23 Μαρ 2015

Μπαράζ στοχευμένων αναδιαρθρώσεων για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Μπαράζ στοχευμένων αναδιαρθρώσεων για την ανάκαμψη του κεφαλαίου



Από την πρόσφατη επταμερή συνάντηση στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, με αντικείμενο τη συμφωνία για την Ελλάδα
Από την πρόσφατη επταμερή συνάντηση στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, με αντικείμενο τη συμφωνία για την Ελλάδα
Eurokinissi
Νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα - γέφυρα ανάμεσα στη «μνημονιακή περίοδο» και την επόμενη νέα συμφωνία με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, σηματοδοτεί η απόφαση του Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη, η οποία, την περασμένη περασμένη βδομάδα επιβεβαιώθηκε «μέχρι κεραίας» από τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, καθώς και από τις κυβερνήσεις και τα επιτελεία της ΕΕ και της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η «επόμενη μέρα» ξεκινά με την κατάθεση της «ολοκληρωμένης λίστας» με τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, που εδώ και χρόνια, στοιχειοθετούν τις πάγιες αξιώσεις του ΣΕΒ και των άλλων τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου. Μάλιστα, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, επιβεβαιώνεται και το γεγονός ότι οι «διαρθρωτικού χαρακτήρα» παρεμβάσεις θα συνδυαστούν με συνοδευτικά αντιλαϊκά μέτρα σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη, με την «κατάλληλη», για το κεφάλαιο, διαμόρφωση των κρατικών προϋπολογισμών τόσο ως προς το σκέλος των εσόδων όσο και ως προς το σκέλος των κρατικών δαπανών. Να σημειωθεί το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν, όρο και προϋπόθεση και αναγκαία συνθήκη για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης τόσο προς το ελληνικό αστικό κράτος, όσο και προς τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους.
Στις ράγες του κεφαλαίου
«Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μετά τη λήξη της επταμερούς συνάντησης στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως η «Ελλάδα δεν έχει την υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, δηλαδή την πέμπτη αξιολόγηση και το μέιλ Χαρδούβελη». Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, διευκρίνισε ότι αυτό που δεν θα εφαρμοστεί είναι απλά και μόνο τα «επιπλέον μέτρα λιτότητας» ότι δηλαδή «δεν θα εφαρμοστούν, μέτρα τα οποία θα συμπιέζουν ακόμα περισσότερο το εισόδημα (...) γιατί δεν μπορείς να σφίξεις το ζωνάρι για να πάρεις κάτι από αυτόν ο οποίος δεν έχει. Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να αυξήσεις τα δημόσια έσοδα», σημείωσε.
Είναι πλέον ολοφάνερο πως θα παραμείνουν σε ισχύ τα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων «μνημονίων» και βέβαια ούτε λόγος δε γίνεται για την αποκατάσταση των λαϊκών εισοδημάτων, όλων των λαϊκών απωλειών, στα προ κρίσης επίπεδα. Παράλληλα, τα «μη υφεσιακά μέτρα» για το οποία κόπτεται και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αφορούν τις ελπίδες του κεφαλαίου για την ανάκαμψη της κερδοφορίας και στις γενικές τάσεις της οικονομίας, τα «κλειδιά» της οποίας κρατούν τα μονοπώλια και οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι. Δηλαδή, τα μη υφεσιακά μέτρα σημαίνουν πολιτική εξασφάλισης κρατικού χρήματος για καπιταλιστικές επενδύσεις. Την ίδια ώρα, η επανεμφάνιση φαινομένων πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας, η υποχώρηση της μάζας των φορολογικών εσόδων που εισρέουν στο κρατικό ταμείο, κατά τους προηγούμενους μήνες, έρχεται να ενεργοποιήσει τα αντιλαϊκά ανακλαστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απαιτεί να εισπράξει άμεσα τις «ληξιπρόθεσμες οφειλές» από τους φόρους και τα βαριά χαράτσια των εφαρμοστικών νόμων. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών, τις μέρες αυτές, ξεκινά να αποστέλλει σωρηδόν τα «προειδοποιητικά σημειώματα» σε περισσότερα από 1 εκατομμύριο λαϊκά νοικοκυριά. Και από πάνω, όπως ακριβώς και η προκάτοχη συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), εκτοξεύονται εκβιασμοί και απειλές για την ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις απαιτήσεων των οφειλετών «εις χείρας τρίτων» (μισθών, συντάξεων, ενοικίων, αγροτικών επιδοτήσεων, καταθέσεων στις τράπεζες κ.ά.). Η ρύθμιση έχει οριζόντια εφαρμογή, ισχύει για οφειλέτες για οποιοδήποτε ποσό (ακόμη και πάνω από 1 εκατ. ευρώ που προβλέπεται σήμερα), ενώ τα ίδια ακριβώς κριτήρια ισχύουν για όλους, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος και της περιουσίας και της οφειλής. Η ρύθμιση έρχεται με προκλητικό όσο και κραυγαλέο τρόπο, να ευνοήσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες - οφειλέτες, που έτσι κι αλλιώς έχουν να πληρώσουν, επωφελούμενοι από τις τρανταχτές ελαφρύνσεις, με στόχο την «επανεκκίνηση της οικονομίας»...
Αντιλαϊκές συνέργειες
Υπενθυμίζουμε πως η συμφωνία στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη, που επιβεβαιώθηκε την περασμένη βδομάδα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ανάμεσα σε άλλα προβλέπει:
-- Ο σκοπός της 4μηνης επέκτασης της συμφωνίας είναι η «επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης βάσει των συνθηκών στην τρέχουσα συμφωνία, κάνοντας την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας, η οποία θα εξεταστεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς». Η τρέχουσα συμφωνία, στην οποία αναφέρονται είναι το γνωστό μνημόνιο.
-- «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς».
-- «Οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως».
-- «Μόνο έγκριση των συμπερασμάτων της αξιολόγησης (...) από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά της την όποια εκταμίευση της δόσης του τρέχοντος προγράμματος».
-- Το Γιούρογκρουπ «χαιρετίζει την δέσμευση των ελληνικών αρχών να εργαστούν από κοινού σε στενή συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Επίσης, συμφωνούμε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίζει να παίζει το ρόλο του».
-- Οι ελληνικές αρχές έχουν «εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια βαθύτερη και ευρύτερη διαδικασία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο (...) τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης».
-- Επίσης, έχουν δεσμευτεί να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα ή έσοδα χρηματοδότησης (χωρίς να προσδιορίζεται το μέγεθός τους) τα οποία απαιτούνται για την εγγύηση της βιωσιμότητας του χρέους σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ του Νοέμβρη 2012. Οι θεσμοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015, για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015. Αυτό σημαίνει το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα προσδιορισθεί ανάλογα με τη διαμόρφωση του ΑΕΠ. Η υποχώρησή στο 1,5% που έχει σηκώσει ως λάβαρο η συγκυβέρνηση, προφανώς και συνδέεται με το χαμήλωμα της προηγούμενης εκτίμησης για το ΑΕΠ...
Με τις πλάτες ΗΠΑ - ΔΝΤ
«Η υποστήριξη του ΔΝΤ στην Ελλάδα βοήθησε να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης σε όλη την Ευρωζώνη και στην παγκόσμια οικονομία, η οποία θα μπορούσε να βλάψει την αμερικανική οικονομία», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζακ Λιου, μιλώντας σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ και τις «εσωτερικές και εξωτερικές παραμέτρους που την επηρεάζουν».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ΔΝΤ συνεχίζει να εμπλέκεται στενά με την Ελλάδα, καθώς συνεχίζει να προσπαθεί να μεταρρυθμίσει την οικονομία της για να εξασφαλίσει διαρκή ανάπτυξη και μακροπρόθεσμη σταθερότητα». Υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ διαδραμάτισε «καίριο ρόλο», βοηθώντας την Ευρώπη για «να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση». Επίσης, επεσήμανε ότι «οι επενδύσεις του ΔΝΤ στην Ευρώπη (δηλαδή τα πακέτα χρηματοδοτικής στήριξης) αποδεικνύονται αποτελεσματικά». Ο Λιου σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι ο «μεγαλύτερος μέτοχος» στο ΔΝΤ και «η μόνη χώρα με δικαίωμα βέτο σε σημαντικές αποφάσεις» του Ταμείου, προσθέτοντας ότι «έχουμε μια πολύ μεγάλη επιρροή σε αυτό το κρίσιμο όργανο».
Παρέμβαση για το ελληνικό ζήτημα πραγματοποίησε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπ. Ομπάμα. Την περασμένη βδομάδα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Γερμανίδα καγκελάριο, A. Μέρκελ. Ειδικότερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε από την Γερμανίδα καγκελάριο να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες, με στόχο την επίτευξη μιας ρεαλιστικής συμφωνίας για την Ελλάδα. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου υπογραμμίζεται: «Επίσης, εξέτασαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα και τις προσπάθειες να επιτευχθεί μια ρεαλιστική συμφωνία που θα βασίζεται σε πρόσφατες μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης».
Από την πλευρά της, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προσανατολίζεται σε αύξηση των βασικών επιτοκίων του δολαρίου ΗΠΑ, σε μια εξέλιξη που διαμορφώνει τους όρους για νέες ανακατατάξεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών με το ευρώ και μάλιστα στη φάση της «ποσοτικής χαλάρωσης» που εφαρμόζεται από την ΕΚΤ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Fed εγκατέλειψε τη φράση ότι θα παραμείνει «υπομονετική στην αύξηση των επιτοκίων», ανοίγοντας το δρόμο για μια αύξηση τους επόμενους μήνες, αν και έχει πει πριν απ' αυτό ότι χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση της εξέλιξης της οικονομίας, για να αποφασιστεί το πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια χωρίς τη δημιουργία προβλημάτων. Το ισχυρό δολάριο σε σχέση με το ευρώ και άλλα νομίσματα, (μια αύξηση επιτοκίων θα το ενισχύσει ακόμη περισσότερο), δρα ανασταλτικά στις εξαγωγές εμπορευμάτων και αυτό είναι ένα πρόβλημα για τον εξαγωγικό τομέα και την αμερικάνικη οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ