18 Αυγ 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Εντείνεται καθημερινά η στρατιωτική δράση

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εντείνεται καθημερινά η στρατιωτική δράση


Οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις στην Ανατολική Ουκρανία από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατό και εθελοντικά τάγματα, όπου πρωτοστατούν οι φασίστες) κλιμακώνονται όλες τις προηγούμενες μέρες, με τα επίσημα στοιχεία να κάνουν λόγο για 10 νεκρούς το τελευταίο μόνο 24ωρο. Πρόκειται για άμαχους σε χωριά του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και τρεις Ουκρανούς στρατιώτες.
Οι αρχές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς (δηλαδή των θυλάκων στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες που αντέδρασαν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου) απηύθυναν έκκληση να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει η αιματοχυσία στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που επιβλέπει τη λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ στις 12 Φλεβάρη του 2015, η οποία είχε τη συμφωνία και των Γαλλίας, Γερμανίας, Ουκρανίας, Ρωσίας (σχήμα Νορμανδίας). Ο εκπρόσωπος και διαπραγματευτής του Ντονέτσκ στις συναντήσεις της λεγόμενης Ομάδας Επαφής (εκπρόσωποι Ουκρανίας, πολιτοφυλάκων, Ρωσίας και ΟΑΣΕ), Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε την Κυριακή ότι έχουν γίνει οι πρώτες συνεννοήσεις με τον ΟΑΣΕ για τον έλεγχο της απόσυρσης των οπλών διαμετρήματος πάνω από 120 mm, αφού συνεχώς ο ουκρανικός στρατός βάλλει κατοικημένες περιοχές με πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων τύπου Γκράντ. Επίσης, σημείωσε ότι συμφωνήθηκε να μπορεί ο Οργανισμός να έχει πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές και να ενταθεί η προσπάθεια για να προχωρήσει συμφωνία για την απόσυρση και των όπλων με διαμέτρημα χαμηλότερο από 100 mm. Επίσης, οι πολιτοφύλακες θέλουν να επισπευσθεί η νέα συνάντηση στο Μινσκ, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 29 Αυγούστου.
Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, που δήλωσε ότι υποπτεύεται πως η Ουκρανία προετοιμάζει μια νέα επίθεση κατά των πολιτοφυλάκων. «Ανησυχούμε από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες θυμίζουν έντονα μια προετοιμασία για περισσότερη στρατιωτική δράση» δήλωσε χτες και πρόσθεσε ότι «έτσι ήταν και τον περσινό Αύγουστο, όταν οι Ουκρανοί στρατιώτες πήραν εντολή να επιτεθούν. (...) Ετσι ήταν και φέτος το Γενάρη. Δε θα πρέπει να πειραματιζόμαστε και να δοκιμάζουμε την τύχη μας, θα πρέπει απλώς να εφαρμόζουμε αυτό που συμφωνήθηκε στο Μινσκ».
Στο ίδιο πνεύμα και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική και κάλεσε και τις δύο πλευρές στη σύγκρουση να αρχίσουν γρήγορα συνομιλίες για να προλάβουν μια αναζωπύρωση της βίας.
Την ίδια ώρα, σε μια κίνηση που το Κίεβο αναμένεται με βεβαιότητα να θεωρήσει ως σκόπιμη προσβολή, καθώς ετοιμάζεται να γιορτάσει την Ημέρα Ανεξαρτησίας στις 24 Αυγούστου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφτηκε χτες, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Κρεμλίνου, τη Γιάλτα στην Κριμαία, για να προωθήσει τον τουρισμό στην πόλη αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ