21 Φεβ 2016

UEFA - ΙΣΧΥΡΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ Η διαχείριση της πίτας των κερδών αφορμή για νέες κόντρες

UEFA - ΙΣΧΥΡΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Η διαχείριση της πίτας των κερδών αφορμή για νέες κόντρες
Απ' τους υπέρμαχους της ιδέας για ένα πρωτάθλημα ομάδων μιας... ελίτ είναι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων, Καρλ - Χάιντς Ρουμενίγκε
Απ' τους υπέρμαχους της ιδέας για ένα πρωτάθλημα ομάδων μιας... ελίτ είναι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων, Καρλ - Χάιντς Ρουμενίγκε
Σχεδόν μια 20ετία απ' τις πρώτες σκέψεις και αφού τα σχέδια δεν προχώρησαν μετά τη δυναμική επέμβαση της UEFA (βλ. δημιουργία Τσάμπιονς Λιγκ, αύξηση εσόδων), οι ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις φαίνεται να ξαναβρίσκονται στο επίκεντρο μιας κόντρας συμφερόντων ανάμεσα στους λεγόμενους ισχυρούς συλλόγους και την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Συμφέροντα που έχουν να κάνουν με την κατοχή των ηνίων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, κάτι που συνεπάγεται και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των κερδών. Αυτά προκύπτουν απ' όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στις αρχές της βδομάδας και έχουν να κάνουν με τα σχέδια των ισχυρότερων συλλόγων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου για τη δημιουργία μιας διοργάνωσης τύπου Champions League μόνο γι' αυτούς που προέρχονται από τα ισχυρότερα πρωταθλήματα της γηραιάς ηπείρου, με κρυφό όνειρο, παρά τις όποιες δυσκολίες, να μεταβληθεί σε μια κλειστή λίγκα.
Η όξυνση του ανταγωνισμού αιτία για αλλαγές στο «στάτους κβο»
Εχοντας γίνει μια από τις πιο κερδοφόρες, η βιομηχανία του ποδοσφαίρου, εξαιτίας της άκρατης εμπορευματοποίησης του αθλήματος, είδε τα κέρδη της να εκτοξεύονται στα ύψη. Σημαντικό κομμάτι αυτής της, κερδοφόρας για τις πολυεθνικές, αγοράς αποτελεί η Ευρώπη, στην οποία βρίσκονται οι περισσότεροι σύλλογοι που τυγχάνουν τεράστιας απήχησης παγκοσμίως. Ετσι, είναι επόμενο ανά τακτές χρονικές περιόδους να τίθεται σε αμφισβήτηση το ποιος ελέγχει τα νήματα και έχει τον πρώτο λόγο στους τεράστιους τζίρους. Είτε πρόκειται γι' αυτούς που διοικούν είτε τα χορηγικά συμβόλαια, με άλλες πολυεθνικές να κερδίζουν και άλλες να είναι... στην απέξω είτε για μια σειρά άλλα θέματα που αφορούν τα πλοκάμια που συνδέονται με τα τεράστια κέρδη.
Μετά από μια 20ετία περίπου οι ισχυροί σύλλογοι ξαναπετάνε το... γάντι στην UEFA για τη διαχείριση της πίτας των κερδών
Μετά από μια 20ετία περίπου οι ισχυροί σύλλογοι ξαναπετάνε το... γάντι στην UEFA για τη διαχείριση της πίτας των κερδών
Associated Press
Περίπου στις αρχές της δεκαετίας του '90 το μέχρι τότε στάτους κβο, όπου κυρίαρχη θέση είχε η UEFA, είχε αμφισβητηθεί για πρώτη φορά με αφορμή και την ένταση της εμπορευματοποίησης στο ποδόσφαιρο. Η περίφημη τότε G14, που ουσιαστικά αποτελούσε μια κλειστή λίγκα των ισχυρών, μίλησε ανοιχτά για την πρόθεσή της να αναλάβει διαχειριστικό ρόλο και για ανεξαρτητοποίηση απ' την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, έχοντας ως βάση τις δικές της χορηγικές συμφωνίες. Η αναδίπλωση της UEFA σε όλους τους τομείς, όπως η αναδιοργάνωση των ευρωπαϊκών κυπέλλων, η σύναψη νέων και ιδιαίτερα πλουσιοπάροχων χορηγικών συμβολαίων, το άνοιγμα σε περισσότερες πολυεθνικές για να μπουν στο χώρο, κατεύνασε τα πνεύματα. Οι ισχυροί είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται, σε σχέση με τα όσα κέρδιζαν μέχρι πριν π.χ. από το Κύπελλο Πρωταθλητριών.
Μέχρι τώρα τα πράγματα πήγαν σε ήρεμα νερά, τα οποία όμως φαίνεται να διαταράσσονται σιγά σιγά για πολλούς λόγους και αιτίες. Η συνεχής εκτόξευση των κερδών, που παράλληλα επιφέρουν και όξυνση των ανταγωνισμών, τα τελευταία σκάνδαλα διαφθοράς στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, που είχαν και συνέπειες ακόμα και στη σχέση με τους χορηγούς, είναι μερικοί απ' τους σημαντικούς λόγους που ωρίμασαν τις συνθήκες ώστε να υπάρξουν αλλαγές... Και μάλιστα πρώτη απόδειξη γι' αυτά που φαίνεται να έρχονται αποτελεί σίγουρα η χαρακτηριστική δήλωση του ιδιοκτήτη της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, στο πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων (διευρυμένος απόγονος της G14), όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το περίφημο Financial Fair Play (κανόνες οικονομικής διαχείρισης) που επιβάλλει η ΟΥΕΦΑ.
Μετά τα σκάνδαλα διαφθοράς μπροστά σε νέες... φουρτούνες φαίνεται να βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου
Μετά τα σκάνδαλα διαφθοράς μπροστά σε νέες... φουρτούνες φαίνεται να βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου
«Τo Champions League έχει αξία 1,5 δισ. ευρώ σε ό,τι αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα σε σύγκριση με τα 7 δισ. που αξίζει το πρωτάθλημα ράγκμπι (NFL) στις ΗΠΑ. Κι όμως, οι έρευνες έχουν δείξει πως από τα 2 δισεκατομμύρια φιλάθλων παγκοσμίως, τα 1,6 δισεκατομμύρια παρακολουθούν ποδόσφαιρο και ράγκμπι μόλις 150 εκατομμύρια. Αυτό πρέπει να μας βάλει σε σκέψη σχετικά με το φορμάτ των διοργανώσεων στο ποδόσφαιρο», τόνισε μεταξύ άλλων το αφεντικό της ιταλικής ομάδας.
Στο ίδιο πνεύμα, αλλά φροντίζοντας κάπως να κρατήσει τα προσχήματα (τουλάχιστον προς το παρόν) ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων και γενικού διευθυντή της Μπάγερν Μονάχου, Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε, ο οποίος τόνισε: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μελλοντικά την πιθανότητα δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής λίγκας με τις κορυφαίες ομάδες από Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Γαλλία κάτω από την ασπίδα της UEFA ή μιας ξεχωριστής διοργανώτριας αρχής».
Υπόθεση των λίγων τα κέρδη
Λίγες μέρες μετά τη συνάντηση των ευρωπαϊκών συλλόγων, οι πρόσφατες αποκαλύψεις απ' τον βελγικό Τύπο έριξαν κι άλλο... λάδι στη φωτιά. Οπως αποκάλυψαν τα ρεπορτάζ, στις σκέψεις των ισχυρών συλλόγων είναι η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης η οποία θα απαρτίζεται αποκλειστικά από συλλόγους που μετέχουν στα πρωταθλήματα Αγγλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Αντίθετα, χώρες που βρίσκονται ανάμεσα στην 5η και τη 14η θέση της κατάταξης της UEFA, όπως είναι και η Ελλάδα, σε περίπτωση που προχωρήσει το παραπάνω πλάνο θα μπορούν να συστήσουν τη δική τους ευρωπαϊκή διοργάνωση, η οποία θα αποκαλείται Subdivision 2. Μάλιστα, το θέμα άρχισε να... χοντραίνει περισσότερο όταν τα ρεπορτάζ των βελγικών ΜΜΕ επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι τριών ομάδων της χώρας, των Αντερλεχτ, Κλαμπ Μπριζ και Γκενκ, που συμμετείχαν στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων. Μάλιστα, κάποιες μεταγενέστερες πληροφορίες θέλουν τα συγκεκριμένα σχέδια ως μελλοντικό στόχο να έχουν τη δημιουργία κλειστής λίγκας και ενός πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος συλλόγων, χωρίς συμμετοχή σε εθνικά πρωταθλήματα και με αγώνες ακόμα και Σάββατο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο προς το παρόν φαντάζει δυσκολότερο του πρώτου εγχειρήματος, αν σκεφθεί κανείς την οικονομική ισχύ ορισμένων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, όπως η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ, η ισπανική Λα Λίγκα ή η γερμανική Μπουντεσλίγκα.
Τα μυστικά πλάνα Γερμανών, Ισπανών, Ιταλών, Γάλλων και Αγγλων αποσκοπούν στα μέγιστα οικονομικά οφέλη από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα οποία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, θα ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ το χρόνο! Φυσικά, σε περίπτωση που υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα σχέδια κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα γίνει με τις υπάρχουσες ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Champions League, Europa League), όπως και φυσικά ποια θα είναι αυτή τη φορά η αντίδραση της πληγωμένης από σκάνδαλα διαφθοράς και ...εκτεθειμένης στις πολυεθνικές UEFA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ