28 Αυγ 2016

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ Οι απειλές των ισχυρών συλλόγων το μετατρέπουν σε κλειστή Λίγκα

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Οι απειλές των ισχυρών συλλόγων το μετατρέπουν σε κλειστή Λίγκα

Τα όποια έσοδα προσφέρει η κατάκτηση του τροπαίου στο Τσάμπιονς Λιγκ φαίνεται να μην αρκούν στους ισχυρούς συλλόγους, που ζητάνε περισσότερα
Eurokinissi
Τα όποια έσοδα προσφέρει η κατάκτηση του τροπαίου στο Τσάμπιονς Λιγκ φαίνεται να μην αρκούν στους ισχυρούς συλλόγους, που ζητάνε περισσότερα
Το ότι υπήρχε καπνός ήταν σίγουρο, τουλάχιστον την τελευταία διετία. Οτι αυτός άρχισε να φουντώνει το τελευταίο διάστημα επίσης ήταν εμφανές. Πλέον ούτε η... φωτιά δεν μπορεί να κρυφτεί. Και μπορεί ακόμα να είμαστε στη φάση όπου το μεγαλύτερο μέρος της υπόθεσης εξαντλείται σε δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ ή σε μισόλογα και ανεπίσημες δηλώσεις ποδοσφαιρικών παραγόντων, ωστόσο το σίγουρο είναι ένα: Οτι το Τσάμπιονς Λιγκ, 24 χρόνια μετά την εμφάνισή του ως αντικαταστάτη του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και κοντά μία δεκαετία μετά το τελευταίο του «λίφτινγκ», ετοιμάζεται για ένα ακόμα. Μόνο που αυτή τη φορά οι όποιες αλλαγές θα γίνουν, δείχνουν να έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα και φυσικά απώτερους σκοπούς. Και αυτό γιατί, πέρα από τον προφανή στόχο της ΟΥΕΦΑ να κάνει πιο εμπορικό το πλέον κερδοφόρο «προϊόν» της σε επίπεδο διασυλλογικών διοργανώσεων, υπάρχει και η υποβόσκουσα κόντρα με τους ισχυρούς ευρωπαϊκούς συλλόγους. Κόντρα που έχει ως αιτία την πρόθεση των τελευταίων να αποκτήσουν μεγαλύτερο ρόλο τόσο στο μερίδιο από τα κέρδη της διοργάνωσης όσο και στα διαδικαστικά θέματα, για το πώς θα είναι αυτή.
Αν και πολλά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μετά και την εκλογή του νέου προέδρου της ΟΥΕΦΑ στις 14 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, όπου θα αναδειχθεί ο αντικαταστάτης του Μισέλ Πλατινί, κάποια πράγματα έχουν αρχίσει να ξεκαθαρίζουν. Οπως το γεγονός ότι τα σχέδια του Γάλλου επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου για διεύρυνση στις συμμετοχές προκειμένου να τηρήσει και τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά στις λεγόμενες μικρές ομοσπονδίες (για προφανείς λόγους), πολύ σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν. Αντίθετα, όπως δείχνουν τα πράγματα, η διοργάνωση δείχνει να μετατρέπεται σε υπόθεση «λίγων και εκλεκτών». Στο οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπου κυριαρχεί το κυνήγι των κερδών, λόγο δεν μπορεί να έχουν όλοι.
Το... φάντασμα της κλειστής Λίγκας

Η κλήρωση των ομίλων στη διοργάνωση στο άμεσο μέλλον θα αφορά λίγους και εκλεκτούς, σύμφωνα με τα σχέδια της ΟΥΕΦΑ
Associated Press
Η κλήρωση των ομίλων στη διοργάνωση στο άμεσο μέλλον θα αφορά λίγους και εκλεκτούς, σύμφωνα με τα σχέδια της ΟΥΕΦΑ
Μπορεί τα τελευταία χρόνια η ΟΥΕΦΑ υπό την ασφυκτική πίεση των ισχυρών συλλόγων να αναπροσάρμοσε τις χορηγικές της συμφωνίες, είτε με οικονομικές αλλαγές στα συμβόλαια είτε με τη σύναψη συμφωνιών με νέες πολυεθνικές (π.χ. «Gazprom») και να κατάφερε αύξηση στα έσοδα, άρα και στα χρήματα που μοίραζε στις ομάδες, όμως αυτό δεν φαίνεται να αρκεί για κάποιους.
Η όξυνση του ανταγωνισμού στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είχε συνέπειες σε αρκετούς τομείς. Η εκτόξευση των ποσών που δαπανιούνται για τις μεταγραφές πρωτοκλασάτων παικτών σε... αστρονομικά ύψη και η είσοδος νέων ανταγωνιστών στο χώρο με την αγορά ομάδων (π.χ. κινεζική αντεπίθεση, ως απάντηση στο ρωσο-αραβικό στάτους κβο) κάνουν πιο αμείλικτο το κυνήγι του κέρδους. Ετσι, τα όσα προσφέρει εξαιτίας της απήχησής του το Τσάμπιονς Λιγκ δεν μπορεί να μείνουν ανεκμετάλλευτα. Ούτε φυσικά να μοιράζονται και σε πολλούς. Η αύξηση των εσόδων για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ που έκανε η ΟΥΕΦΑ τα τελευταία χρόνια σε κάποιους δεν... αρκούσε. Με μπροστάρη την ευρωπαϊκή ομοσπονδία συλλόγων τα... φαντάσματα της λεγόμενης G14 (Λίγκα των ισχυρών πριν από μια 20ετία) άρχισαν να επιστρέφουν για την ΟΥΕΦΑ. Οι ψίθυροι αρχικά για πιο ενεργό ρόλο των ισχυρών στη διοργάνωση (και φυσικά στα κέρδη) έγιναν το τελευταίο διάστημα ...κραυγές ενώ άρχισαν να παίρνουν και σοβαρότερη μορφή όπως, για παράδειγμα, η πριν από λίγους μήνες ημι-μυστική συνάντηση των ισχυρών της Πρέμιερ Λιγκ με θέμα τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ. Φυσικά, στο χορό μπήκαν και οι ισχυροί σύλλογοι άλλων χωρών, όπως Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία.
Τα σχέδια για μια κλειστή Λίγκα, όπου τον πρώτο λόγο θα έχουν οι σύλλογοι, στα πρότυπα της Ευρωλίγκας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, αυτή τη φορά φαίνεται να μην είναι απλά σκέψεις. Την ίδια στιγμή, η εκτόξευση εσόδων της αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ από μια σειρά συμφωνιών (τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγικές συμφωνίες, διαφημίσεις), που ξεπερνάνε ακόμα και αυτά του Τσάμπιονς Λιγκ, για αρκετούς ευρωπαϊκούς συλλόγους αποτελούσε το πρότυπο. Αλλά και τον καημό τους προκειμένου να δουν κάτι ανάλογο να συμβαίνει και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πολύ περισσότερο δε όταν κάποιοι εξ αυτών έβλεπαν, για παράδειγμα, την ομάδα που προβιβάζεται από την Τσάμπιονσιπ (ουσιαστικά β' κατηγορία) στην Πρέμιερ Λιγκ να έχει εξασφαλισμένα έσοδα που έφθαναν (αν δεν ξεπερνούσαν κιόλας) τα αντίστοιχα του κατόχου του τροπαίου από τη συμμετοχή του στη διοργάνωση.
Τρέχει να προλάβει η ΟΥΕΦΑ...
Με τα φαντάσματα των ισχυρών που απαιτούν περισσότερα να έχουν επιστρέψει για τα καλά και να ξυπνούν μνήμες 20ετίας, όπου η πίεση της G14 οδήγησε στη μετατροπή του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο πιο εμπορικό (και κερδοφόρο για τους συλλόγους) Τσάμπιονς Λιγκ, η ΟΥΕΦΑ και πάλι φαίνεται να τρέχει να προλάβει... Με το ρόλο της αυτή τη φορά να μοιάζει λιγότερο ισχυρός απ' ό,τι τότε εξαιτίας και των πρόσφατων σκανδάλων που αμαύρωσαν την εικόνα, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία ετοιμάζεται να ρίξει καινούργια... χαρτιά στο τραπέζι. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της ιταλικής αθλητικής εφημερίδας «Gazzetta dello Sport», αν και μέχρι να αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος τα πράγματα φαντάζουν «παγωμένα», ήδη όμως στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία έχουν μελετηθεί τα πρώτα σχέδια για αλλαγές στο Τσάμπιονς Λιγκ που θα αποτελέσουν την απάντηση στους συλλόγους, ευελπιστώντας στην ικανοποίησή τους. Κάτι τέτοιο παραδέχθηκε άλλωστε με δηλώσεις του και ένας εκ των υποψηφίων για την προεδρία, ο Σλοβένος Αλεξάντερ Σεφερίν, που μεταξύ άλλων τόνισε πως «εάν οι σύλλογοι θέλουν περισσότερα χρήματα η ΟΥΕΦΑ μπορεί να δουλέψει πάνω σε αυτό».
...ισχυροποιώντας τους ισχυρούς
Πώς μπορεί να γίνει αυτή η δουλειά που επικαλείται ο Σεφερίν; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας, ένα πρώτο σχέδιο της ΟΥΕΦΑ δεν είναι τίποτα άλλο από την περαιτέρω ισχυροποίηση των ισχυρών. Ετσι, τα πλάνα προβλέπουν από τη μεθεπόμενη σεζόν, το 2018, να δίνονται 4 εισιτήρια για απευθείας συμμετοχή στους ομίλους στα αντίστοιχα ισχυρά πρωταθλήματα της Ευρώπης σε Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία. Μάλιστα, απ' αυτά τα 4 εισιτήρια τα 3 θα δίνονται βάσει θέσεων στο πρωτάθλημα και το τέταρτο σε κάποια ιστορική ομάδα (ή οικονομικά ισχυρή) που δεν θα τα έχει καταφέρει. Ετσι θα αποφεύγονται τα... στραβοπατήματα, όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει φέτος, με τη μη συμμετοχή στη διοργάνωση ομάδων όπως η Τσέλσι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μίλαν, η Ιντερ. Την ίδια στιγμή, το σχέδιο φαίνεται να προβλέπει τη μείωση των προνομίων για τις χώρες που έπονται στη βαθμολογία των 4 ισχυρών αφού θα μειωθούν σε 2 μόλις τα εισιτήρια για συμμετοχή στους ομίλους για χώρες όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ρωσία. Φυσικά ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η μείωση για τις χώρες που βρίσκονται τουλάχιστον από την 8η θέση της βαθμολογίας και κάτω...

Μπ. Τσ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ