25 Σεπ 2016

Οξύνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας

Οξύνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας
Την ίδια ώρα, επιχειρείται νέος γύρος παζαριών



Πλώρη για τις ακτές της Συρίας στην Ανατολική Μεσόγειο βάζει το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ»
Copyright 2016 The Associated
Πλώρη για τις ακτές της Συρίας στην Ανατολική Μεσόγειο βάζει το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ»
Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της ρωσο-αμερικανικής συμφωνίας της 9ης Σεπτέμβρη για «εκεχειρία» στο Χαλέπι της Συρίας με ημερομηνία εφαρμογής τη 12η του μήνα, βρεθήκαμε μπροστά σε μία νέα φάση ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης σε διπλωματικό και πολεμικό πεδίο. Η εξέλιξη ασφαλώς δεν προκαλεί εντύπωση ούτε είναι ανεξήγητη. Η παρούσα όξυνση της αμερικανο-ρωσικής κόντρας (πέραν αυτής ανάμεσα στις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους τους, π.χ. Τουρκία) και η αδυναμία των δύο δυνάμεων να γεφυρώσουν κάποιες από τις πιο μεγάλες διαφορές τους, εντός και εκτός Συρίας (σε γεωπολιτικό, οικονομικό, ενεργειακό επίπεδο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση των μονοπωλιακών τους συμφερόντων σε Ευρώπη και Ασία, κ.ά.) δείχνουν να δυναμιτίζουν το τοπίο συνολικά, αλλά και να δημιουργούν ένα πέπλο αντίφασης. Αυτό γιατί τη στιγμή που διαπραγματεύονται, την επόμενη, ένας εκ των δύο ή και οι δύο υπονομεύουν τα συμφωνηθέντα και συνεχίζουν το παιχνίδι στη γεωστρατηγική «σκακιέρα».
Ετσι, η ρευστή πραγματικότητα εξελίσσεται ως εξής: Λίγες μέρες μετά την επίτευξη της ρωσο-αμερικανικής συμφωνίας για εκεχειρία στο Χαλέπι, φθάσαμε σε κλιμάκωση των βομβαρδισμών σε μία στρατηγική περιοχή για την οποία ερίζουν, μεταξύ άλλων, ο στρατός της Συρίας και οι σύμμαχοι της χώρας (Ρωσία, Ιράν, λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ»), οι αντικαθεστωτικοί που ελέγχονται από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, ΕΕ, Τουρκία, μοναρχίες του Κόλπου), οι Κούρδοι της περιοχής κ.λπ.
Ετσι, ενώ στα λόγια και στα χαρτιά είχαμε τη ρωσο-αμερικανική συμφωνία για «εκεχειρία», στην πράξη είδαμε κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων και προετοιμασιών για μία ενδεχομένως μεγαλύτερη σύγκρουση.
Βομβαρδισμοί με απώτερους στόχους...
Μέσα στην τελευταία βδομάδα, σημειώθηκαν δύο κομβικής σημασίας γεγονότα: Α) Ο βομβαρδισμός θέσης του συριακού στρατού στο Ντέιρ Εζόρ το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη, από αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου «F-16» και άλλα βομβαρδιστικά από Δανία, Βρετανία και Αυστραλία. Β) Η «περίεργη» επίθεση σε κομβόι του ΟΗΕ, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια κοντά στο Χαλέπι το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, 19 Σεπτέμβρη, με τουλάχιστον 12 νεκρούς.
Οσον αφορά στην επίθεση κατά του συριακού στρατού στο Ντέιρ Εζόρ, αποκαλύφθηκε πως οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους βομβάρδιζαν επί 1 ώρα σκοτώνοντας τουλάχιστον 62 (κατ' άλλες πληροφορίες 80) Σύρους στρατιώτες και τραυματίζοντας πάνω από 100 άλλους, ενισχύοντας παράλληλα τη θέση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στην ανατολική Συρία. Σταμάτησαν αρκετή ώρα αφότου ειδοποιήθηκαν από Ρώσους στρατηγούς πως είχαν επιτεθεί σε θέση του συριακού στρατού.
Αρχικά, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν ότι βομβάρδισαν θέση του συριακού στρατού. Στη συνέχεια, το παραδέχθηκαν ισχυριζόμενοι πως το έπραξαν «κατά λάθος». Ομως, το Ντέιρ Εζόρ έχει ιδιαίτερη σημασία. Αποτελεί θύλακα στρατηγικής σημασίας, που είναι περικυκλωμένος εδώ και καιρό από χιλιάδες τζιχαντιστές, γιατί βρίσκεται σε σταυροδρόμι μεταξύ Ιράκ και Συρίας. Οσο ο συριακός στρατός το ελέγχει, διακόπτει τη σύνδεση των εδαφών που ελέγχουν αντικαθεστωτικοί και τζιχαντιστές σε Συρία και Ιράκ (επομένως και τον ανεφοδιασμό τους).
Ακολούθησε η «περίεργη» επίθεση σε κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στο Χαλέπι με τουλάχιστον 12 νεκρούς. Οι Αμερικανοί έσπευσαν, δίχως βεβαίως να παρουσιάσουν το παραμικρό τεκμήριο, να κατηγορήσουν «συριακά και ρωσικά βομβαρδιστικά». Οι Ρώσοι και οι Σύροι, από την πλευρά τους, απέρριψαν τις αιτιάσεις των ΗΠΑ ότι ευθύνονταν ή είχαν την παραμικρή ανάμειξη στην περίεργη επίθεση. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Γενς Λέρκε, διέψευσε αρχικές πληροφορίες πως η επίθεση έγινε από αέρος, λέγοντας ότι δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει τις συνθήκες του περιστατικού. Οταν οι Αμερικανοί επέμειναν, οι Ρώσοι άρχισαν να παρουσιάζουν στοιχεία, ενάντια στους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον.
Τα ρωσικά στοιχεία...
Ο Ιγκορ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, υποστήριξε ότι η αυτοκινητοπομπή «δεν επλήγη από αέρος, αλλά τα οχήματα καταστράφηκαν από φωτιά που προκάλεσε το φορτίο που μετέφεραν». Ακολούθως, ο ρωσικός στρατός δημοσιοποίησε βίντεο που κατέγραφε την κίνηση της αυτοκινητοπομπής, όπου φαίνεται ότι συνόδευε την αποστολή ένα φορτηγό, στο οποίο επέβαιναν ένοπλοι, που ρυμουλκούσε πυροβόλο μεγάλου διαμετρήματος. Σε επόμενη φάση, ο Κονασένκοφ ανακοίνωσε ότι αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, τύπου «Predator», που απογειώθηκε από τη βάση του Ιντσιρλίκ, βρέθηκε πάνω από το κομβόι, που χτυπήθηκε, και αποχώρησε μισή ώρα μετά. Οι Αμερικανοί δεν το διέψευσαν, αρκούμενοι να ανακοινώσουν ότι εκείνη την ώρα πετούσαν στην περιοχή «δύο ρωσικά μαχητικά τύπου "Su-24"», πράγμα που διέψευσαν άμεσα οι Ρώσοι.
Στη συνέχεια υπήρξε ανάκληση της ανθρωπιστικής βοήθειας από τον ΟΗΕ, ένταση στις διαπραγματεύσεις Ρώσων και Αμερικανών, την απόφαση του συριακού στρατού να ανακοινώσει τερματισμό της συμφωνίας εκεχειρίας και να αναγγείλει έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Χαλέπι...
Ερχεται και ρωσικό αεροπλανοφόρο....
Τα γεγονότα αυτά προκάλεσαν νέα ένταση στο πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων και αναπόφευκτα «ακύρωσαν» τη συμφωνία εκεχειρίας, με τη Ρωσία να ανακοινώνει, για πρώτη φορά, την αποστολή του αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» έξω από τις ακτές της Συρίας στην Αν. Μεσόγειο, πέρα από τα έξι ρωσικά πολεμικά πλοία που πλέουν εδώ και καιρό στην περιοχή.
Πληροφορίες από διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πως οι Ρώσοι σχεδιάζουν να δοκιμάσουν νέα όπλα, βομβαρδιστικά και νέους τύπους πυραύλων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών. Οπως πυραύλους τύπου Κh-38 με το νέο σύστημα καθοδήγησης SVP-24, και βομβαρδιστικά τύπου «Su-33», MiG-29 K/KMB και ελικόπτερα «Κa-52K Katran».
Νέα παζάρια στη Ν. Υόρκη
Με φόντο αυτές τις κινήσεις, Αμερικανοί και Ρώσοι δεν σταμάτησαν τα παζάρια, που από τη Βιέννη μεταφέρθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Προχτές, συγκλήθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε μία βδομάδα η 20μελής «Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας» για πάνω από 2 ώρες, δίχως να επιτευχθεί η παραμικρή πρόοδος στην ανανέωση της αμερικανο-ρωσικής συμφωνίας «εκεχειρίας» ή στην επανέναρξη των ενδοσυριακών «ειρηνευτικών» συνομιλιών. Βεβαίως, δεν αποκλείεται, στη συνέχεια, να καταλήξουν σε κάποια προσωρινή «συμφωνία», μέχρι την επόμενη κλιμάκωση...
Στο μεταξύ, οι βόμβες των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα συνεχίσουν να πέφτουν παράλληλα με τις ενδοϊμπεριαλιστικές διαπραγματεύσεις.

Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ