31 Δεκ 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Συνεχείς βομβαρδισμοί και συμφωνία της «Τετράδας της Νορμανδίας»

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχείς βομβαρδισμοί και συμφωνία της «Τετράδας της Νορμανδίας»



Από τη δραστηριότητα του ουκρανικού στρατού που συνεχίζει τους βομβαρδισμούς
Από τη δραστηριότητα του ουκρανικού στρατού που συνεχίζει τους βομβαρδισμούς
Συνεχίζονται οι παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ από την πλευρά των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου κατά θέσεων των πολιτοφυλακών στην Ανατολική Ουκρανία. Τα τελευταία 24ώρα σημειώνονται επιθέσεις πυροβολικού στην ευρύτερη περιοχή του Ντονέτσκ, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 4 νεκροί και ακόμα περισσότεροι τραυματίες άμαχοι. Ταυτόχρονα, αυξάνει η ανησυχία των αρχών των πολιτοφυλάκων στους θύλακες που ελέγχουν τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπου ο ουκρανικός στρατός συγκεντρώνει όλο και περισσότερα βαρέα όπλα πολύ κοντά στη γραμμή αντιπαράθεσης. Εκτός από άρματα μάχης και πυροβολικό, γίνεται λόγος και για αντιαεροπορικά συστήματα.
Η κατάσταση αυτή, που η αντιδραστική πλευρά αποδίδει στην «επιθετική δραστηριότητα των πολιτοφυλάκων και της Ρωσίας», οδήγησε επίσης στην ενεργοποίηση της λεγόμενης «Τετράδας της Νορμανδίας», Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία. Ετσι, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του Προέδρου, Βλ. Πούτιν, όπως και του Γάλλου Προέδρου, Φρ. Ολάντ και του Προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, οι ηγέτες συμφώνησαν στην παράταση και το 2016 της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ, που είχε υπογραφεί στις 12 Φλεβάρη του 2015 και είχε μπει σε εφαρμογή την 1η Σεπτέμβρη. Βέβαια, στην πραγματικότητα ποτέ δεν εφαρμόστηκε πλήρως.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ρώσος Πρόεδρος υπέγραψε χτες νόμο που αναστέλλει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία από την 1η Γενάρη του 2016. Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ουκρανίας - ΕΕ που θα μπει σε ισχύ. Με προεδρικό διάταγμα ορίζονται, επίσης, περιορισμοί και στους δασμούς σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές φυσικού αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ