«Μπουκέτο» μνημονίων προσφορά στο κεφάλαιο
Σε εξέλιξη τα αντιλαϊκά παζάρια για το κλείδωμα της πρώτης «αξιολόγησης»
Τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου αναμένεται να συνεχιστούν στην Αθήνα και τις επόμενες μέρες με ατζέντα την κατακρεούργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων, την απογείωση της φοροληστείας απέναντι στα λαϊκά στρώματα και βέβαια το μπαράζ από τις αναδιαρθρώσεις που κρίνονται απαραίτητες για την ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου (κόκκινα δάνεια, Ενέργεια, νέος αναπτυξιακός νόμος - «παραγωγικό πρότυπο» και σειρά από άλλα). Η επόμενη φάση θα «παιχτεί» στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (15-17/4) στην Ουάσιγκτον, όπου θα συζητηθεί το «γεφύρωμα» ανάμεσα στα δύο προσύμφωνα, σε συνδυασμό με τους τρόπους ελάφρυνσης του κρατικού χρέους.
Σύνθετες αντιλαϊκές διεργασίες
Η
κυρίαρχη άποψη «κλειδώνει» στην ανάγκη συμμετοχής και του ΔΝΤ στο
αντιλαϊκό πρόγραμμα και τις διεργασίες στην Ελλάδα. Το ζήτημα αυτό ήταν
στην ατζέντα συνάντησης ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο Βερολίνο.«Παραμένουμε υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», υποστήριξε χαρακτηριστικά η Α. Mέρκελ, προσθέτοντας πως το ΔΝΤ συμμετέχει στην «αξιολόγηση» του προγράμματος. «Θέλουμε να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση», σημείωσε. Η ίδια κατέστησε εκ νέου σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να τάσσεται κατά της διαγραφής του ελληνικού κρατικού χρέους. «Διαγραφή χρέους δεν είναι δυνατή σε νομική βάση», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι για την αντιμετώπιση του ζητήματος «υπάρχουν διάφορα εργαλεία» (όπως η επιμήκυνση των αποπληρωμών κ.ά.).
«Είμαστε δεσμευμένοι, συνεργαζόμαστε, είχαμε μία πραγματικά καλή συζήτηση με την καγκελάριο και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε», δήλωσε η Κρ. Λαγκάρντ, η οποία πριν από τη συνάντηση με τη Μέρκελ, χαρακτηριστικά τόνισε: «Θέλουμε διατηρήσιμα μέτρα, που θα διαρκέσουν πολύ μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα...».
«Σαφώς, δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε και ιδιαίτερα εκεί που πρέπει να είναι η Ελλάδα για να είναι σταθερή», πρόσθεσε. Σε επόμενες δηλώσεις από την Λαγκάρντ, έγινε εμφανής η επίτευξη του συμβιβασμού με την κυβέρνηση της Γερμανίας και την Ευρωζώνη. «Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο Ασφαλιστικό, η Ευρώπη πρέπει να κάνει παραχωρήσεις στην ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Χωρίς να αναφερθεί στο ενδεχόμενο «κουρέματος», σημείωσε ότι θα μπορούσαν να επεκταθούν οι ωριμάνσεις και να μειωθούν τα επιτόκια των δανείων από την Ευρωζώνη...
«Το ΔΝΤ είναι οπωσδήποτε μέρος της λύσης», είναι το μήνυμα που απέστειλε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε προχτές με τον Αλ. Τσίπρα, συμφώνησαν στην ανάγκη να «υπάρξει συνεχής και ταχεία πρόοδος» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, που επαναβεβαιώνει τη θέση για «ελάφρυνση» του ελληνικού κρατικού χρέους.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ και το τίμημα
Την ίδια ώρα, και με «κλειδωμένη»
τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της συμβολής του στη
χρηματοδοτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος, ιδιαίτερα στην περίπτωση
μεγάλων διαφορών σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις γύρω από τη διαμόρφωση των
πρωτογενών πλεονασμάτων. Σε αυτό το επίπεδο, είναι χαρακτηριστική η
εκτίμηση από τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας (και
μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ), Ε. Νοβότνι: «Μιλώντας με
οικονομικούς όρους, το ΔΝΤ δεν είναι πλέον αναγκαίο για τη σταθεροποίηση
της οικονομίας της Ελλάδας. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που οι Ευρωπαίοι θα
μπορούσαν να το λύσουν μόνοι τους». Η συγκεκριμένη αναφορά
εστιάζει στο χρηματοδοτικό σκέλος του «προγράμματος», που μπορεί να
καλυφθεί από τα κεφάλαια και τους μηχανισμούς στήριξης αποκλειστικά της
Ευρωζώνης. Ωστόσο, αφήνει μετέωρο το ενδεχόμενο για τη συμμετοχή του
ΔΝΤ, για λόγους πέρα από τους «οικονομικούς», όπως π.χ. οι γεωπολιτικές
εξελίξεις, οι συμφωνίες ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα κ.ά.Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή του ΔΝΤ, συνεπάγεται την υπογραφή συμπληρωματικού - «ειδικού» μνημονίου» ακόμη και χωρίς χρηματοπιστωτική στήριξη, από τη δική του πλευρά, προς το ελληνικό κράτος, που φαίνεται να βρίσκεται στα υπό εξέταση σενάρια.
Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της γνωστής διαπραγματευτικής πρακτικής, που εκ των πραγμάτων δίνει άλλοθι στη συγκυβέρνηση να προχωρήσει, αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΝΙ, κλιμακώνοντας τους εκβιασμούς είπε ότι οι πιθανότητες για ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» μέσα στον Απρίλη «είναι πολύ, πολύ μικρές». Αλλος αξιωματούχος της Ευρωζώνης σημείωσε πως «οι αποφάσεις βρίσκονται τώρα στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, είτε υπάρξει απόφαση σε ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων έως την Κυριακή το βράδυ, είτε όχι». Ο ίδιος ανέφερε ότι, αν υπάρξει συμφωνία τα επόμενα εικοσιτετράωρα, τότε η επόμενη εκταμίευση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αρχές Ιούνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου