Επικίνδυνη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης εν μέσω σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών
Ας δούμε όμως τα δύο νέα περιστατικά: Χτες, ένα ρωσικό καταδρομικό και ένα ταχύπλοο της Ακτοφυλακής καταδίωξαν ένα εμπορικό πλοίο με σημαία Τουρκίας, το οποίο επιχείρησε να παρεμποδίσει ρωσική νηοπομπή που μετέφερε δύο πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου της κρατικής ρωσικής εταιρείας «Chernomorneftegaz» στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, την ώρα που οι δύο εξέδρες μετακινούνταν στη νέα θέση τους, ένα τουρκικό σκάφος επιχείρησε να «παρεμποδίσει» την πορεία της νηοπομπής.
«Ενεργώντας κατά παράβαση των κανονισμών για την αποφυγή συγκρούσεων και ενάντια στις γενικά αποδεκτές συμβάσεις της πλοήγησης, το τουρκικό σκάφος απέτυχε να βγει έξω από το δρόμο της νηοπομπής. Πλησίασε εγκάρσια και προσπάθησε να σταματήσει την πορεία της, δημιουργώντας έτσι την πιθανότητα για μια σύγκρουση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της «Chernomorneftegaz», όπου τονίζεται ότι το τουρκικό πλοίο τήρησε σιγή ασυρμάτου παρά τα αιτήματα για να απαντήσει.
Το περιστατικό έλαβε τέλος όταν ένα ταχύπλοο από τη ρωσική Ακτοφυλακή και ένα καταδρομικό έσπευσαν σε ενίσχυση της ρωσικής νηοπομπής και κυνήγησαν το τουρκικό σκάφος στα ανοιχτά.
Προειδοποιητικά πυρά ανοιχτά της Λήμνου
Είχε προηγηθεί, την Κυριακή, άλλο ένα περιστατικό στα διεθνή χωρικά ύδατα 22 χιλιόμετρα ανοιχτά της Λήμνου,
όταν ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο έριξε προειδοποιητικές βολές σε ένα
τουρκικό αλιευτικό για να αποφευχθεί η σύγκρουση στο Αιγαίο.Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, επρόκειτο για τουρκικό γρι γρι, το οποίο δεν απάντησε στα σήματα ασυρμάτου της ρωσικής φρεγάτας που πλησίαζε επικίνδυνα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Ανατόλι Αντόνοφ, κάλεσε τον στρατιωτικό ακόλουθο της τουρκικής πρεσβείας στη Μόσχα για να του εκφράσει τη διαμαρτυρία του.
Από την πλευρά της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε αρχικά ότι η κυβέρνησή του ερευνά το περιστατικό και θα εκδώσει ανακοίνωση, μόλις συγκεντρώσει τις απαιτούμενες πληροφορίες. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Τουρκία επιθυμεί την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία, μέσω της διευθέτησης των διμερών δυσκολιών. «Θέλουμε να επιλύσουμε την ένταση με το διάλογο», κατέληξε. Χτες, πάντως, ο ίδιος, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντε λα Σέρα», σημείωσε αναφερόμενος στο περιστατικό της Κυριακής: «Το δικό μας ήταν μόνο ένα αλιευτικό σκάφος, μου φαίνεται ότι η αντίδραση του πλοίου του ρωσικού (Πολεμικού) Ναυτικού ήταν υπερβολική. Η Ρωσία και η Τουρκία θα πρέπει βεβαίως να δημιουργήσουν εκ νέου τις σχέσεις εμπιστοσύνης που είχαν πάντοτε, αλλά η υπομονή μας έχει όρια», υπογράμμισε. Στον τουρκικό Τύπο, ωστόσο, εμφανίστηκαν δηλώσεις του πλοιάρχου του αλιευτικού, που δήλωσε ότι άκουσαν πυρά από το ρωσικό πλοίο.
Τρεις όροι από τη Ρωσία
Η
Ρωσία έχει θέσει τρεις όρους για να ξεπεραστεί η κρίση με την Τουρκία,
μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. Τους όρους αυτούς ανέφερε
αναλυτικά σε συνέντευξη Τύπου ο πρέσβης της Ρωσίας στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ,
οι οποίοι είναι: Πρώτον, η Τουρκία να ζητήσει επίσημα συγγνώμη για την
κατάρριψη του αεροσκάφους. Δεύτερον, τα άτομα που είναι υπεύθυνα γι'
αυτή την πράξη και το θάνατο του πιλότου να λογοδοτήσουν. Τρίτον, η
Τουρκία να καταβάλει αποζημιώσεις.Ο πρέσβης επέμεινε ότι «αν δεν εκπληρωθούν αυτοί οι όροι δεν μπορεί να υπάρξει προσέγγιση», και πρόσθεσε πως «βλέπουμε παρότι η Τουρκία ανακοινώνει διάθεση διαλόγου, να υπάρχουν δηλώσεις που δεν ταιριάζουν με αυτήν τη θέση». Ο Καρλόφ δήλωσε ότι ο εκτελεστής του πιλότου που κατέβαινε με το αλεξίπτωτό του, είναι Τούρκος πολίτης, ονομάζεται Αλπαρσάν Τσελίκ και πρέπει να παραδοθεί.
Χτες, ωστόσο, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με δηλώσεις του έδειξε ότι θέλει την κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία, προφανώς σε μια προσπάθεια αναβάθμισης του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας του στην περιοχή, όπως κατέδειξε και η εισβολή με στρατό στο Ιράκ και την πετρελαιοφόρα περιοχή της Μοσούλης, η οποία, από την πρώτη στιγμή της επέμβασης στη Συρία, στήριξε ποικιλότροπα, όπως και οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, τους τζιχαντιστές του «ΙΚ». Ετσι, εμφανίστηκε να δηλώνει ότι «δεν μπορεί ένα λάθος ενός πιλότου να οξύνει τις σχέσεις των δύο χωρών».
Επίσης χτες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν (είχε οριστεί πριν από την έναρξη της έντασης), αναβάλλεται.
Απαγορεύει τα ταξίδια στη Ρωσία ο τουρκικός στρατός
Ταυτόχρονα,
ο τουρκικός στρατός απαγόρευσε στο προσωπικό του να πηγαίνει στη Ρωσία
για διακοπές, στο πλαίσιο της έντασης που έχει προκληθεί μεταξύ των δύο
χωρών.Το Γενικό Επιτελείο απαγόρευσε τόσο στο προσωπικό του όσο και στους σπουδαστές της Στρατιωτικής Ακαδημίας να πηγαίνουν στη Ρωσία για διακοπές για «προληπτικούς λόγους», όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Ανατολή».
Τούρκοι στα ΝΑΤΟικά επιτελεία
Σε μια παράλληλη εξέλιξη που έχει τη σημασία της, Τούρκοι διπλωμάτες τοποθετούνται σε ΝΑΤΟικά επιτελεία. Πρόκειται για τον Τακάν Ιλντέμ,
έως τώρα εκπρόσωπο της Τουρκίας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και
Συνεργασία στην Ευρώπη (με παλιότερη θητεία σε πόστα της λυκοσυμμαχίας),
που αναλαμβάνει τη θέση του βοηθού του γγ του ΝΑΤΟ για τη Δημόσια
Διπλωματία, ενώ και η Μπουρσού Σαν, που ήταν στο Τμήμα
Επιχειρήσεων της συμμαχίας, θα αναλάβει τη θέση της επικεφαλής στη
Διεύθυνση Εκμετάλλευσης της Διεθνούς Γραμματείας του ΝΑΤΟ.- Στο μεταξύ, στο Ντιγιαρμπακίρ, σε συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), σκοτώθηκαν από σφαίρες 2 άτομα. Οι διαδηλώσεις γίνονταν ενάντια στην απαγόρευση κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ σε ορισμένες από τις συνοικίες της πόλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου