25 Σεπ 2016

Κλιμακώνεται η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων

Κλιμακώνεται η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων

Αμερικανικά βομβαρδιστικά (φωτ.) κάνουν όλο και πιο συχνά υπερπτήσεις πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο
Copyright 2016 The Associated
Αμερικανικά βομβαρδιστικά (φωτ.) κάνουν όλο και πιο συχνά υπερπτήσεις πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο
«Αυτό που δείχνουμε σήμερα είναι ένα μόνο εργαλείο που έχουμε να επιλέξουμε από μια ευρεία γκάμα επιλογών», δήλωσαν την περασμένη Τετάρτη οι εκπρόσωποι της στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ που εδρεύουν μόνιμα στη Νότια Κορέα, μετά από τις νέες υπερπτήσεις αμερικανικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο. Συγκεκριμένα, ένα υπερηχητικό αεροσκάφος τύπου «Β-1Β» απογειώθηκε από τη βάση Αντερσεν στη νήσο Γκουάμ του Ειρηνικού και ολοκλήρωσε την πτήση με προσγείωση στη βάση Οσάν, 40 χλμ. από τη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα Σεούλ.
Τα «Β-1Β» θεωρούνται από τα πιο συνηθισμένα και «ικανά» πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Σύμφωνα με την ίδια την κατασκευάστρια εταιρεία του, την «Μπόινγκ», αποτελεί το ταχύτερο βομβαρδιστικό της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και μπορεί να μεταφέρει 24 πυραύλους κρουζ, συνολικό βάρος πυρομαχικών πάνω από 34 τόνους.
«Η συμμαχία (σ.σ. ΗΠΑ - Νότιας Κορέας) δυναμώνει καθημερινά και παραμένουμε σε ετοιμότητα για να υπερασπιστούμε και να διατηρήσουμε την ασφάλεια της Κορεατικής Χερσονήσου και της περιοχής», συμπλήρωνε ακόμα η διοίκηση της αμερικανικής δύναμης στη Ν. Κορέα, μετά την υπερπτήση της Τετάρτης.
Στο όνομα της υπεράσπισης της «σταθερότητας»
Η Ουάσιγκτον εμφάνισε ως αφορμή για τις υπερπτήσεις πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο την τελευταία πυρηνική δοκιμή της ΛΔ Κορέας στις 9 του Σεπτέμβρη. Συνολικά, οι ιμπεριαλιστές και πρώτοι οι Αμερικανοί αξιοποιούν την απόφαση της ΛΔ Κορέας να αναπτύσσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο ως πρόσχημα για την προώθηση των δικών τους σχεδιασμών, στο πλαίσιο της ραγδαίας όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε Ασία - Ειρηνικό, μια περιοχή μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, που αποτελεί κρίσιμο εμπορικό σταυροδρόμι και φιλοξενεί άφθονο ενεργειακό πλούτο.
Η αλήθεια είναι ότι ολόκληρη η συγκεκριμένη περιφέρεια, από πάνω έως κάτω, και με επίκεντρο την Κορεατική Χερσόνησο στα βορειότερα και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα στα νοτιότερα, εξελίσσεται ειδικά τους τελευταίους μήνες σε πεδίο διαρκούς συγκέντρωσης ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων και υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων.
Καταρχήν, ενδεικτική είναι η «κινητοποίηση» της ίδιας της Νότιας Κορέας, στο όνομα και της «βορειοκορεατικής απειλής».
  • Μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή της ΛΔ Κορέας, το Γενικό Επιτελείο Στρατού έδωσε στη δημοσιότητα το «Σχέδιο Μαζικής Τιμωρίας και Αντιποίνων "Κορέα"», που περιλαμβάνει την ανάπτυξη πολύ εξειδικευμένων ομάδων κομάντος και ταυτόχρονες επιθέσεις με πυραύλους σχεδιασμένους για χτυπήματα ακριβείας, σε περίπτωση επίθεσης από την Πιονγιάνγκ. Οπως έσπευσαν να σχολιάσουν Νοτιοκορεάτες, είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο σχέδιο εκπονείται για να εκτελεστεί σε περίπτωση που υπάρχουν «ενδείξεις» για «μια πυρηνική επίθεση της Β. Κορέας». Οι ίδιοι υποστήριζαν ότι πρόκειται για σχέδιο «προληπτικού χτυπήματος. Τα προηγούμενα είχαν αμυντικά στοιχεία σε μεγάλο μέρος τους, αυτό έχει κάποια επιθετικά στοιχεία...».
  • Ενδεικτική ήταν και η μεγάλη συμμετοχή στη φετινή άσκηση Νότιας Κορέας - ΗΠΑ «Ulchi Freedom Guardian» που έγινε από τις 22/8/2016 μέχρι τις 2/9/2016, με μια συνολική δύναμη 75.000 ατόμων. Το 1/3 ήταν αμερικανικές δυνάμεις.
  • Την ίδια περίπου περίοδο, το νοτιοκορεατικό Πυροβολικό έκανε ασκήσεις ευρείας κλίμακας με πραγματικά πυρά, πολύ κοντά στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη της Χερσονήσου, με «σενάριο» την αντιμετώπιση μιας πιθανής πυρηνικής επίθεσης από την Πιονγιάνγκ και τη συμμετοχή 60 αεροσκαφών αλλά και 530 ατόμων.
Μάζωξη Κάρτερ με υπουργούς ASEAN
Ξεχωριστή είναι, βέβαια, η στρατιωτική «κινητοποίηση» των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην περιοχή, με πρόσχημα την υπεράσπιση της «σταθερότητας», στο όνομα της οποίας μάλιστα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, θα φιλοξενήσει στα τέλη του μήνα άτυπη συνάντηση των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ - ASEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας) στη Χονολουλού. Στόχος είναι - σύμφωνα με το Πεντάγωνο - να συζητηθούν οι «κοινές ανησυχίες για την ασφάλεια και ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία για την οικοδόμηση και διατήρηση μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού», σε συνέχεια της πρόσφατης Συνόδου ΗΠΑ - ASEAN, στο Λάος, αλλά και της ειδικής Συνόδου ΗΠΑ - ASEAN που είχε οργανώσει πέρυσι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, επιβεβαιώνοντας τη «στροφή» των ΗΠΑ στην περιοχή. Ακόμα:
  • Στο πλαίσιο αυτής της «στροφής», έχουν πυκνώσει οι «περιπολίες» αμερικανικών πολεμικών πλοίων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου οι εδαφικές διαφορές (κύρια μεταξύ Κίνας και άλλων χωρών) ανεβάζουν συχνά το θερμόμετρο.
  • Βεβαίως, το «ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για την περιοχή αποτυπώνεται καταρχήν στην απόφαση εγκατάστασης του υπερσύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) στη Χερσόνησο, σε συνεργασία και σύμφωνη γνώμη βέβαια με τη Σεούλ, αλλά και με το Τόκιο, παρά την αντίδραση της Κίνας αλλά και της Ρωσίας.
  • Ενδεικτικές είναι και οι πληροφορίες (από ΜΜΕ όπως το νοτιοκορεατικό πρακτορείο «Γιονάπ» και το κινεζικό «Σινχουά») ότι στην ευρεία άσκηση «RED FLAG» που γίνεται κάθε χρόνο και τμηματικά στη διάρκεια του 12μηνου, η Ουάσιγκτον θα περιλάβει και «σενάριο» απάντησης «σε μια ξαφνική πυραυλική επίθεση από τη Βόρεια Κορέα». Το συγκεκριμένο μέρος θα αφορά τα γυμνάσια που θα γίνουν 3-21 Οκτώβρη στη βάση Εϊλσον στην Αλάσκα. Σε αυτή θα πάρει μέρος και η Νότια Κορέα με 6 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15K και δυο μεταγωγικά C-130. Σύμφωνα πάντα με τις συγκεκριμένες πηγές, οι ΗΠΑ από τη μεριά τους θα διαθέσουν 50 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 και F-15C. Επίσης, στο συγκεκριμένο τμήμα της «RED FLAG» θα λάβουν μέρος και «εταίροι» των ΗΠΑ όπως η Ν. Ζηλανδία αλλά και το ΝΑΤΟ.
Το πλαίσιο αυτό της ευρείας στρατιωτικής ετοιμότητας ενισχύουν και οι πρόσφατες δηλώσεις της νέας υπουργού Αμυνας της Ιαπωνίας, Τομόμι Ινάντα, που αφού ξεκαθάρισε ότι «στηρίζουμε σθεναρά τις επιχειρήσεις του αμερικανικού ΠΝ υπέρ της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, εξήγησε ότι η χώρα της είναι έτοιμη «να αυξήσει την εμπλοκή της» στην ίδια περιοχή, «για παράδειγμα, μέσα από κοινές εκπαιδευτικές περιπολίες με το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) των ΗΠΑ και διμερείς και πολυμερείς ασκήσεις με (άλλα) ΠΝ της περιοχής».
Αλλωστε, στα τέλη του περασμένου Ιούνη, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα προχώρησαν στην πρώτη τους κοινή άσκηση με βαλλιστική δοκιμή, επικαλούμενες και τις «απειλές» της ΛΔ Κορέας. Η άσκηση με τον κωδικό «Pacific Dragon» (Δράκος του Ειρηνικού) έγινε στις εγκαταστάσεις του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Χαβάη και επιδίωξη ήταν να ενισχύσει «την ήδη ισχυρή σχέση των τριών εθνών που συμμετέχουν», ενώ δοκιμάστηκαν και τα ηλεκτρονικά αντιπυραυλικά συστήματα «Aegis» σε θέματα συλλογής δεδομένων (που αφορούν τον εντοπισμό και την ανίχνευση εχθρικού πυραύλου).
Επίσης, στις 4 Οκτώβρη ΗΠΑ και Φιλιππίνες θα προχωρήσουν σε κοινές αμφίβιες ασκήσεις προσγείωσης, με σημείο εκκίνησης την έδρα του σώματος στην περιοχή Φορτ Μπονιφάσιο στη Μανίλα. Οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν χρήση αληθινών πυρών και θα διαρκέσουν έως τις 12 Οκτώβρη. Από τη μεριά των ΗΠΑ θα πάρει μέρος δύναμη 500 στρατιωτών, ενώ οι Φιλιππίνες θα «διαθέσουν» 1.400.
Εκτεταμένα ρωσο-κινεζικά γυμνάσια
Την αυξημένη αυτή «κινητικότητα» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους παρακολουθούν στενά αντίπαλα κέντρα, που αφενός έχουν τα δικά τους αυτοτελή σχέδια, αφετέρου «ανησυχούν» για τις επιδιώξεις της Ουάσιγκτον.
Από αυτή τη σκοπιά πρέπει κανείς να εξετάσει και τις ετήσιες κοινές ασκήσεις των Κίνα - Ρωσία με κωδικό «Joint Sea» («Θαλάσσια Συνεργασία») που φέτος οργανώθηκαν στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Οι περσινές ασκήσεις με τον ίδιο κωδικό είχαν γίνει στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, δηλαδή εκεί όπου Κίνα - Ιαπωνία κοντράρονται μεταξύ άλλων για την κυριαρχία των νήσων Σενκάκου /Ντιαογιού, μια ακόμα από τις ζώνες του Ειρηνικού με μεγάλο φυσικό πλούτο.
Οι ασκήσεις έγιναν από τις 13 μέχρι τις 19 Σεπτέμβρη και περιελάμβαναν «αληθινά πυρά, επιχειρήσεις θαλάσσιας διέλευσης και προσγείωσης σε νησιωτικές περιοχές, αμυντικές και επιθετικές ασκήσεις σε νήσους». «Σε σχέση με προηγούμενες ασκήσεις, αυτή τη φορά υπάρχουν βελτιώσεις στην οργάνωση, την έκδοση εντολών, την ανάπτυξη (των δυνάμεων) και άλλα πεδία. Θα ενισχύσουν επίσης την ψηφιοποίηση και τη συστηματοποίηση της χρήσης των δυνάμεων την ώρα της μάχης», εξήγησε κατά την τελετή έναρξης των ασκήσεων ο εκπρόσωπος του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού Λιανγκ Γιανγκ. Το «Σινχουά» υποστήριζε πριν μερικές μέρες ότι οι φετινές ασκήσεις συντονισμού είναι από τις ευρύτερες που έχουν ποτέ οργανώσει οι δυο χώρες «με κοινό σύστημα εντολών πληροφόρησης».
Επισημαίνουμε ότι οι φετινές ασκήσεις Κίνας και Ρωσίας έγιναν με φόντο κοινές τους ανησυχίες και αντιρρήσεις για την εγκατάσταση του THAAD στην Κορεατική Χερσόνησο. Μάλιστα, η «άφιξη» του THAAD στην περιφέρεια έχει δώσει ήδη αφορμές για αναλύσεις περί της «ανάγκης νέων κοινών διακηρύξεων στρατηγικής κατεύθυνσης Ρωσίας - Κίνας», στο όνομα του «να ενισχύσουμε τη στρατηγική σταθερότητα της περιοχής». Ισως δεν ήταν τυχαίες, λοιπόν, οι δηλώσεις που έκανε στα μέσα Αυγούστου ο Ρώσος πρέσβης στο Πεκίνο, Αντρέι Ντενίσοβ, ότι Κίνα και Ρωσία συζητούν μια πρόταση να εμποδίσουν την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην Κορεατική Χερσόνησο.
Αλλες διευκρινίσεις δε δόθηκαν. Πάντως, είναι γεγονός ότι η συγκέντρωση υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων και στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή κλιμακώνεται και οι λαοί καλούνται σε αυξημένη επαγρύπνηση και οργάνωση της αντιιμπεριαλιστικής τους πάλης χωρίς καμιά αναβολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ