15 Νοε 2015

ΡΩΣΙΑ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ Πολύπλευρες διαστάσεις και όξυνση του ανταγωνισμού

ΡΩΣΙΑ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Πολύπλευρες διαστάσεις και όξυνση του ανταγωνισμού

Αντιμέτωποι με τον αποκλεισμό τους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 βρίσκονται οι Ρώσοι αθλητές/τριες
Αντιμέτωποι με τον αποκλεισμό τους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 βρίσκονται οι Ρώσοι αθλητές/τριες
Associated Press
Το τελευταίο αθλητικό σκάνδαλο με πρωταγωνίστρια, για μια ακόμη φορά την τελευταία διετία, τη Ρωσία τάραξε τα νερά και προκάλεσε αίσθηση. Αυτή τη φορά ήταν ο στίβος αφού η Ρωσία κατηγορείται πλέον ανοιχτά ότι διέπραξε ένα τεράστιο σκάνδαλο χρήσης αναβολικών από αθλητές της, τα πλοκάμια του οποίου αγγίζουν πολλούς και πολλά. Ξεκινώντας απ' τους αθλητές και τους προπονητές τους, προχωρώντας σε υψηλά ιστάμενους στο ρωσικό αθλητισμό αλλά και τη μυστική υπηρεσία FSB, περνώντας στο εργαστήρι αντιντόπινγκ της Μόσχας και φθάνοντας μέχρι και σε παράγοντες της ίδιας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Στίβου (ΙΑΑF), η διαδρομή είναι κάτι παραπάνω από ...δαιδαλώδης. Και φυσικά αρκετά σκοτεινή, παρά το όποιο φως έριξε στο σκάνδαλο η δημοσιοποίηση του πορίσματος της Επιτροπής Φαρμακοδιέγερσης της WADA, που αποκάλυψε τα όσα συνέβησαν (ή, τουλάχιστον, μέρος αυτών).
Την ίδια ώρα, όμως, με την αίσθηση που προκαλούν τα όσα αποκαλύπτονται πληθαίνουν και τα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση. Ερωτήματα που αφορούν είτε το χρόνο της αποκάλυψης ενός τέτοιου σκανδάλου, που, σημειωτέον, φθάνει πίσω στο 2012 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ή το ρόλο που θα παίξουν τα αποτελέσματά του (π.χ. αποβολή της Ρωσίας απ' τους αγώνες στίβου) στις κόντρες ανταγωνισμών και συμφερόντων. Οι οποίες φυσικά δεν αφορούν μόνο τη μάχη για τα κέρδη στο πλαίσιο του οικοδομήματος του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού και τις λογικές που επικρατούν σε αυτό, αλλά έχουν να κάνουν με τους ανταγωνισμούς της συγκεκριμένης χώρας (και μάλιστα σε κρίσιμες στιγμές όπως οι σημερινές) στο πεδίο των γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Σημειώνεται πως αυτή είναι η τρίτη φορά και η δεύτερη πιο σοβαρή που η Ρωσία με αφορμή ένα αθλητικό γεγονός βρίσκεται στο στόχαστρο καθώς κατηγορήθηκε μαζί με το Κατάρ (για το 2022) για δωροδοκία παραγόντων της ΦΙΦΑ προκειμένου να αναλάβει το Μουντιάλ του 2018, ενώ καταγγελίες υπήρξαν και για τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2013.
Αφορμή για γενικότερες διαμάχες

Ο πρώην πρόεδρος της WADA και νυν της Επιτροπής Φαρμακοδιέγερσης, Ντικ Πάουντ, αποκάλυψε τα αποτελέσματα του πορίσματος ερευνών για το τι συνέβαινε στη Ρωσία
Ο πρώην πρόεδρος της WADA και νυν της Επιτροπής Φαρμακοδιέγερσης, Ντικ Πάουντ, αποκάλυψε τα αποτελέσματα του πορίσματος ερευνών για το τι συνέβαινε στη Ρωσία
Associated Press
Οπως έχουν δείξει αρκετά παραδείγματα, ο σημερινός εμπορευματοποιημένος αθλητισμός, που αποτελεί πεδίο δράσης τεράστιων πολυεθνικών εταιρειών - πολλές εκ των οποίων δεν έχουν σχέση με το αθλητικό αντικείμενο αλλά με ιδιαίτερα σημαντικές δουλειές, όπως τα ενεργειακά (π.χ. «Gazprom») - έχει δείξει ότι δίνει και τις αφορμές για... χοντρά παιχνίδια. Η περσινή επίσκεψη Πούτιν στη Βραζιλία με αφορμή το Μουντιάλ, η οποία συνδυάστηκε με τη σύναψη αρκετών συμφωνιών με το ντόπιο κεφάλαιο, δείχνει μια άλλη αλλά κρίσιμη πλευρά.
Ακόμη, η επίδειξη δύναμης του Πούτιν με εφαλτήριο τους περσινούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνεςσ στο Σότσι αλλά και οι απειλές με διάφορες αφορμές, όπως η πολιτική της Ρωσίας στα θέματα των ομοφυλοφίλων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αντιπάλους της, κυρίως σε γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς (ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα), είναι επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Αλλωστε, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το ότι εκ των βασικών πρωταγωνιστών στο σκάνδαλο ντόπινγκ φέρεται να είναι η ίδια η μυστική υπηρεσία της Ρωσίας FSB, η οποία λένε ότι χειραγωγούσε το κέντρο αντιντόπινγκ της Μόσχας προκειμένου να αλλοιώνονται τα ένοχα αποτελέσματα. Οπως φυσικά και το γεγονός ότι από τον ευρωπαϊκό Τύπο εξ αρχής στοχοποιήθηκε η ηγεσία της Ρωσίας για τα όσα συνέβησαν, λες και σε άλλες μεγάλες καπιταλιστικές δυνάμεις του στίβου δε συμβαίνουν αυτά, είναι τάχα αθώες περιστερές...
Οξύνεται ο ανταγωνισμός
Την ίδια στιγμή, τα όσα συμβαίνουν οξύνουν τον ανταγωνισμό και στο πεδίο του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού στη μάχη για τα κέρδη που διεξάγεται μεταξύ αντίπαλων βασικών πρωταγωνιστών. Φυσικά σε αυτή τη μάχη ρόλο και μάλιστα καθοριστικό παίζουν και οι αντίστοιχες πολυεθνικές - σύμμαχοι του κάθε πρωταγωνιστή, οι οποίες έχουν τα δικά τους συμφέροντα. Η κυριαρχία του ενός επί του άλλου είναι το... όπλο της κάθε πολυεθνικής να κυριαρχήσει στη μάχη των κερδών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία τριετία όσον αφορά τον καταιγισμό αποκαλύψεων σκανδάλων ντόπινγκ έχουν πρωταγωνιστήσει οι τρεις μεγαλύτεροι αντίπαλοι για τα πρωτεία (και φυσικά τα όποια κέρδη αυτά συνεπάγονται) στον κλασικό αθλητισμό, ΗΠΑ, Τζαμάικα, Ρωσία. Πλέον, γίνεται αντιληπτό ότι με βάση τα τελευταία γεγονότα αυτή είναι απ' τις φορές που το παιχνίδι... χοντραίνει αρκετά αφού όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα διάστημα λιγότερο του ενός χρόνου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το ερχόμενο καλοκαίρι. Προφανώς μια αποβολή της Ρωσίας (το θέμα θα συζητούσε η IAAF προχτές, Παρασκευή) θέτει αυτομάτως ένα βασικό ανταγωνιστή και τους συμμάχους τους εκτός παιχνιδιού, από ένα σημαντικό επιχειρηματικό πόλεμο όπως αυτός που διεξάγεται με αφορμή τους εκάστοτε Ολυμπιακούς Αγώνες. Παράλληλα, τα όσα συμβαίνουν αναμένεται να έχουν και τις ανάλογες συνέπειες και σε ένα άλλο επίπεδο ανταγωνισμού ιδιαίτερα σημαντικό και επίσης κερδοφόρο στον σημερινό αθλητισμό, όπως είναι το κεφάλαιο «αναβολικά» αλλά και η μάχη ντόπινγκ - αντιντόπινγκ. Ενας πόλεμος με τεράστιους τζίρους να τον συνοδεύουν είτε στον τομέα που αφορά τις κόντρες εταιρειών παρασκευής απαγορευμένων ουσιών είτε στη μάχη τους με τις αντίστοιχες που ειδικεύονται στον τομέα του αντιντόπινγκ. Είναι αξιοσημείωτο ότι την ώρα που λάμβανε χώρα το τεράστιο σκάνδαλο ντόπινγκ, η Ρωσία παρέμενε ένας απ' τους μεγαλύτερους παραγωγούς νομιμοποιημένων απ' τον ίδιο τον οργανισμό αντιντόπινγκ WADA αθλητικών παρασκευασμάτων.
Το διεφθαρμένο οικοδόμημα
Μια άλλη πτυχή και ιδιαίτερα σημαντική της αποκάλυψης του σκανδάλου είναι το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά και σε ένα ακόμη άθλημα, π.χ. μετά το ποδόσφαιρο, αποδεικνύεται η σαπίλα και η διαφθορά που επικρατεί στα ανώτερα κλιμάκια που κινούν τα νήματα στο οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Λίγους μήνες μετά την αποκάλυψη των σκανδάλων διαφθοράς στους κόλπους της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA) για χρηματισμό παραγόντων προκειμένου να μεροληπτήσουν υπέρ Ρωσίας και Κατάρ για τα Μουντιάλ 2018 και 2022 αντίστοιχα και λίγες μέρες μετά τις αντίστοιχες αποκαλύψεις για τη Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και το Μουντιάλ του 2006, οι πρωταγωνιστές αλλάζουν. Αυτή τη φορά ήρθε η ώρα των παραγόντων της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Στίβου (IAAF) να βρεθούν στο πρώτο πλάνο για ανάλογα ζητήματα. Οπως αποκαλύφθηκε, αρκετά υψηλά ιστάμενοι, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην προέδρου της IAAF, Σενεγαλέζου Λαμίν Ντιάκ, φέρεται να χρηματίζονταν από τη ρωσική πλευρά προκειμένου να κάνουν τα στραβά μάτια για τα όσα συνέβαιναν.
Φυσικά, την ίδια στιγμή, όπως συνέβη και στην περίπτωση της FIFA, οι αντίπαλες συμμαχίες για τα ηνία έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να καθαρίσουν τους... λογαριασμούς τους αλλά και να προστατεύσουν το ίδιο το προϊόν που κινδυνεύει με απαξίωση. Παρά την αλλαγή των πρωταγωνιστών στην κάθε ιστορία εκείνο που φυσικά δεν αλλάζει είναι το ίδιο το οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού που ενταγμένο και λειτουργώντας στις σημερινές λογικές των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής ακολουθεί τον ίδιο δρόμο της σαπίλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ