25 Σεπ 2016

Αϊνστάιν και διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ» επιβεβαιώνουν εξωπλανήτη!

Αϊνστάιν και διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ» επιβεβαιώνουν εξωπλανήτη!

Καλλιτεχνική απεικόνιση του συστήματος με τους δύο ερυθρούς νάνους στο βάθος και τον πλανήτη μεγέθους Κρόνου σε πρώτο πλάνο
Καλλιτεχνική απεικόνιση του συστήματος με τους δύο ερυθρούς νάνους στο βάθος και τον πλανήτη μεγέθους Κρόνου σε πρώτο πλάνο
Η πρώτη ανακάλυψη εξωπλανήτη από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ», με αξιοποίηση του φαινομένου του βαρυτικού μικροφακού, το οποίο προβλέπεται από τη γενική θεωρία της σχετικότητας, ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες, από ομάδα αστρονόμων. Ο πλανήτης περιφέρεται σε απόσταση 300 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, γύρω από δύο ερυθρούς νάνους, στο σύστημα OGLE-2007-BLG-349, που βρίσκεται 8.000 έτη φωτός μακριά, προς το κέντρο του Γαλαξία. Τα δύο άστρα απέχουν μεταξύ τους μόλις 7 εκατομμύρια χιλιόμετρα, δηλαδή περίπου 14 φορές τη διάμετρο της τροχιάς της Σελήνης γύρω από τη Γη.
Ο βαρυτικός μικροφακός εκδηλώνεται όταν το φως από ένα μακρινό άστρο κατά την πορεία του προς τον παρατηρητή στη Γη περάσει πολύ κοντά από ένα μεγάλο άστρο που βρίσκεται ενδιάμεσα. Τότε η βαρύτητα του μεγάλου άστρου καμπυλώνει την τροχιά του φωτός με αποτέλεσμα να λειτουργεί σαν συγκεντρωτικός φακός και να επιτρέπει την παρατήρηση περισσότερων λεπτομερειών.
Το σύστημα OGLE-2007-BLG-349 είχε πρωτοεντοπιστεί από επίγεια τηλεσκόπια, αλλά δεν είχε γίνει δυνατό να αποκαλυφθεί η λεπτομερής του σύνθεση, αν δηλαδή επρόκειτο για έναν πλανήτη μεγέθους ανάλογου με τον Κρόνο και δύο άστρα, ή έναν πλανήτη σαν τον Κρόνο και έναν πλανήτη σαν τη Γη με ένα άστρο. Η οξύτητα των παρατηρήσεων από το «Χαμπλ» σε συνδυασμό με τη σύμπτωση της τέλειας στοίχισης Γης - βαρυτικού φακού - παρατηρούμενου συστήματος, επέτρεψε να αποκλειστεί το δεύτερο ενδεχόμενο, αφήνοντας ως μόνη δυνατή εξήγηση το σύστημα των δύο ερυθρών νάνων και του ενός πλανήτη σε μέγεθος Κρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ