ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Διάγγελμα - ορισμός της πολιτικής εξαπάτησης
Κάλεσε το λαό να πει «Οχι» στη συμφωνία στην οποία προχτές η κυβέρνηση είπε «Ναι»
Phasma
|
«Το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν αφορά την παραμονή ή όχι της χώρας μας στην Ευρωζώνη. Αυτή είναι δεδομένη και κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει», δήλωσε σε μια προσπάθεια να απαντήσει στην προπαγάνδα των υπέρμαχων του «Ναι». Μάλιστα, για να ενισχύσει τα λεγόμενά του επικαλέστηκε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν σαν ένδειξη της ...προσήλωσής του στην ΕΕ. Στα παραπάνω πρόσθεσε «την Κυριακή επιλέγουμε αν θα αποδεχτούμε τη συγκεκριμένη συμφωνία ή θα διεκδικήσουμε άμεσα, και με δεδομένη τη λαϊκή ετυμηγορία, μια βιώσιμη λύση. Σε κάθε περίπτωση θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας με τους εταίρους, με όρους βιωσιμότητας και προοπτικής».
Υπερασπιζόμενος την επιλογή του, που δέχεται βολές κι απ' το εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματός του, υποστήριξε ότι «ήδη μετά την απόφασή μας για δημοψήφισμα έπεσαν στο τραπέζι καλύτερες προτάσεις για το χρέος και την αναγκαία αναδιάρθρωσή του, από αυτές που είχαμε μέχρι τη Παρασκευή. Δεν τις αφήσαμε να πέσουν κάτω. Αμέσως καταθέσαμε τις αντιπροτάσεις μας, ζητώντας βιώσιμη λύση και εξ αυτού του λόγου συνεκλήθη εκτάκτως, χθες, το Eurogroup το οποίο και θα συζητήσει εκ νέου σήμερα το απόγευμα».
Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, ο πρωθυπουργός ανέφερε - επιβεβαιώνοντας ότι θέλει λαϊκή εντολή υπέρ μιας διαπραγμάτευσης για τα συμφέροντα του κεφαλαίου - ότι «αν υπάρξει θετική κατάληξη θα ανταποκριθούμε άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα παραμείνει μέχρι τέλους. Και θα είναι εκεί και τη Δευτέρα, αμέσως μετά τo δημοψήφισμα με καλύτερους όρους για την ελληνική πλευρά. Γιατί πάντοτε η λαϊκή ετυμηγορία είναι πολύ ισχυρότερη από τη βούληση μιας κυβέρνησης».
Ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε το δημοψήφισμα σαν δημοκρατική επιλογή που «βρίσκεται στον πυρήνα των ευρωπαϊκών παραδόσεων», επικαλέστηκε μάλιστα τα δημοψηφίσματα σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, προσπέρασε ωστόσο ότι αυτά είτε μεθοδεύτηκαν ώστε να επικυρώσουν αντιδραστικές αντιλαϊκές αποφάσεις της λυκοσυμμαχίας είτε αγνοήθηκαν.
«Προσωπικά δεν θα περίμενα ποτέ η δημοκρατική Ευρώπη να μην αντιλαμβάνεται την ανάγκη να δώσει χώρο και χρόνο σε έναν λαό προκειμένου να επιλέξει κυρίαρχα για το μέλλον του. Η επικράτηση ακραίων συντηρητικών κύκλων είχε ως συνέπεια την απόφαση να οδηγηθούν οι τράπεζες της χώρας σε ασφυξία. Με προφανή στόχο να περάσουν τον εκβιασμό από την κυβέρνηση, σε κάθε πολίτη ξεχωριστά», διαμαρτυρήθηκε, χρεώνοντας στους θεσμούς το κλείσιμο των τραπεζών και τις «εικόνες της ντροπής».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου