16 Σεπ 2016

Ωραιόκαστρο, Χίος και «αγανακτισμένοι» φασίστες

Ωραιόκαστρο, Χίος και «αγανακτισμένοι» φασίστες
Στο Ωραιόκαστρο διάφορα ακροδεξιά στοιχεία της περιοχής, συνεπικουρούμενα από το δήμαρχο, έδειξαν το ...μεγαλείο τους, ζητώντας να μην πάνε στο σχολείο τα μικρά προσφυγόπουλα. Στη Χίο «αγανακτισμένα» φασιστοειδή πήγαν έξω από κέντρο κράτησης στο νησί και επιτέθηκαν σε πρόσφυγες και μετανάστες με πέτρες και κροτίδες. Αντίστοιχα περιστατικά - μικρότερης έκτασης - συμβαίνουν και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ και στο παρελθόν δεν έλειψαν επιθέσεις σε βάρος προσφύγων. Διάφορα φασιστοειδή και διάφοροι φασίζοντες, που νιώθουν - όπως λένε - απλά Ελληνες, ξεσπαθώνουν σε βάρος ανθρώπων που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, εξαναγκασμένοι να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια χώρα που δεν θέλουν, χωρίς τα βασικά. Βέβαια, σε καμία περίπτωση αυτές οι συμπεριφορές δεν μπορούν να ακυρώσουν το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες στους χιλιάδες ξεριζωμένους που βρίσκονται στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες. Αλληλεγγύη που συνεχίζεται και ίσως είναι μια ευκαιρία να φουντώσει ακόμα περισσότερο, για να ανακόψει κάθε σκέψη οποιουδήποτε φανερού ή κρυφού κέντρου και να σβήσει τις όποιες φασιστικές ρατσιστικές φωνές που όλο και ξεπετάγονται, ειδικά τις τελευταίες βδομάδες.
* * *
Και η περίπτωση του Ωραιοκάστρου και αυτή της Χίου, αναδεικνύουν και ορισμένα άλλα ζητήματα εκτός από τα παραπάνω. Είναι ξεκάθαρο ότι γι' αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα τεράστια ευθύνη έχει η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Θυμίζουμε ότι αυτή η κυβέρνηση έβαλε φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, που εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας. Οτι παρουσίαζε εκείνη τη συμφωνία σαν το «εργαλείο» που θα λύσει όλα τα προβλήματα σχετικά με το μεγάλο αριθμό προσφύγων. Οτι συσκότιζε το χαρακτήρα της ΕΕ σχετικά με το Προσφυγικό και παρουσίαζε αυτό το μηχανισμό, που έχει ευθύνη για τους πολέμους και την προσφυγιά, ως «σωτήρα». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις άθλιες συνθήκες διαμονής χιλιάδων εγκλωβισμένων ανθρώπων σε διάφορα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που μπορεί να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Και το κυριότερο; Αυτές οι συγκεκριμένες αντιλαϊκές πολιτικές, όπως και το κλίμα εφησυχασμού ότι όλα θα λυθούν από τις Βρυξέλλες και τις συμφωνίες ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, είναι «βούτυρο στο ψωμί» φασιστικών, ρατσιστικών στοιχείων, που εκμεταλλεύονται τις συνθήκες για να εξαπολύσουν το δηλητήριό τους, να οργανώσουν νέες επιθέσεις σε βάρος προσφύγων και μεταναστών.
* * *
Οι ευθύνες της κυβέρνησης όχι μόνο δεν είναι αμελητέες, αλλά μπορούν να τροφοδοτήσουν αντίστοιχες συμπεριφορές στο μέλλον. Και δεν είναι η πρώτη φορά που μία αστική κυβέρνηση ρίχνει «νερό στο μύλο» φασιστοειδών. Και η προηγούμενη έβαλε το χεράκι της για να καλλιεργηθεί συνείδηση στο λαό ενάντια στους μετανάστες. Θυμίζουμε χαρακτηριστικά τις κορόνες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος θεωρούσε πως δεν πρέπει να μένουν έξω από τους παιδικούς σταθμούς τα ...ελληνόπουλα και να μπαίνουν τα παιδιά μεταναστών. `Η την επιχείριση «Ξένιος Δίας», που νομιμοποιούσε στα μάτια του λαού τις επιθέσεις σε βάρος μεταναστών. Μήπως αυτά δεν καλλιεργούν ρατσιστικές αντιλήψεις και συμπεριφορές;
* * *
Και στο Ωραιόκαστρο και στη Χίο και παντού σε όλη τη χώρα, οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες, πρέπει να συνεχίσουν να αγκαλιάζουν τους χιλιάδες ξεριζωμένους. Να κινητοποιηθούν αποφασιστικά ενάντια στο φασιστικό ρατσιστικό δηλητήριο που στάζουν διάφορα κέντρα, που εμφανίζονται πότε ως «αγανακτισμένοι του Αγίου Παντελεήμονα», πότε ως «δυστυχισμένοι έμποροι που οι πλανόδιοι μετανάστες τούς στερούν το μεροκάματο», πότε ως «προβληματισμένοι γονείς που δεν θέλουν τα παιδιά προσφύγων στα σχολεία». Να κινητοποιηθούν ενάντια στην κυβέρνηση και να απαιτήσουν νέες ανοιχτές δομές φιλοξενίας, που θα πληρούν τις συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης, εκπαίδευση όλων των παιδιών των μεταναστών και προσφύγων. Να κινητοποιηθούν ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς που γεννούν πολέμους και δημιουργούν την προσφυγιά, με αίτημα τη μεταφορά των χιλιάδων εγκλωβισμένων από τη χώρα μας στις χώρες που θέλουν να πάνε. Ο ελληνικός λαός, οι γονείς, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί να αντιτάξουν τη δική τους αλληλεγγύη απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Την ερχόμενη Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Ωραιοκάστρου, η συμμετοχή στη συγκέντρωση και την πορεία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που διοργανώνει η ΚΟ του ΚΚΕ, είναι ένα ακόμα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Και δεν πρέπει να είναι το τελευταίο.

Κ. Πασ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ