύρωσε τη χτεσινή συγκέντρωση λόγω απαγόρευσης της αστυνομίας, θα συνεχίσει από την επόμενη Δευτέρα με νέες συγκεντρώσεις. Είχαν προηγηθεί απειλές κατά της ζωής, όπως ανακοινώθηκε, του ηγετικού στελέχους της Λουτς Μπάχμαν. Πάντως, στην συνέντευξη Τύπου, που δίνεται για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις, πριν περίπου 3 μήνες, ο Μπάχμαν και η εκπρόσωπος της οργάνωσης, Κάτριν Ερτελ, επιχείρησαν να αποστασιοποιηθούν από τα ακροδεξιά στοιχεία, που όμως είναι συστατικό μέρος του όλου αντιδραστικού εγχειρήματος. Η κίνηση αυτή συνδυάστηκε και με ένα κάλεσμα για έναρξη διαλόγου με τα άλλα κόμματα για τα ζητήματα της μετανάστευσης.
Ενδεικτική είναι και η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου της Α. Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, που σημείωσε: «Ασχέτως του τι γνώμη έχουμε για το θέμα των ατομικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, το δικαίωμα της διαδήλωσης είναι εξαιρετικά πολύτιμο για εμάς και δεν μπορεί ποτέ να περιορίζεται ελαφρά τη καρδία».
Συνάντηση των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες
Σ' αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε χτες και συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες, η αρμόδια για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι «η απειλή δεν έγκειται μόνο σε ό,τι αντιμετωπίσαμε στο Παρίσι, αλλά εξαπλώνεται επίσης σε άλλες περιοχές του κόσμου, ξεκινώντας από τις μουσουλμανικές χώρες. Πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία μας, καταρχήν με όλες τις αραβικές χώρες αλλά και στο εσωτερικό τους». Οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ως προς την ανάγκη ενδυνάμωσης της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους τζιχαντιστές και την αντιμετώπιση, όπως λένε, «της ρητορικής του εξτρεμισμού». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης των πολιτικών διαλόγων της ΕΕ με τρίτες χώρες, ιδιαίτερα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Ενώ συμφωνήθηκε και το πλαίσιο συνέχισης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην Αφρική (βλέπε αντίστοιχο θέμα στη σελίδα).
Οι υπουργοί Εξωτερικών παρακάθισαν επίσης σε γεύμα εργασίας με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ Ελ Αράμπι, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή καθώς και την κατάσταση στη Συρία, στο Ιράκ και τη Λιβύη. Παράλληλα εξέτασαν τρόπους ενίσχυσης του στρατηγικού διαλόγου με τον Αραβικό Σύνδεσμο για θέματα πολιτικής και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που αφορούν την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Επίσης, οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας απασχόλησαν τη συζήτηση χωρίς όμως να λάβουν σε αυτό το στάδιο οποιεσδήποτε αποφάσεις.
  • Στο μεταξύ, η έκδοση του σατιρικού περιοδικού «Σαρλί Εμπντό» με σκίτσα του Μωάμεθ στο πρωτοσέλιδο πυροδότησε πλήθος συγκεντρώσεων καταδίκης σε διάφορες μουσουλμανικές χώρες. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, στο πλαίσιο διαδηλώσεων στο Νίγηρα πυρπολήθηκαν εκκλησίες και χώροι που δεν ανήκαν σε μουσουλμάνους, ενώ δέκα περίπου άτομα σκοτώθηκαν. Στο Αφγανιστάν, ο Πρόεδρος της χώρας, Ασραφ Γάνι, χαρακτήρισε το νέο εξώφυλλο του «Σαρλί Εμπντό» «προσβολή στην ιερή θρησκεία του Ισλάμ και τον μουσουλμανικό κόσμο». Συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα σε Αλγερία, Πακιστάν, Τσετσενία, Μόσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ