31 Αυγ 2018

Ο λαός της περιοχής θα μπορούσε να ευημερεί με τον πλούτο που παράγει





Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι, φτωχοί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης με εκπροσώπους φορέων αλλά και κατοίκους της Λακωνίας η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νεάπολη, στο πλαίσιο της περιοδείας του Δ. Κουτσούμπα. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Νίκος Γόντικας, περιφερειακός σύμβουλος.
Αμέσως μετά τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων, το λόγο πήρε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος, αφού τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους, ευχήθηκε σε όλους καλή δύναμη, τονίζοντας πως «πραγματικά ο λαός που ζει εδώ θα μπορούσε να απολαμβάνει όχι μόνο μία όμορφη και ευτυχισμένη ζωή, να ζει με ευημερία, είτε είναι στην αγροτική παραγωγή, είτε είναι αυτοαπασχολούμενος, είτε είναι επιστήμονας, είτε είναι εργάτης, εργαζόμενος, υπάλληλος. Και ταυτόχρονα ο πλούτος που παράγει, που έχει αυτή η περιοχή, να συμβάλλει ώστε να αναπτύσσεται συνολικά η οικονομία, όλη η κοινωνία και όλη η χώρα».
Τα προβλήματα θέτουν το ερώτημα «Ανάπτυξη για ποιον;»
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε πως «όλα τα προβλήματα, είτε λέγονται ανεμογεννήτριες, είτε λέγονται καταστροφή του δάσους με πυρκαγιές, με διάφορες άλλες ενέργειες, είτε λέγονται εργασιακές σχέσεις μέσα στο εργοστάσιο ή στην υπηρεσία, είτε λέγονται μισθός ή μείωση της σύνταξης, συνιστούν στην ουσία το ίδιο πρόβλημα και θέτουν σε όλους μας το ερώτημα: "Ανάπτυξη για ποιον;".

Γιατί δεν υπάρχει πολιτική δύναμη, δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που να μην πει ότι η ανάπτυξη για τον τόπο πρέπει να γίνει. Δεν θα ακούσετε κανέναν, ούτε εμένα, ούτε από άλλα πολιτικά κόμματα να πει ότι δεν χρειάζεται ανάπτυξη ή ότι δεν είμαστε όλοι υπέρ της ανάπτυξης. Το πρόβλημα αρχίζει και δημιουργείται όταν θέτεις το ερώτημα για να δώσεις απάντηση, "ανάπτυξη για ποιον;". Είναι δυνατόν να υπάρχει ανάπτυξη για όλους; Δηλαδή αυτοί που έρχονται με τα κρουαζιερόπλοια, με τα διάφορα πλοία που ελλιμενίζονται ή αυτοί που δημιουργούν πρόβλημα στους παράκτιους αλιείς, είναι το ίδιο με τον ψαρά εδώ της περιοχής; Αυτός που έχει εδώ τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες και συνδέεται με μεγαθήρια του τουρισμού και εκμεταλλεύεται εκατοντάδες εργαζόμενους κάθε καλοκαίρι, κάθε τουριστική σεζόν, είναι το ίδιο με αυτόν που έχει έναν ξενώνα, μια πανσιόν, ένα μαγαζί για να ενισχύσει το εισόδημά του; Η με τον εργαζόμενο στον Τουρισμό, που δουλεύει χωρίς να πληρώνεται ατέλειωτες ώρες, χωρίς να έχει μία σύμβαση; Είναι το ίδιο ο αγρότης που προσπαθεί να παράξει το προϊόν του, είτε αυτό είναι ελιά, λάδι ή γάλα άμα είναι κτηνοτρόφος, είτε αν έχει κηπευτικά, οπωροφόρα, με αυτόν που είναι στη μεγάλη αγροτική εκμετάλλευση, εκμεταλλεύεται τον πλούτο αυτού του τόπου και συνδέεται με διάφορα προγράμματα της ΕΕ, η οποία στην ουσία επιβάλλει να μειωθεί η παραγωγή με τις ποσοστώσεις που βάζει, ενώ μπορούν να παραχθούν εδώ προϊόντα, και τα φέρνει από αλλού;
Στη δική μας αντίληψη, το "για ποιον είναι η ανάπτυξη" είναι κρίσιμο ερώτημα. Γιατί αν έχεις σκοπό σου το κέρδος, αυτό που λέμε εμείς καπιταλιστικό κέρδος, γιατί έτσι λέγεται, πώς θα μεγαλώσει την κερδοφορία του ο κάθε ιδιώτης μεγαλοεπιχειρηματίας, το κάθε μονοπώλιο, ο κάθε όμιλος, και δεν έχεις στο μυαλό σου πώς θα υπηρετήσεις τις εργατικές, τις λαϊκές ανάγκες, του εργάτη, του υπαλλήλου, του αγρότη, του επαγγελματία, τότε βεβαίως είναι η μέρα με τη νύχτα η απάντηση που θα δώσεις σε αυτό το ερώτημα».
Πανάκριβη η Ενέργεια για τα λαϊκά νοικοκυριά
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή, λέγοντας πως «για τις ανεμογεννήτριες - οι οποίες βεβαίως προσβάλλουν το περιβάλλον, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα - υπάρχουν προτάσεις από διάφορους φορείς για υπογειοποίηση των καλωδίων κ.λπ. Σύμφωνοι, θα γίνει και η υπογειοποίηση, θα παρθούν και κάποια μέτρα, πιθανόν, όπως λένε, για να υπάρχει μία προστασία στοιχειώδης, όμως η ουσία παραμένει. Γιατί την παραγωγή της Ενέργειας και τη διανομή της την καρπώνεται ο μεγάλος μονοπωλιακός όμιλος που θα έχει την ιδιοκτησία. Δεν είναι ο λαός, ο εργάτης της περιοχής, ο οποίος κανονικά δεν θα έπρεπε να πληρώνει το ρεύμα. Θα έπρεπε να είναι δωρεάν, για κάποιες κατηγορίες συνανθρώπων μας, ή θα έπρεπε να είναι πάρα πολύ φθηνό. Αντίθετα, ενώ μεγαλώνουν οι βιομηχανίες Ενέργειας και γίνονται μια σειρά επενδύσεις, το ρεύμα ακριβαίνει όλο και περισσότερο, όλο και περισσότερο οι λαϊκές οικογένειες βάζουμε το χέρι στην τσέπη. Και δυστυχώς σήμερα, μετά από 9 χρόνια κιόλας μεγάλης οικονομικής κρίσης, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε το ρεύμα, ούτε το νερό.
Αρα, το κρίσιμο ζήτημα είναι πώς δίνουμε την απάντηση στο ερώτημα "Ανάπτυξη για ποιον;". Θα είναι για το συμφέρον της πλειοψηφίας του λαού ή θα είναι για το συμφέρον των λίγων, που έχουν σκοπό το κέρδος»;
Μεγάλες οι ελλείψεις σε Παιδεία και Υγεία
Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε επίσης στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και στα προβλήματα στο χώρο της Παιδείας: «Μαθαίνουμε ότι θα υπάρξουν συγχωνεύσεις σχολείων, δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων, τα παιδιά θα χρειάζεται να κάνουν μεγάλες αποστάσεις, ότι υπάρχουν ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές, σε ειδικότητες, σε μαθήματα που δεν διδάσκονται τα παιδιά. Κι αυτό, πάλι, ίδιο πρόβλημα είναι. Πρόβλημα, επίσης, είναι το ζήτημα της Υγείας, οι ελλείψεις που υπάρχουν στα δύο νοσοκομεία, που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός νομού που έχει τεράστιες αποστάσεις, που σημαίνει ότι τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ανθρώπων. Και υπάρχουν ελλείψεις σε γιατρούς, σε νοσηλευτικό προσωπικό, υπάρχουν ελλείψεις σε υποδομές που είναι απαραίτητες και για τα νοσοκομεία και για τα Κέντρα Υγείας. Αυτό οφείλεται στην υποχρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του κράτους στον τομέα της Υγείας, της Παιδείας, στην Πρόνοια, σε άλλους τομείς. Βεβαίως, οι περικοπές αυτές οδηγούν στο να μην κάνεις προσλήψεις δασκάλων, καθηγητών, γιατρών, νοσηλευτών, όλων των απαραίτητων για τη δημόσια Υγεία, για τη δημόσια Παιδεία».
Η κερδοφορία δεν συμβιβάζεται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στάθηκε στα απαραίτητα έργα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, όπως τα έργα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας, λέγοντας: «Η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν προοδεύσει. Μπορούμε να λύσουμε προβλήματα που σχετίζονται είτε με τη μόλυνση του περιβάλλοντος, είτε με αυτό που λένε "κλιματικές αλλαγές", που φέρνουν καταστροφές, αν και η ουσία δεν βρίσκεται εκεί. Δεν μπορεί με μια φωτιά να καίγονται 100 άνθρωποι μισή ώρα από την Αθήνα. Δεν σου φταίει γι' αυτό η κλιματική αλλαγή. Πρέπει να έχεις δεδομένο και να προετοιμάζεσαι με κεντρικό σχέδιο ως κράτος, για να παίρνεις μέτρα γι' αυτήν τη δύσκολη στιγμή. Σεισμός δεν γίνεται, για παράδειγμα, αλλά θα γίνει μία φορά, και η Ελλάδα είναι σεισμική χώρα. Γιατί να θρηνήσουμε ζωές και να μην πάρουμε τώρα μέτρα;
Αλλά σου λέει η τρόικα, η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργικό συμβούλιο (και η σημερινή και οι προηγούμενες), η ΕΕ, αυτά δεν είναι χρηματοδοτούμενα προγράμματα, η αντισεισμική θωράκιση, η αντιπυρική προστασία, η αντιπλημμυρική προστασία. Που για όλα αυτά, κάθε χρόνο θρηνούμε ανθρώπινες ζωές, και όχι ένας και δύο, εκατοντάδες συνάνθρωποί μας χάθηκαν αυτά τα χρόνια. Και δεν τα χρηματοδοτούν γιατί δεν έχουν κέρδος, γιατί δεν με συμφέρει, σου λέει ο άλλος. Γιατί με το οδικό δίκτυο της Λακωνίας, που έχει τα μαύρα του τα χάλια, το ίδιο δεν συμβαίνει; Οπου δεν μπει ο μεγαλοεργολάβος, που σημαίνει διόδια, και χρυσοπληρώνει πάλι ο κόσμος για να μετακινείται, να πάει να κάνει ένα μπάνιο, να πάει στο νοσοκομείο, να πάει στο σχολείο ή να πάει να δει έναν συγγενή του σε ένα άλλο χωριό, σε μία άλλη πόλη εδώ του νόμου, θα πρέπει να πληρώσει διόδια. Εκτός από τα υπόλοιπα που πληρώνει καθημερινά και είναι δυσβάσταχτα. Και σου λέει, δεν το χρηματοδοτώ αυτό το έργο, γιατί εκεί δεν έχει διόδια, άρα δεν με συμφέρει.
Αμα πας έτσι, με το τι συμφέρει δηλαδή την τσέπη του κάθε μονοπωλιακού ομίλου, του κάθε καπιταλιστή για να βγάζει μεγαλύτερο κέρδος, τότε βεβαίως αφήνεις τον κόσμο έρμαιο της τύχης του, στη δυστυχία του, όπου δεν μπορεί να επιβιώσει στοιχειωδώς, αλλά πληρώνει και από πάνω για όλη αυτήν την κατάσταση, με τη μεγάλη φορολογία, με τον ΕΝΦΙΑ, με τις μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές για τους αγρότες και για τους αυτοαπασχολούμενους. Σε αυτή την κοινωνία που ζούμε εν έτει 2018, στον 21ο αιώνα, είναι δυνατόν να μην υπάρχει κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός από αυτό που λέμε κράτος; Εμείς λέμε ότι αυτό το κράτος που υπηρετεί τέτοια συμφέροντα κερδοσκοπικά, όποιος και να 'ναι κυβέρνηση, είτε λέγεται ΣΥΡΙΖΑ είτε λέγεται ΝΔ είτε ΠΑΣΟΚ ή οτιδήποτε άλλο, δεν θα μπορέσει να επιλύσει ζητήματα».
Δεν εξανθρωπίζεται το καπιταλιστικό σύστημα
«Εγώ σας λέω ότι οι κυβερνώντες μέχρι σήμερα - πάρτε αυτήν την εκδοχή - είχαν την καλύτερη διάθεση, ήταν τα καλύτερα παιδιά, που θέλουν να λύσουν όλα τα προβλήματα του ελληνικού λαού. Κι όλα αυτά που συζητάμε σήμερα, και άλλα που δεν τα πιάνουμε γιατί είναι άπειρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός και η ελληνική κοινωνία σήμερα, μπορούσαν να τα λύσουν; Εμείς λέμε δεν μπορούσαν, διότι το σύστημα είναι τέτοιο. Γι' αυτό θα μας έχετε ακούσει να λέμε, και ξέρουμε ότι πολλοί από σας δεν το πιστεύετε αυτό, ή δεν συμφωνείτε ή έχετε και επιφυλάξεις (σου λέει "μα πώς να γίνει αυτό;"), εμείς λέμε, χρειάζονται αλλαγές εκ βάθρων. Αν πας να διαχειριστείς ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ως υπουργός αύριο, ως πρωθυπουργός, την ίδια αυτή κατάσταση, θα κάνεις μια τρύπα στο νερό. Σας το λέμε και το υπογράφουμε αυτό.
Ξέρουμε ότι δεν το πιστεύετε αρκετοί από σας, ξέρουμε ότι είναι δύσκολο πολύ περισσότερο να το χωνέψει ο ελληνικός λαός αυτό, όμως αυτή είναι η ουσία και σας το λέμε με το χέρι στην καρδιά. Και ειλικρινά. Και ξέρουμε ότι αυτό μας έχει κοστίσει και εκλογικά. Γιατί - κοιτάξτε να σας πω - δεν χρειάζεται και καμία ιδιαίτερη ευφυΐα, καμία ιδιαίτερη εξυπνάδα να πεις ως ΚΚΕ ότι θα κάνουμε εκείνο, όπως έλεγε ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, πριν το '15, και μετά τα μάζευε και δεν ήξερε κατά πού να κάνει και έφερε αυτά που έφερε και αυτός. Οπως λέγανε άλλοι πριν από αυτόν, το ΠΑΣΟΚ, όπως έλεγε η ΝΔ ή όπως θα τα ξαναπούν κάποιοι τώρα από τα προεκλογικά μπαλκόνια, που θα πάμε για εκλογές.
Ομως, ειλικρινά σας λέμε ότι εμείς αρνούμαστε να μπούμε σε τέτοιες διαδικασίες συμμετοχής, σε τέτοιες κυβερνήσεις, που θα υλοποιήσουν μνημόνια, αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ, του μεγάλου κεφαλαίου εδώ και των παρατρεχάμενών τους, ακριβώς γι' αυτόν το λόγο. Γιατί θεωρούμε ότι εφόσον ο ελληνικός λαός δεν έχει αποφασίσει μόνος του ότι θα στηρίξει μία τέτοια πρόταση, που θα πάει το μαχαίρι στο κόκαλο και θα βάλει το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις, και θα κάνει ριζικές ουσιαστικές αλλαγές και στο κράτος και στην κοινωνία και στις δομές και στη λειτουργία... Χρειάζεται άλλη οργάνωση συνολικά της κοινωνίας. Αυτοί εδώ δεν μπορούν να το κάνουν. Το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να το κάνει. Και μη σας ξενίζει η λέξη, έτσι λέγεται στην πολιτική οικονομία παντού, στην επιστήμη. Καπιταλισμός είναι αυτό το σύστημα. Είναι σάπιο σύστημα, είναι βάρβαρο σύστημα, έχει ξεπεραστεί και εκεί βρίσκεται η ουσία όλων αυτών των προβλημάτων. Τώρα θα μου πείτε, καλά τώρα, δεν μπορεί να γίνει, μέχρι να κάνουμε ριζικές αλλαγές εκ βάθρων, κάτι; Μα φυσικά θα παλέψουμε.
Εμείς που τα λέμε αυτά, δεν σημαίνει ότι δεν παλεύουμε στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στους δήμους, στις Περιφέρειες. Και τα αιτήματά σας αυτά ξέρετε πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο ότι τα παλεύουμε. Και αν είχαμε περισσότερες δυνάμεις και όχι μόνο 15 βουλευτές, και όχι μόνο 2 ευρωβουλευτές και όχι μόνο 5 δημάρχους κομμουνιστές και όχι μόνο 600 δημοτικούς συμβούλους και πόσους περιφερειακούς συμβούλους σε όλη τη χώρα, αν δηλαδή ο ελληνικός λαός, εσείς, μας δίνατε αυτές τις δυνάμεις, θα μπορούσαμε να κάνουμε και περισσότερα και δεν τους αφήνουμε σε χλωρό κλαρί, και στη Βουλή μέσα, και στα υπουργεία.
Και γι' αυτά τώρα που είπατε, πάλι θα τους ενοχλήσουμε, με Αναφορές, με Ερωτήσεις, με συναντήσεις με υπουργούς, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό εγώ προσωπικά, και θα τους πιέσουμε για το τι θα γίνει. Και προτάσεις νόμου καταθέτουμε, τις οποίες δεν τις περνάνε και τις απορρίπτουν. Οταν βγάζουν από τα συρτάρια τους τις προτάσεις του ΚΚΕ και τις φέρνουν για συζήτηση, με τους 154 βουλευτές που έχει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, και πριν η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, απορρίπτουν αυτές τις προτάσεις. Γι' αυτό, λέμε, χρειάζεται να μας δώσετε δύναμη. Εμείς θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά και με τις λίγες και με τις πολλές δυνάμεις να προωθήσουμε αυτά τα ζητήματα».
Κοινωνική Συμμαχία για την ανατροπή
«Ομως χρειάζεται συνολικά, και εσείς με τον αγώνα σας και εμείς με τις δυνατότητες που έχουμε, αλλά κυρίως με την απόφαση όλων μας, να αλλάξουμε την κατάσταση. Δεν πρέπει να στηριζόμαστε σε κάποια κόμματα και ιδίως αυτά που τα έχουμε γνωρίσει ως εξουσία, ως κυβερνήσεις στον κρατικό μηχανισμό, αλλά πρέπει να οργανώσουμε τη δική μας συμμαχία, την Κοινωνική Συμμαχία, που αυτή δεν αφορά κόμματα, αφορά τον ελληνικό λαό, αφορά τους εργάτες, τους υπαλλήλους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, επιστήμονες, τους νέους, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Ολοι αυτοί μπορούμε να ενωθούμε μέσα από τα σωματεία μας, τους συλλόγους μας, τις επιτροπές αγώνα, τις περιβαλλοντικές επιτροπές, τις λαϊκές επιτροπές, οτιδήποτε υπάρχει και κινείται ζωντανά σε αυτόν εδώ τον τόπο, και να διεκδικήσουμε λύσεις, μέχρι και την κατάκτηση της εξουσίας.
Εμείς έχουμε πει με τις συνεδριακές αποφάσεις μας ότι μέσα στη Συμμαχία θα συμμετέχουμε ως Κόμμα, μέσω των μελών μας, των φίλων μας, των μελών της ΚΝΕ, θα δουλεύουμε, και το ίδιο μπορούν να κάνουν κι άλλοι. Και με σχέδιο για πραγματική εργατική - λαϊκή εξουσία, που θα στρέφεται ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια σε όλους αυτούς που θησαυρίζουν σε βάρος του λαού μας. Και βεβαίως να υπάρχει ένα σχέδιο με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, με κοινωνικοποίηση όλων των συγκεντρωμένων μέσων, και όχι με το να τα νέμεται το κάθε παράσιτο - μεγαλοεπιχειρηματίας. Και έτσι να ανοίξουμε πραγματικά αυτόν το δρόμο, ο οποίος θα είναι δύσκολος, βέβαια, αλλά θα είναι ασύγκριτα πιο εύκολος από τη δυσκολία και τις καταστάσεις που βιώνουμε μέχρι σήμερα εξαιτίας αυτών των πολιτικών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ