9 Νοε 2015

«Ματώνει» το λαό για να ευνοήσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους

«Ματώνει» το λαό για να ευνοήσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους
Ενα προς ένα τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση και δείχνουν πώς χτυπά τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και πώς εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο

Το κυβερνητικό αντιλαϊκό έργο ξεδιπλώνεται μέρα με τη μέρα, καθώς η συμφωνία και η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών απαιτεί τη γρήγορη υλοποίηση μέτρων που τσακίζουν το λαό. Απαιτεί την υλοποίηση μιας πολιτικής που θα δίνει τη δυνατότητα στο μεγάλο κεφάλαιο να προσδοκά την ανάκαμψη των κερδών του, το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας, την καπιταλιστική ανάκαμψη. Και για να γίνει αυτό, είναι προαπαιτούμενο το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων.

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φτωχοί αγρότες και επαγγελματίες, νέα ζευγάρια βιώνουν ένα ακόμα ανελέητο μπαράζ σε βάρος της ίδιας τους της ζωής. Οι προβλέψεις του τρίτου μνημονίου, τα αλλεπάλληλα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα με τα δεκάδες - επίσης αντιλαϊκά - «ισοδύναμα» που διαρρέονται, δίνουν και παίρνουν σ' έναν αγώνα δρόμου, ώστε να γίνουν πράξη, να ψηφιστούν όλα όσα απαιτούν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι.
Δικαιολογημένα, στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας κυριαρχούν όλα τα μέτωπα που έχουν ανοίξει κυβέρνηση - ΕΕ σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Ομως, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ψηφίζει τέτοια μέτρα, την ίδια στιγμή που ματώνει τα λαϊκά νοικοκυριά, παίρνει μέτρα που ωφελούν τους επιχειρηματικούς ομίλους και δεσμεύεται απέναντί τους για νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Και αυτό αποκαλύπτει στην ουσία το ταξικό περιεχόμενο της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, όσο και αν προσπαθεί να υποστηρίξει ότι εργάζεται για το καλό των αδύναμων, των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Αποκαλύπτει ότι την πολιτική της δε συνιστούν απλώς ορισμένα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά αναδιαρθρώσεις προς όφελος του κεφαλαίου, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, μέτρα στήριξης των κερδών μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό ο ρόλος που παίζει είναι εχθρικός απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα. Παρακάτω παραθέτουμε αναλυτικά τα μέτρα που έχει πάρει και όσα σχεδιάζει να πάρει η συγκυβέρνηση και τα χωρίζουμε σε δύο κατηγορίες. Εκείνα που πλήττουν άμεσα το λαό και τα συμφέροντά του. Και εκείνα που ωφελούν άμεσα τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Βέβαια και τα μέτρα της πρώτης κατηγορίας πάλι προς όφελος του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων λειτουργούν, αφού, για παράδειγμα, τα μέτρα για τις μειώσεις στις συντάξεις, τους μισθούς ή η αύξηση της φορολογίας των λαϊκών εισοδημάτων, αφορούν το κεφάλαιο, δεδομένου ότι του δίνουν τη δυνατότητα για την ακόμα πιο άγρια εκμετάλλευση με πιο φτηνά εργατικά χέρια. Η αύξηση της φορολογίας, που σημαίνει περισσότερα κρατικά έσοδα, δίνει τη δυνατότητα στο αστικό κράτος να προσφέρει πακέτα και ελαφρύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους για να επενδύσουν και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.
Στον διπλανό πίνακα μπορούμε να δούμε αναλυτικά:
- Τα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που «ματώνουν» τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.
- Τα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που ωφελούν το μεγάλο κεφάλαιο, καθώς και τις νέες υποσχέσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Τι τους τάζουν...
Ετσι λοιπόν, η κυβέρνηση που προωθεί ένα μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων, τάζει στο κεφάλαιο και νέα φοροπρονόμια προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του, «χρηματοδοτικά εργαλεία» και νέο αναπτυξιακό νόμο για την κρατική στήριξη των επενδύσεών του, συνολικότερο «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον» και νέα πεδία κερδοφορίας. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα των τελευταίων ημερών είναι η πρόσφατη ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών στο συνέδριο «Capital+Vision».
Με άξονα κυρίως τα φορολογικά, ο Τρ. Αλεξιάδης, μεταξύ άλλων, έταξε τα εξής στους επιχειρηματικούς ομίλους:
  • Ειδικές φορολογικές ζώνες στη Βόρεια Ελλάδα για την τόνωση των επενδύσεών τους (και όπως είναι προφανές και από τη διεθνή πείρα, τα προνόμια του κεφαλαίου στις εν λόγω ζώνες δε θα περιοριστούν στα φορολογικά...).
  • Ρυθμίσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Η πλήρης ευθυγράμμιση με τα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου βγάζει μάτι: Χαρακτηριστικά, δεν πέρασε ούτε μια βδομάδα από τότε που ο ΣΕΒ δήλωνε ότι «η φορολόγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και εργασίας στη χώρα μας να είναι ανταγωνιστική», ζητώντας, μεταξύ άλλων, παραπέρα μείωση των εργοδοτικών εισφορών...
  • Ο Τρ. Αλεξιάδης προανήγγειλε προώθηση ρυθμίσεων για την ελάφρυνση στη φορολογία της ναυτιλίας, με κριτήριο το καθεστώς που ισχύει στις ανταγωνίστριες χώρες.
  • Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει ρύθμιση για την «εθελοντική δήλωση αδήλωτων εισοδημάτων», για «ξέπλυμα χρήματος» και με τη βούλα του νόμου δηλαδή, με νομοσχέδιο για το οποίο ο ίδιος ο Τρ. Αλεξιάδης, πριν λίγες μέρες στη Βουλή, «διαφήμιζε» ότι θα συνοδεύεται από «ελκυστικές διατάξεις»...
Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις προς το κεφάλαιο αφορούν επίσης: νέα πεδία κερδοφορίας με ιδιωτικοποιήσεις, στήριξη της εξωστρέφειας, έργα υποδομών, «χρηματοδοτικά εργαλεία».
Η ικανοποίηση των συμφερόντων του κεφαλαίου είναι σταθερός προσανατολισμός της συγκυβέρνησης στα αντιλαϊκά παζάρια με τους «εταίρους» της που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ομως, τα συμφέροντα του λαού βρίσκονται στην αντίπερα όχθη: Στην πάλη ακριβώς ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο που επιβάλλει αυτήν την πολιτική, στην πάλη ενάντια στο κεφάλαιο, την εξουσία του και τις λυκοσυμμαχίες του.
Για αυτούς τους λόγους να αξιοποιηθεί ο σημαντικός σταθμός της απεργίας στις 12 Νοέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ