Τα ζητήματα αυτά, όπως και η συζήτηση για τη μελλοντική πορεία της λυκοσυμμαχίας, που έχει ανάψει εδώ και πολύ καιρό, αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις στη Σύνοδο, που επισήμως έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, τα εγκαίνια των νέων γραφείων του ΝΑΤΟ στη βελγική πρωτεύουσα.
Οι σχέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ
Σε
ό,τι αφορά το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ - ΝΑΤΟ, η συζήτηση έρχεται σε μια
περίοδο όπου οι ΗΠΑ πιέζουν περαιτέρω την ΕΕ να διαθέτει περισσότερα
στρατιωτικά μέσα και πόρους για την υλοποίηση των στόχων της
λυκοσυμμαχίας, πάντα υπό «καπέλο» ΝΑΤΟ και όχι κάποια αυτονόμησή της. Η
Γερμανία αντιδρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ από κοινού με Γαλλία και
Ιταλία εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας πιο ενισχυμένης μεταξύ τους
«στρατιωτικής συνεργασίας», μέσω και των δυνατοτήτων που τους δίνουν
σχετικά ευρωενωσιακά κείμενα και Συνθήκες, χωρίς βέβαια να αμφισβητούν,
έστω προσώρας, την πρωτοκαθεδρία του ΝΑΤΟ, αν και από τα πλέον επίσημα
χείλη, όπως της ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι έχει εκφραστεί ο στόχος της ΕΕ να αναδειχθεί σε «πάροχο ασφάλειας διεθνώς»,
με εντονότερη και πιο αυτοτελή στρατιωτική παρουσία της, περισσότερες
αποστολές δυνάμεών της πέραν των συνόρων της, όπου κρίνει ότι
διακυβεύονται συμφέροντα ευρωενωσιακών μονοπωλίων.Κάποια από τα ζητήματα αυτά αναμένεται να συζητήσει ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στις συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί να έχει, αύριο Πέμπτη, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, τη Μογκερίνι, αλλά και σε διμερείς συναντήσεις που πιθανολογείται ότι θα έχει με Ευρωπαίους ηγέτες.
Αντιπαραθέσεις και «δίαυλοι» με Ρωσία
Οι ενδοαστικές διαφορές εντός ΝΑΤΟ, αλλά και ΕΕ, έχουν διαφανεί και σε άλλα ζητήματα. Π.χ. στις σχέσεις με τη Ρωσία,
που εμφανίζεται σημαντικός «οικονομικός εταίρος» μιας σειράς
καπιταλιστικών κρατών. Από αρμόδιες πηγές λέγεται ότι χώρες όπως η
Ρουμανία, ο Καναδάς και η Πολωνία έχουν ήδη ζητήσει να ενισχυθεί
παραπέρα η στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία εντός του 2018,
ενώ αντιρρήσεις και «επιφυλάξεις» φέρεται να εκφράζουν οι Γαλλία,
Ολλανδία, Βέλγιο, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Δανία, αλλά και οι Γερμανία,
Νορβηγία, Δανία, που εμφανίζονται «προβληματισμένες» για την επαναφορά
της «ψυχροπολεμικής» δομής της Συμμαχίας.Βέβαια, το ΝΑΤΟ έχει να επιδείξει ήδη μια «ενισχυμένη προωθημένη παρουσία» («Enhanced Forward Presence») στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, με τη συγκρότηση και παράταξη 4 «πολυεθνικών σχηματισμών μάχης», σε:
-- Εσθονία, με «έθνος - πλαίσιο» (ασκεί διοίκηση) τη Βρετανία, συμμετέχουσα με δυνάμεις τη Γαλλία, και από το 2018 τη Δανία.
-- Λετονία, με «έθνος - πλαίσιο» τον Καναδά, και συμμετέχουσες τις Αλβανία, Ιταλία, Πολωνία, Σλοβενία, Ισπανία.
-- Λιθουανία, με «έθνος - πλαίσιο» τη Γερμανία, και συμμετέχουσες τις Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Νορβηγία, και από το 2018 τις Κροατία, Τσεχία και Γαλλία.
-- Πολωνία, με «έθνος - πλαίσιο» τις ΗΠΑ και συμμετέχουσες τις Ρουμανία και Βρετανία.
Επίσης έχει εγκαταστήσει 2 πρόσθετες στρατιωτικές διοικήσεις (ως «μίνι στρατηγεία») στην Πολωνία, το ένα μάλιστα στο Ελμπλαγκ, κοντά στο ρωσικό Καλίνινγκραντ.
Παραπέρα, το ΝΑΤΟ προωθεί μια ανάλογη ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία του στα νοτιοανατολικά της λυκοσυμμαχίας, με εγκατάσταση μιας πολυεθνικής ταξιαρχίας στη Ρουμανία, όπως επίσης θέλει να ενισχύσει την παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα, σε θάλασσα και αέρα, «με αρκετούς συμμάχους έτοιμους να συνεισφέρουν με δυνάμεις και δυνατότητες», όπως λένε στο ΝΑΤΟ.
Αιγαίο και Μεσόγειος
Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ συνεχίζει τη ναυτική επιχείρησή του «Sea Guardian», προς επιτήρηση και έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου,
στο πλαίσιο της οποίας σημαντικό έργο (με περιπολίες και ελέγχους
πλοίων) έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει κατά περιόδους και το ελληνικό
Πολεμικό Ναυτικό, σε έμπρακτη απόδειξη της πρεμούρας της κυβέρνησης να
βάλει πλάτη στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.Περιττό να αναφερθεί ότι συνδετικό κρίκο των ευρωατλαντικών δυνάμεων σε Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα παίζει το Αιγαίο, όπου το ΝΑΤΟ έσπευσε ήδη από πέρυσι, εκμεταλλευόμενο και σχετική πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης, να αναπτύξει εδώ μία από τις 4 ναυτικές αρμάδες του, την SNMG2, με πρόσχημα το Προσφυγικό. «Εδεσε» έτσι το ΝΑΤΟ τις ναυτικές δυνάμεις του σε μια «αλυσίδα» από νότια της Κριμαίας μέχρι τη Διώρυγα του Σουέζ.
Αναζητώντας «ενεργότερο ρόλο» σε Συρία και Ιράκ
Στο μεταξύ, ζήτημα που φαίνεται ότι ήδη συζητιέται είναι η ανοιχτή εμπλοκή της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας σε Συρία και Ιράκ, ο πιο «ενεργός ρόλος» του ΝΑΤΟ στη μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτους», όπως λέγεται και όπως φέρεται να επιδιώκουν οι ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ, στο γενικότερο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έλεγε την προηγούμενη Πέμπτη: «Συζητιέται τώρα κατά πόσο το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να ενταχθεί και επισήμως στο Συνασπισμό κατά του ISIL». «Δεν έχει παρθεί ακόμα κάποια απόφαση, αλλά υπάρχουν μέλη του ΝΑΤΟ που είναι υπέρ της εμπλοκής, με το επιχείρημα ότι μπαίνοντας στη συμμαχία κατά του ISIL το ΝΑΤΟ θα στείλει ένα σαφές μήνυμα πολιτικής υποστήριξης και θα μπορούσε επίσης να παράσχει μια καλύτερη βάση για το συντονισμό της βοήθειας που ήδη παρέχεται από το ΝΑΤΟ στον Συνασπισμό».
Προσώρας έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «όλο αυτό δεν αφορά εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε όποιου είδους επιχειρήσεις μάχης», αλλά στην εναέρια επιτήρηση με τα αεροσκάφη ΑWACS και στην εκπαίδευση του ιρακινού στρατού, κάτι, βέβαια, που έτσι κι αλλιώς κάνει το ΝΑΤΟ σήμερα.
Το θέμα εξετάζεται ήδη σε καθαρά στρατιωτικό - επιχειρησιακό επίπεδο. Π.χ. στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ την προηγούμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η «εξέταση της ενίσχυσης της συμβολής των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στο πλαίσιο προαγωγής της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου